2017-01-17 17:10

POLITICA


Un studiu al Academiei Române: ''Guvernul actual, erodat şi blocat''

 |  19:23
Un studiu al Academiei Române: ''Guvernul actual, erodat şi blocat''
Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii (ICCV) dincadrul Academiei Române acuză Guvernul pentru criza economică şi socială cucare se confruntă România. Într-un raport social al anului 2011, dat ieripublicităţii, ICCV concluzioneazăcă problemele sociale, accentuate în România prin cumularea lor în lungaperioadă a tranziţiei şi în ultimii ani de criză economică, sunt accentuate depolitica programatic antisocială. „Mulţi se întreabă dacădramatizarea crizei nu a fost folosită ca un instrument de justificare a unuiprogram ambiţios de schimbare a sistemului instituţional al României”, se aratăîn studiul ICCV, considerând că adăugarea prin forţă a proiectului de reformămai degrabă alimentează decât să amelioreze conflictul politic.

În opinia specialiştilor ICCV, pentru ieşirea din crizăar fi nevoie de una dintre măsurile pe care ei le întrevăd: „Menţinerea guvernuluiactual, erodat şi blocat, având ca rezultat posibil acutizarea conflictuluipolitic şi explozii sociale; susţinerea unui nou guvern cu acelaşi program,care va avea acelaşi rezultat mai devreme sau mai târziu; guvernul actual, sauunul cu acelaşi profil politic, să-şi schimbe strategia de guvernare;realizarea unui larg consens al partidelor pentru susţinerea unui nou guvern decriză; un guvern tehnocrat; o nouă configuraţie a Parlamentului”.

Parlamentul actual, se mai spune în document, a devenitblocat şi nu mai poate furniza cadrul democratic al discutărilor soluţiilor şiadoptării lor. „Natura profundă a crizei actuale este deci nu economică, cirezidă în incapacitatea configuraţiei politice actuale de a produce un procesde gândire colectivă, democratică prin natura sa, care să genereze soluţiicredibile şi susţinute de un larg consens, implementate flexibil, deschise laadaptări şi revizuiri. Blocajul politic este adevărata problemă a crizeiRomâniei. Dacă nu asumăm gravitatea crizei sistemului politic, nu există şansede a depăşi criza cu care România se confruntă”, se spune în raportul specialiştilor.ICCV mai scrie că în România criza socială este accentuată de o criză morală asocietăţii. “Demoralizarea economică vine din incertitudinea de agăsi un loc de muncă, riscul de a pierde locul de muncă şi a intra în şomaj saude a pierde o parte substanţială a salariului sau a pensiei. Demoralizareapolitică vine din sentimentul de a nu putea influenţa, într-unsistem democratic, deciziile care îţi afectează viaţa”, este de părere ICCV,adăugând că nici o guvernare din ultimii 20 de ani nu a fost privită atât decritic de atât de mulţi oameni.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-09-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

NEA FANE
23 Mar 2011

inainte de publicarea ace stui studiu ACADEMIA ROMA NA trebuia sa ceara parer ea urmatorilor:traian BAD ARAN,umil BO..V,si NEINTE LIGENTILOR botis si canac heu.(inlocuiti adjectivul NEINTELIGENT cu un alt s inonim)

Adauga un comentariu

Random image