2018-12-14 00:49


Uniune fiscală pentru UE

 |  21:00
Uniune fiscală pentru UE

Consiliul European din 28 iunie va dezbate înfiinţarea unei uniuni fiscale în cadrul Uniunii Europene. Nu au fost încă publicate detalii ale acestei viitoare uniuni fiscale europene, însă cel mai probabil va fi vorba de o creştere a atribuţiilor Bruxelles-ului în domeniul financiar şi o scădere a atribuţiilor statelor naţionale. Ideea este de natură să stârnească o dezbatere aprinsă, însă deocamdată este văzută ca singura soluţie de ieşire din criza permanentizată a Uniunii Europene.

Berlinul zice da

Ministrul german de finanţe, Wolfgang Schauble, estimează că Europa va avea în curând o politică fiscală comună, demers care se va concretiza “mai repede decât am fi crezut până de curând”, conform unei declaraţii a oficialului publicată în ediţia de joi a cotidianului “Die Zeit” preluat de Agerpres.

Ministrul german susţine şi ideea unei uniuni bancare europene. Cât priveşte Grecia, el se declară împotriva înăspririi condiţiilor de austeritate solicitate în schimbul ajutorului financiar internaţional. “Nu vom impune condiţii suplimentare Greciei”, a declarat Schauble, adăugând că cetăţenii acestei ţări “au în propriile mâini soluţiile la problemele lor”.

Discuţii aprinse

Liderii Uniunii Europene vor discuta pe 28 iunie cadrul general de înfiinţare a uniunii bancare şi fiscale, deşi nu se aşteaptă o decizie definitivă, transmite Reuters. Cel mai probabil, şefii de stat şi guvern UE îi vor cere preşedintelui Consiliului European Herman van Rompuy să detalieze mijloacele de punere în practică a acestei idei. Planul lui Rompuy va fi prezentat în octombrie sau decembrie. “Voi propune căi de adâncire a uniunii noastre economice şi monetare astfel încât să arătăm lumii şi pieţelor financiare că euro şi zona euro reprezintă un proiect ireversibil”, a declarat Van Rompuy. Acesta are în vedere o abordare pe patru niveluri: integrare bancară, integrare fiscală, integrare economică şi întărirea legitimităţii democratice.

Grecia cere o amânare

Grecia le va solicita creditorilor săi internaţionali, Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, un termen suplimentar de doi ani, până la finele lui 2016, pentru asanarea conturilor sale bugetare, ceea ce ar putea implica un nou împrumut de 16-20 miliarde de euro, potrivit Agerpres. Un prim mesaj în acest sens ar urma să fie transmis joi la reuniunea de la Bruxelles a Eurogrup de către ministrul de finanţe al guvernului interimar, Georges Zanias. Cererea de acordare a unui termen suplimentar de doi ani a figurat în programele tuturor celor trei partide - Noua Democraţie, PASOK şi Stânga Democratică – unindu-se miercuri pentru a susţine noul guvern, condus de conservatorul Antonis Samaras.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639567-02-08

TAGURI: uniune, ue
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...