2017-01-22 12:18

POLITICA


Unde nu poate Blaga, poate Monica Macovei. Strategia Elenei Udrea pentru Bucureşti

 |  19:45
Unde nu poate Blaga, poate Monica Macovei. Strategia Elenei Udrea pentru Bucureşti
Regina democrat-liberalilor bucureşteni, Elena Udrea, face loc unui candidatneaşteptat la Primăria Bucureşti. Ieri, Udrea a anunţat că Monica Macovei ar fipotrivită pentru a intra în cursa din 2012. Dacă va accepta, fosta ministră ajustiţiei va avea misiunea neîndeplinită de Vasile Blaga în 2008 - aceea de a-lînfrânge pe Sorin Oprescu. Deocamdată, Macovei nu spune nici da, nici ba.

Monica Macovei ar putea să-l bată pe Sorin Oprescu laalegerile pentru Primăria Capitalei. Aşa crede Elena Udrea, preşedinta PDLBucureşti. Deşi recunoaşte că nu a vorbit încă pe această temă cu fostaministră a justiţiei şi că PDL încă nu are un candidat, Udrea consideră căprofilul anticorupţie al Monicăi Macovei ar putea fi atuul ei într-o cursăpentru Primăria Bucureşti. „Şi colegiitrebuie să-şi afirme dorinţa de a candida, fiindcă am văzut că dacă cineva nuare dorinţa de a candida nu iese nimic. Pe această listă (de potenţialicandidaţi PDL la primărie, n.r.) potintra Silviu Prigoană, Cristian Preda, Toader Paleologu, Sulfina Barbu, LiviuNegoiţă şi, deşi n-am vorbit cu ea, cred că, la nivelul de corupţie dinBucureşti, Monica Macovei ar avea un bun profil şi cred că ar putea fi uncandidat de succes. Nu ştiu însă dacă îşi doreşte”, a declarat Elena Udreaîntr-un interviu pentru România liberă.

Macovei nu zice nicida, nici ba

Fostaministră a justiţiei nu spune un nu ferm propuneriiElenei Udrea. „Nu comentez această afirmaţie”, a declarat Macovei pentrurealitatea.net. „Faptul că nu doreşte să comenteze este şi ăsta un comentariu.Dacă nu doreşti să intri în cursă, cel mai simplu ar fi să spui lucrul acesta.Dar, dacă nu comentezi speculaţiile pot să apară”, susţine analistul politicCristian Pîrvulescu.

Pe urmele „Buldogului”?

Cristian Pîrvulescu consideră că fosta ministră ajustiţiei nu va proceda precum Vasile Blaga în 2008, când a candidat la primărienu din proprie iniţiativă, ci în urma insistenţelor partidului. „Monica Macoveinu este un om care s-a adaptat culturii partidului, cum au fost în trecutBlaga, Diaconescu sau Geoană. Dacă ea nu va dori să intre în cursă, nu vaintra. Monica Macovei ar putea avea o candidatură de tip kamikaze, nu neapăratsă câştige în faţa lui Oprescu, dar măcar să-l pună în dificultate”, a declaratpentru „Puterea” sociologul. El mai susţine că tema anticorupţiei va conta maipuţin în alegerile locale din 2012, prin urmare profilul de justiţiar al luiMacovei ar putea să nu prindă la publicul bucureştean. „Monica Macovei e maibună pentru partea militantă decât pentru partea administrativă, deşi a făcutparte din administraţia centrală. Însă experienţa ei în administraţia centralăa fost într-un post în care-i permitea militantismul - cel de ministru aljustiţiei. Cred că doamna Udrea încearcă să testeze terenul pentru un astfel decandidat din partea PDL. Sau încearcă să prezinte încă o dovadă că nuintenţionează să candideze dumneaei. Tema anticorupţiei merge mai mult laalegerile parlamentare şi mai puţin la alegerile locale. Acolo contează maimult capacitatea administrativă”.

Candidaţii fără voie

Înfrângerea suferită de Vasile Blaga la alegerile pentru PrimăriaBucureşti face parte dintr-un şir mai lung de eşecuri al unor candidaţi intraţiîn cursă împotriva voinţei lor. La insistenţele partidului, a candidat tot în2008 şi Cristian Diaconescu. Fostul ministru al justiţiei, diplomatulDiaconescu nu a reuşit să obţină decât puţin peste 12% din totalul voturilorvalabil exprimate. PSD nu s-a aflat atunci la prima greşeală de a lansa pentruPrimăria Capitalei un candidat care nu părea convins că vrea să câştigealegerile. În 2004 au folosit tot un diplomat - pe Mircea Geoană. El a pierdutatunci în faţa lui Traian Băsescu încă din primul tur.

Oprescu, greu de învins

Sondajele de opinie îl dau drept foarte greu de bătut peprimarul Sorin Oprescu. Conform unei cercetări CURS realizate în perioada 13-14mai, 66% dintre bucureşteni sunt mulţumiţi de activitatea actualului primar. Şiîn luna ianuarie sondajele arătau că Oprescu e bine plasat. O cercetare CCSBfăcută la începutul anului reda că 70% dintre locuitorii Capitalei erausatisfăcuţi de activitatea actualului edil.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-05-13

Mai multe imagini:
Unde nu poate Blaga, poate Monica Macovei. Strategia Elenei Udrea pentru Bucureşti
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

TEODOR
02 Iun 2011

Nici un PDL-ist de frunte nu are chef de o infrangere in fata lui Oprescu!Dar disciplina de partid trebuie respectata,si nici unul nu vrea sa se puna rau cu blonda!Oricare dintre ei,e victima sigura,in fata lui Oprescu!

Adauga un comentariu

Random image