2019-02-23 05:16


Ungaria preia preşedinţia semestrială a UE

 |  17:12
Ungaria preia preşedinţia semestrială a UE
Ungaria, condusă de controversatulpremier conservator Viktor Orban, preia preşedinţia semestrială a UE,principala provocare fiind criza din zona euro, din care Ungaria nu face parte.Preluarea preşedinţiei UE intervine într-un moment delicat, după ce OSCE,Germania şi Luxemburg au exprimat preocupare în legătură cu noua lege a preseiadoptată recent de Budapesta. Aceasta prevede ca autorităţile să aibă dreptulsă inspecteze toate instrumentele şi documentele organului de presă respectiv,înainte chiar să identifice un delict, jurnaliştii să îşi divulge obligatoriusursele asupra problemelor legate de securitatea naţională. De asemenea, se vorsancţiona cu amenzi severe producţiile care "nu sunt echilibrate din punctde vedere politic" sau care "aduc atingere demnităţii umane".

Preşedinţia ungară riscă să fie supusăunui test în ianuarie, în contextul în care Spania şi Portugalia vor reveni pepieţele financiare pentru a găsi modalităţi de finanţare a datoriilor. Dacăintervenţia UE va fi inevitabilă, cum s-a întâmplat în cazurile Greciei şiIrlandei, preşedinţia ungară va fi ajutată de Eurogroup, forumul miniştrilor deFinanţe din zona euro, "autoritatea competentă pentru astfel dedecizii", conform unui diplomat ungar. Preşedinţia ungară va fi marcată şide lansarea negocierilor delicate pe tema bugetului multianual al UE. MareaBritanie va încerca să ajungă la un acord cu Franţa şi Germania pentruîngheţarea bugetului până în 2020. Ţările est-europene se tem că această măsurăar putea conduce la reducerea fondurilor destinate regiunilor defavorizate.

O altă sursă de polemici o reprezintăextinderea Spaţiului Schengen. România şi Bulgaria, susţinute de Ungaria, sperăsă adere la Schengen în martie 2011, dar Franţa şi Germania par să blochezeaderarea, considerând că este prematură.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-08-17
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...