2018-12-13 10:38


Un supravieţuitor al Holocaustului cere eliberarea nazistului Demjanjuk. FBI susţine că URSS ar fi falsificat identitatea nazistului

 |  18:38
Un supravieţuitor al Holocaustului cere eliberarea nazistului Demjanjuk. FBI susţine că URSS ar fi falsificat identitatea nazistului

JulesSchelvis, în vârstă de 90 de ani, s-a adresat Curţii din Munchen, undeDemjanjuk, tot de 90 de ani, este acuzat de asociere la uciderea a 27.900 deevrei într-un lagăr nazist, acuzaţie pe care el o neagă. Un verdict este de aşteptat în termen de olună.

Unsupravieţuitor al Holocaustului a cerut miercuri unui tribunal german să-lelibereze pe un fost gardian al unui lagăr nazist, John Demjanjuk, după ce îlva condamna. Jules Schelvis, în vârstă de 90 de ani, s-a adresat Curţii dinMunchen, unde Demjanjuk, tot de 90 de ani, este acuzat de asociere la ucidereaa 27.900 de evrei într-un lagăr nazist, potrivit dpa. "Din respect pentrupărinţii mei cu vederi umaniste, cer Curţii să-l declare vinovat pe acest om,care a petrecut deja nouă ani în închisoare, dar să nu-l pedepsească", asublinat Schelvis. Soţia lui Schelvis, Rachel, a murit în 1943 în lagărulSobibor, pe când Demjanjuk era gardian acolo. Demjanjuk a fost adus la procesîntins pe o targă. Procurorii au cerut şase ani de închisoare.

Demjanjuk a emigrat în SUA în 1952. El a fost extrădat înIsrael în 1986, fiind acuzat într-un proces că ar fi făcut parte din garda denotorietate pentru brutalitate "Ivan cel Groaznic", de la lagărul deexterminare Treblinka. Ela fost condamnat la moarte - apoi eliberat după ce Curtea Supremă a Israeluluia anulat decizia, afirmând că dovezile au arătat că a fost identificat greşitde către martori. Acum, un raport FBI,ţinut secret timp de 25 de ani, susţine că Uniunea Sovietică ar fifabricat dovezi împotriva sa. Este vorba despre îndoieli cu privire laautenticitatea unui card de identitate nazist care a fost piesa-cheie a probelor în acuzaţiilecontra lui Demjanjuk că a servit cagardian la lagărul de exterminare Sobibor din Polonia ocupată.De-a lungul a trei decenii de audieri în SUA, o extrădare, o condamnare la moarte,urmată de achitare în Israel, o deportare şi acum un proces în Munchen,argumentele s-au bazat foarte mult pe cartea de identitate.

Avocatul lui Demjanjuk din Germania, Ulrich Busch, a spuscă anchetatorii germani au primit 100.000 de pagini de documente legate deDemjanjuk din SUA pentru proces, care a început în noiembrie 2009, dar raportulFBI-ul nu a fost printre ele. El intenţionează să ceară instanţei să-lintroducă drept mijloace de probă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-08-16
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...