2017-01-21 00:12

POLITICA


Un expert „sovietic” a fost implicat în programul nuclear iranian

 |  16:51

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică dispune de informaţii despre implicarea unor specialişti străini în programul nuclear iranian care au avut rolul de a ajuta la depăşirea unor obstacole tehnice cheie, scrie „Washington Post”.

Documente şi mai multe înregistrări au oferit noi detalii cu privire la rolul jucat de un om de ştiinţă „sovietic” în consilierea  iranienilor pe temafabricării de detonatoare similare celor care pot fi folosite pentru detonarea unei încărcături nucleare.De asemenea, anumite date tehnice furnizate de Pakistan şi Coreea de Nord au ajutat la propulsarea Iranului în domeniul capacităţii nucleare. Potrivit informaţiilor furnizate de AIEA, Vyacheslav Danilenko, un expert în domenioul nuclear al Uniuni Sovietice, a fost contractat la mijlocul anilor 1990. Rolul lui Danilenko a fost considerat extrem de important dat fiind că anchetatorii AIEA au depus un efort considerabil pentru a obţine cooperarea lui, potrivit unor surse diplomatice. Omul de ştiinţă a recunoscut rolul său, dar a spus că a crezut că munca sa a fost limitată la asistenţă pentru proiecte de inginerie civilă. Nu există dovezi că oficialii guvernului rus au cunoscut activităţile lui Danilenko în Iran.

Iranul s-a bazat şi pe formule matematice şi coduri necesare în stadiu de proiectare teoretică, dintre care unele par să aibă originea în Coreea de Nord. Un ajutor suplimentar pare să provină de la tatăl programului nuclear al Pakistanului, Abdul Qadeer Khan, al cărui design pentru un dispozitiv cunoscut ca un iniţiator de neutroni a fost găsit în Iran. Khan este cel care a oferit planuri nucleare Libiei.

În septembrie, directorul AIEA, Yukiya Amano, a declarat că agenţia va prezenta în noiembrie un nou raport despre Iran. Rusia şi China au avertizat însă AIEA cu privire la o „precipitare inutilă” şi cer să se acţioneze cu prudenţă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-08-13Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image