2017-01-24 07:08


Un milion de egipteni, aşteptaţi astăzi la un protest în piaţa Tahrir

 |  13:39
Un milion de egipteni, aşteptaţi astăzi la un protest în piaţa Tahrir

Egiptulfierbe în aşteptarea unor demonstraţii masive organizate de activiştii care aumilitat pentru înlăturarea de la putere a preşedintelui Hosni Mubarak înfebruarie. Protestatarii vor să adune un milion de oameni care să participe lao manifestaţie organizată în cel mai fierbinte punct al protestelor de laînceputul anului, piaţa Tahrir din capitala Cairo.

Principala cerinţă aprotestatarilor este cea de grăbire a reformelor promise de regimul intermiarcondus de armată. Printre altele, se doreşte şi începerea cât mai rapidă aproceselor împotriva fostului preşedinte, Hosni Mubarak, precum şi aoficialilor apropiaţi acestuia. Însă majoritatea egiptenilor se declară nemulţumiţide ritmul de implementare a reformelor promise de regimul militar interimar şidoresc o revenire cât mai rapidă la normal. Înainte de scrierea unei noiConstituţii şi de alegeri parlamentare libere, cetăţenii vor ca vieţile să lerevină la normal, să aibă locuri de muncă şi să poată trăi decent.

Tensiunile din Egipt rămân încontinuare la cote înalte. Săptămâna aceasta au avut loc noi ciocniri întrecivili şi forţele de ordine după ce un tribunal a hotărât să eliberezecondiţionat şapte poliţişti acuzaţi că ar fi ucis 17 persoane în timpulprotestelor. Capitala Cairo şi oraşul Suez au fost martorele unor noi scene deviolenţă între protestatari şi forţele de ordine în ultimele zile.

Principala formaţiunepolitică de opoziţie, Frăţia Musulmană, a anunţat că va participa la proteste. Oameniiau început să se adune în piaţa Tahrir încă de joi seara şi să instalezecorturile. De data aceasta, poliţia şi armata au hotărât să stea deoparte.Forţele de ordine vor fi prezente pe străzile adiacente, însă nu şi în piaţă. Unmembru al Frăţiei Musulmane, Mahmoud Ghzolan, a afirmat că „legea este deasupratuturor, iar justiţia trebuie să triumfe peste toţi oamenii, fie ei tineri saubătrâni”.

Cel puţin 846 deoameni şi-au pierdut viaţa, iar alţi 6.000 au fost răniţi în timpul revoltei de18 zile din lunile ianuarie şi februarie din Egipt. De atunci, doar un singurpoliţist a fost condamnat dintr-un total de câteva zeci de cazuri deschise caurmare a abuzurilor împotriva protestatarilor. Mai mult, un tribunal din Cairoa achitat la începutul acestei săptămâni trei miniştri din timpul regimuluiMubarak care fusesera acuzaţi de deturnarea fondurilor publice.

Activiştii care aureprezentat opoziţia faţă de regimul condus de Hosni Mubarak se mai tem şi defaptul că acesta, în vârstă de 83 de ani, petrece mai mult timp sub atenţiamedicilor, fiind internat în mod regulat în spital. Până în prezent, nu a fostfurnizat niciun termen al audienţelor în cadrul procesului intentat fostuluipreşedinte egiptean.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639252-12-20



Comenteaza pe facebook




Comenteaza pe site


Random image