2018-11-19 05:41


Ungaria fără preşedinte

 |  21:00
Ungaria fără preşedinte

Preşedintele Ungariei, Pal Schmitt, a demisionat ieri din cauza unui scandal legat de teza sa de doctorat susţinută cu 20 de ani în urmă. La sfârşitul săptămânii trecute, Schmitt afirma că nu îşi va depune mandatul, însă a ales să recurgă la acest gest până la urmă.

Şefului statului ungar i s-a retras la 29 martie titlul de doctor de către Universitatea Semmelweis, care a calificat drept plagiat teza lui asupra istoriei Jocurilor Olimpice susţinută cu 20 de ani în urmă. „Întrucât, conform Constituţiei, persoana preşedintelui trebuie să reprezinte unitatea naţiunii ungare, iar persoana mea a devenit, din păcate, sinonimă cu divizarea, consider că datoria mea este de a-mi depune mandatul”, a declarat preşedintele în plenul Parlamentului maghiar.

Scandalul plagiatului

Săptămânalul ungar HVG a publicat, la începutul lunii ianuarie, extrase din teza lui Pal Schmitt care este constituită dintr-o traducere din limba franceză a unei lucrări aparţinând unui expert bulgar, Nikolai Gheorgiev. „Reproducerea lucrării bulgarului Gheorgiev, pe 180 de pagini din cele 215 ale tezei lui Pal Schmitt, permite să se presupună că este vorba despre un plagiat”, a scris HVG. Partidele de opoziţie au cerut toate demisia preşedintelui, care s-a întors joi la Budapesta dintr-o vizită în Coreea de Sud, dar el a evitat atunci presa ce îl aştepta la aeroport.

Partidele de opoziţie au salutat decizia lui Schmitt, care pune capăt unui scandal ce aduce prejudicii imaginii Ungariei, în opinia lor. Decizia anunţată luni de preşedinte era una „aşteptată de mai multe zile de întreaga ţară”, a declarat Attila Mesterhazy, preşedintele socialiştilor.

Preşedinte de carton

Preşedintele ungar, Pal Schmitt, a fost caracterizat drept un fidel al premierului conservator Viktor Orban. Fost atlet şi fost preşedinte al Comitetului olimpic naţional, Schmitt a devenit preşedinte în iunie 2010, datorită voturilor din partea formaţiunii conservatoare Fidesz a lui Viktor Orban, care dispune de o majoritate de două treimi în parlament.

Pal Schmitt a promulgat, cu fidelitate, extrem de controversata nouă constituţie şi toate legile, fără excepţie, dar dintre care multe au făcut obiectul unor critici intense, mai ales cele cu privire la media, la sistemul judiciar, la banca centrală sau la religii. Unele din aceste legi au atras declanşarea de către Uniunea Europeană a procedurii de infringement împotriva Ungariei.

Pal Schmitt a fost cel de-al patrulea preşedinte al Ungariei democrate de după căderea dictaturii comuniste, în 1989. Deşi a susţinut întotdeauna că doreşte să fie un preşedinte care să consolideze „demnitatea acestui post”, s-a aflat încontinuu în vizorul presei, de-a lungul mandatului, din cauza numeroaselor sale gafe, mai ales din cauza problemelor sale cu ortografia.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639560-03-12

TAGURI: ungaria, presedinte
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...