2017-01-18 08:29

POLITICA


UPDATE Explozie nucleară la Fukushima, mai mulţi angajaţi sunt răniţi. Peste 700 de morţi în urma cutremurului şi valului seismic din Japonia. VEZI IMAGINI

 |  08:10
UPDATE Explozie nucleară la Fukushima, mai mulţi angajaţi sunt răniţi. Peste 700 de morţi în urma cutremurului şi valului seismic din Japonia. VEZI IMAGINI

Agenţia niponă Jiji aanunţat sâmbătă că o explozie puternică s-a auzit la centrala nucleară de la Fukushima. Un nor alb s-aridicat deasupra centralei. Radioactivitatea este de 20 de ori mai mare. Maimulţi angajaţi ar fi răniţi, iar pereţii şi acoperişul centralei ar fi fostdistruse de explozie, transmite Realitatea.net.

Fukushima se află la aproximativ 250 de kilometridistanţă de Tokio.Lucrătorii de Fukushima nu au putut să răcească reactoarele şi astfel presiuneadin miezul reactoarelor a crescut foarte mult.

Premierul japonez acerut evacuarea de urgenţă a celor 45.000 de locuitori diun zonă. Măsurătorile nivelului substanţei radioactive continuă. S-au înregistratscurgeri de cesiu radioactiv de 1000 de ori mai mari decât cele normale. Totuşi, singurul pericol imediat pentru Tokio ar fi cel legat de alimantarea cuenergie electrică, iar compania de electricitate a acerut locuitorilorcapitalei nipone să reducă la minimum consumul.

Mai mult de 700 de persoaneau murit în urma cutremurului urmat de tsunami produs vineri în Japonia,conform unui bilanţ provizoriu anunţat sâmbătă de poliţie, transmite Mediafax.

Printre victime senumără şi cele peste 200 de persoane ale căror trupuri neînsufleţite au fostgăsite vineri pe plaja din Sendai, în nord-estul Japoniei, după trecerea unuival seismic de peste 10 metri.

Valurile au avariatcirca 1.200 de locuinţe în zona Sendai,aflată în apropierea epicentrului seismului cu magnitudinea 8,9 produs vineri.

Poliţia japoneză aanunţat că 784 de persoane sunt date dispărute, iar 1.128 au fost rănite."Este cel mai grav cutremur înregistrat după perioada Meiji (1868 -1912)", a declarat un purtător de cuvânt al guvernului nipon.

Bilanţurile anunţatede autorităţi sunt provizorii, deoarece poliţia întâmpină dificultăţi înprivinţa obţinerii informaţiilor din întreaga ţară.

Cutremurul de vineri afost urmat de numeroase replici, multe cu magnitudini peste 6, care au provocatalunecări de teren şi avalanşe.

Agenţia naţionalăpentru incendii şi dezastre a anunţat că peste 3.400 de clădiri au fostdistruse total sau parţial, iar în zona afectată de cutremur mai mult de 5,5milioane de locuinţe nu sunt alimentate cu energie electrică, iar alte 600.000nu dispun de alimentare cu apă.

Tren de pasageri, dispărut în urmavalului seismic din Japonia

Un tren de pasageri, care arela bord un număr necunoscut depersoane, a fost dat dispărutîn urma unui val seismic generat de cutremurul cu magnitudinea de 8,9 produsvineri în largul coastelor de nord-est ale Japoniei.Trenul companiei East Japan RailwayCo. circula în apropierea gării Nobiru, pe linia Senseki, care face legăturaîntre oraşele Sendai şi Ishinomaki, când a fost semnalat un val cu înălţimea dezece metri, a adăugat agenţia, citând poliţia.

Scurgeriradioactive şi risc de fuziune nucleară la centrala japoneză Fukushima

O scurgere de cesiuradioactiv a fost detectată, sâmbătă, la centrala nucleară Fukushima 1, situatăla 250 de kilometri nord de Tokyo, iar Agenţia pentru securitate nucleară şiindustrială a apreciat că într-unul dintre reactoare s-ar putea declanşa unproces de fuziune nucleară.

Unpurtător de cuvânt al companiei TokyoElectric Power (TEPCO) a precizat însă că procesul de fuziune nu a fostdeclanşat, iar compania încearcă să obţină o creştere a nivelului apei pentrurăcirea reactorului numărul 1.

După cutremuruldevastator produs vineri în Japonia, sistemul de răcire al reactorului 1 de laFukushima a înregistrat mai multe defecţiuni, urmate de o creştere anormală a presiuniiinterne.

Mai mult de 215.000 depersoane au fost evacuate şi cazate în adăposturi din nordul şi estul Japoniei.

Mai mult de 100.000 depersoane au fost evacuate numai în prefectura Fukushima, 45.000 dintre acesteafiind locuitori din zona centralelor nucleare de la Fukushima.

Numărul total alpersoanelor evacuate ar putea fi mult mai mare, însă poliţia nu dispune încă deinformaţii privind situaţia din prefectura Miyagi, cel mai grav afectată decutremur. Autorităţile japoneze au afirmat că mii de persoane sunt încă blocateîn clădiri izolate de ape în prefectura Miyagi.

Guvernul a decisevacuarea populaţiei pe o rază de 10 kilometri în jurul centralei nucleareFukushima 1 şi pe o rază de trei kilometri în zona centralei Fukushima 2, undeau fost înregistrate defecţiuni ale sistemelor de răcire a reactoarelor. Celedouă centrale, care deservesc parţial regiunea Tokyo, sunt situate la circa 250 de kilometrinord de capitala niponă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-06-02

Mai multe imagini:
UPDATE Explozie nucleară la Fukushima, mai mulţi angajaţi sunt răniţi. Peste 700 de morţi în urma cutremurului şi valului seismic din Japonia. VEZI IMAGINI
zoom
UPDATE Explozie nucleară la Fukushima, mai mulţi angajaţi sunt răniţi. Peste 700 de morţi în urma cutremurului şi valului seismic din Japonia. VEZI IMAGINI
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image