2017-01-17 09:33

POLITICA


Un propagandist URSS se dă american

 |  15:30
Un propagandist URSS se dă american

Vladimir Pozner, cunoscut jurnalist de propagandă în perioada Uniunii Sovietice, acum în vârstă de 78 de ani, a recunoscut că este “într-o mai mare măsură american decât rus”.

Jurnalistul a lansat miercuri, la Moscova, versiunea în limba rusă a cărţii sale “Despărţirea de o iluzie”, scrisă cu 17 ani în urmă în engleză, un bestseller ce s-a menţinut la acea dată timp de 12 săptămâni în topul The New York Times, potrivit Agerpres.

Pozner s-a născut la Paris, fiind fiul unui emigrant evreu originar din Rusia şi al unei franţuzoaice. Şi-a petrecut copilăria la New York, iar la vârsta de 15 ani, familia sa s-a mutat, la insistenţele tatălui nostalgic, la Moscova, părăsind luxul şi libertatea din SUA pentru a ajunge în plină opresiune stalinistă în Uniunea Sovietică.

“<<Despărţirea de o iluzie>> este, de fapt, despărţirea de credinţă, m-am despărţit de credinţa în care m-a educat tata, credinţa în sistemul sovietic şi în comunism. A doua carte (volumul actualizat în rusă - n.r.) este, pe deasupra, şi despărţirea de iluziile vizând America. Doar eu am plecat din SUA când aveam 15 ani, eram 100% un băieţel american, şi nu unul oricare, ci unul din New York, şi eu am păstrat faţă de SUA acelaşi sentiment pe care tata îl păstrase faţă de Rusia. Eu sunt într-o mai mare măsură american, decât rus”, a explicat Pozner.

El a relatat că în perioada sovietică îşi dorea foarte mult să se întoarcă la New York, oraşul în care şi-a petrecut copilăria, dar tată său l-a ameninţat că, dacă va face acest pas, va anunţa KGB-ul. Pozner a rămas în URSS, unde a devenit cel mai cunoscut jurnalist de televiziune prin interviurile sale cu cele mai importante personalităţi ale vremii. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-01-06

TAGURI: Vladimir pozner, despartirea ca o iluzie, urssComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image