2017-01-17 03:02

POLITICA


Un nou stat pe harta lumii. Sudanul de Sud - cum se pun bazele unei ţări în serviciul Occidentului

 |  18:00
Un nou stat pe harta lumii. Sudanul de Sud - cum se pun bazele unei ţări în serviciul Occidentului

Republica Sudanul de Sud va deveni,pe 9 iulie, cel mai nou stat de pe harta lumii, după ce se va separa definitivde Sudan. Ce implică însă acest proces? Paşapoarte pentru cetăţeni, monedănaţională, timbre, un imn al ţării, domeniu de internet şi chiar echipenaţionale care să reprezinte noul stat în competiţiile sportive. Pe lângăacestea, trebuie implementate şi instituţiile statului, aprobată o Constituţie,dar şi pornită o ofensivă diplomatică în afara graniţelor.

Cel mai important element pe careopinia internaţională îl urmăreşte însă în privinţa Sudanului de Sud estegestionarea conflictului cu vecinul său din nord de care tocmai s-a separat.Miza o constituie valorificarea resurselor de petrol din Sudan de către mariiconsumatori de energie din lume. Poate nu întâmplător, cel mai mare statafrican ca suprafaţă, a hotărât să se divizeze după un conflict de mai bine deun deceniu, în acelaşi an în care au izbucnit revoluţiile din lumea arabă.Cetăţenii din Sudanul de Sud, în majoritate creştini sau adepţi ai religiilorafricane tradiţionale, au votat să se separe de nordul dominat de musulmani, pe9 ianuarie.

Bătăliapentru petrol - adevărata miză a existenţei noului stat

Principala resursă aregiunii o constituie petrolul. „Primăvara arabă” şi incertitudinea creată deconflictul din Libia au aruncat în aer pieţele energetice. Încercările de aimita protestele faţă de regimurile dure din ţările musulmane au fostînnăbuşite violent în nord. Dacă până acum petrolul din nordul ţării eraprelucrat în rafinăriile din sudul ţării, acum acesta trebuie exportat într-oaltă ţară. Occidentul vizează o cooperare cu Sudanul de Sud, pentruachiziţionarea petrolului rafinat de noua ţară care va exista formal începânddin 9 iulie. De cealaltă parte, preşedintele Sudanului, Omar al-Bashir, arprefera o cooperare cu China. Bashir este acuzat de crime împotriva umanităţiide către Tribunalul de la Haga, iar statele europene şi SUA nu doresc săalimenteze cu bani un regim opresiv care îşi foloseşte resursele pentruconflictul armat din Darfur.

Liderul sudanez aîntreprins o vizită la Beijing săptămâna trecută pentru a negocia termenii uneicooperări economice cu preşedintele Hu Jintao. China este cel mai activ statimplicat în dezvoltarea infrastructurii ţărilor africane, fapt care a atrasunele critici din partea secretarului de Stat american, Hillary Clinton, care aavertizat asupra unui „nou tip de colonialism”. În cadrul vizitei întreprinsede preşedintele Sudanului în China, miniştrii care gestionează portofoliulenergiei din cele două state au avut o rundă de discuţii. Şeful CorpuluiNaţional al Petrolului din China (CNPC) şi ministrul petrolului din Sudan ausemnat o înţelegere prin care cooperarea dintre cele două state va fiintensificată, fără a fi furnizate alte detalii. O mişcare care ar pune îndificultate Statele Unite şi Europa o reprezintă intenţia Chinei de a construio rafinărie în Sudan, fapt care ar îngreuna serios şi situaţia economică aSudanului de Sud.

Noulstat african va trebui să-şi determine, printre altele, imaginile care vorapărea pe bancnotele şi moneda naţională. Cei mai mulţi cetăţeni optează pentrusimboluri care au legătură cu momente istorice ale comunităţii din sud, îndetrimentul figurilor de politicieni. Capitala Sudanului de Sud va fi oraşulJuba, un fost fort întemeiat de colonialiştii britanici în urmă cu 200 de ani.În prezent, acesta se confruntă cu dificultăţi majore, cea mai gravă dintreacestea fiind lipsa alimentării cu apă potabilă pentru populaţie. Şi de dataaceasta, rolul ţărilor cu putere economică îşi va spune cuvântul, deoarece dedezvoltarea Sudanului de Sud şi a capitalei sale va depinde către ce state sevor îndrepta resursele care vor fi exploatate.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639252-12-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image