2018-11-16 12:35


Un trib nomad este ameninţat cu extincţia

 |  17:47
Un trib nomad este ameninţat cu extincţia

Companiile de exploatare a lemnului din pădurea tropicală amazoniană sunt acuzate de organizaţiile pentru drepturile omului că epurează unul dintre cele mai ameninţate triburi din lume, scrie „The Guardian”.

Tribul Awá, care mai are doar 355 de membri, trăieşte izolat în adâncul pădurii, pe teritoriul actual al Braziliei. În cadrul unei campanii a Survival International, sprijinită şi de actorul britanic Colin Firth (premiat cu Oscar pentru rolul din „The King’s Speech”), companiile din industria lemnului sunt acuzate că au angajat persoane înarmate pe care le-au însărcinat cu eliminarea fizică a ultimilor membri ai tribului. Aflaţi la limita extincţiei, membrii tribului, a căror majoritate nu au nici un contact cu restul civilizaţiei, susţin că nu au nici o soluţie faţă de abuzurile exploatatorilor de lemn.

Judecătorul brazilian Jose Carlos do Vale Madeira a cerut oprirea imediată a exploatării ilegale de lemn, precum şi a ceea ce a descris drept un „real genocid”. Survival International a precizat că va lansa o campanie agresivă în care va cere Guvernului brazilian să ia măsuri imediate pentru a împiedica dispariţia totală a unui trib.

Tribul Awá este unul dintre cele doar două triburi nomade din jungla amazoniană care trăieşte exclusiv din vânătoare şi în izolare faţă de restul comunităţilor. Supravieţuirea membrilor acestui trib a fost ameninţată începând din 1982, odată cu începerea unor exploatări de minereu de fier în zonele în care aceştia trăiesc, însă niciodată până acum tribul Awá nu a mai fost ameninţat atât de serios cu extincţia totală.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639560-11-10
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...