2018-12-15 13:29


Un raport bombă

 |  21:00
Un raport bombă

Uniunea Europeană, deja zguduită de diviziunile între Franţa şi Germania asupra modului de creştere a puterii Fondului European de Stabilitate Financiară (FESF), se confruntă acum cu perspectiva de a pierde totul. O ştire bombă a lovit negocierile din zona euro. Potrivit unui raport comun UE şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), criza datoriilor din Grecia ar putea înghiţi toată suma din fondul euro de salvare de circa 440 miliarde fără a lăsa vreo rezervă pentru a ajuta băncile afectate din Italia, Spania sau Franţa.

Situaţia din Grecia se agravează pe zi ce trece: economia ţării se prăbuşeşte şi pentru a o salva sunt necesare cel puţin 252 de miliarde de euro până în anul 2020. Băncile europene ar trebui să se pregătească pentru pierderi masive - se arată într-un raport confidenţial. Cifrele sunt ameţitoare. Atena ar avea nevoie, de fapt, de dublul sumei calculate pentru al doilea pachet de salvare de la colaps. Iniţial, zona euro, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional calculaseră 109 miliarde de euro pentru acest al doilea colac de salvare. Dar, conform unei analize confidenţiale a acestei triplete de finanţatori, Grecia ar necesita mai mult decât dublu - şi asta în cel mai bun scenariu. Raportul a fost obţinut de cotidianul britanic „Financial Times“.

În cel mai rău caz descris în documentul secret se arată că economia elenă ar putea înghiţi 444 de miliarde pentru că declinul economic se accentuează, pentru că fiecare zi de grevă costă miliarde şi pentru că fiecare măsură de austeritate frânează revirimentul. Cu alte cuvinte, Fondul de Salvare European de 440 de miliarde de euro nu ar ajunge nici măcar pentru o singură ţară. Pentru a avea acces la mai multe fonduri, Troica ia în considerare o participare mai mare a băncilor la salvarea Greciei. Şeful Eurogroup, luxemburghezul Jean-Claude Juncker, a declarat sâmbătă la Bruxelles că reprezentanţii zonei euro au căzut de acord asupra „creşterii importante“ a contribuţiei băncilor europene. Şi ministrul suedez de finanţe, Anders Borg, a precizat că „este evidentă necesitatea unei tăieri a datoriei greceşti“. Sume concrete nu au fost avansate de cei doi oficiali.

În acest caz, băncile vor înroşi din nou bilanţul lor contabil. Conform documentului obţinut de „Financial Times“, creditorii ar trebui să renunţe la 60% din creanţele greceşti. Până acum, ei au fost de acord cu tăierea a 21% din datorii.

Cine va fi şeful zonei euro

Liderii europeni îl vor numi pe preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, preşedinte al zonei euro, relevă proiectul concluziilor Consiliului European de toamnă, care se desfăşoară duminică la Bruxelles.

”Preşedintele summiturilor zonei euro va fi desemnat de către şefii de stat şi de guvern din zona euro în momentul în care Consiliul European (ce reuneşte liderii celor 27 de state membre ale UE) îşi va alege preşedintele şi pentru un mandat cu aceeaşi durată”. Până la viitoarea alegere, preşedintele actual, Herman Van Rompuy, al cărui mandat se încheie în mai 2012, va prezida summiturile zonei euro, se arată în acelaşi document.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639262-12-15

TAGURI: Bruxelles, Merkel, Sarkozy
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


CAMPI
24 Oct 2011

Uniunea Europeana este un copil nascut cu probleme, care cea mai mare partea a vietii sale a fost tinut in viata de aparate, iar de cativa ani probabil e mort, insa `familia` si `medicii` refuza sa-i declare decesul, cu speranta ca mai pot profita putin de pe urma lui... Da, exact asa de macabra este situatia!
Random imageUltimele stiri


loading...