2017-01-24 11:15


UPDATE. Liderii PSD bagă capul în nisip în legătură cu scandalul din Parlamentul European. DNA începe o anchetă în cazul presupuselor fapte de corupție ale lui Adrian Severin. Europarlamentarul a căzut în plasa reporterilor de la “The Sunday Times”. 12.0

 |  18:59
UPDATE. Liderii PSD bagă capul în nisip în legătură cu scandalul din Parlamentul European. DNA începe o anchetă în cazul presupuselor fapte de corupție ale lui Adrian Severin. Europarlamentarul a căzut în plasa reporterilor de la “The Sunday Times”. 12.0

Europarlamentarulsloven Zoran Thaler a demisionat din Parlamentul European

Europarlamentarulsloven Zoran Thaler a demisionat din Parlamentul European, în urma scandaluluigenerat de informaţiile publicate în "The Sunday Times".

"Aşvrea să informez publicul că începând de azi demisionez din calitatea de membrual Parlamentului European. Demisia mea ar trebui să permită o investigaţieasupra tuturor faptelor şi circumstanţelor acestei tentative de a-mi compromitenumele, în afara oricărei presiuni", se arată în declaraţia lui Thaler,remisă MEDIAFAX de Biroul acestuia.

"Conform custandardele mele etice, aş vrea ca adevărul să iasă la iveală şi să arate cinea acţionat legal şi cine a acţionat ilegal" ,mai spune el.

Severin: Nu sunt corupt, ci incomod

Europarlamentarul PSD, Adrian Severin, i-aacuzat astăzi pe ziariştii dela „The Sunday Times” că au orchestrat o campanie de denigrare a ParlamentuluiEuropean şi a sa, deoarece este o personană „incomodă”.

„Nu sunt corupt, sunt foarte incomod şi voi rămâne la fel de incomod. Ţintaa fost compromiterea unor oameni. Într-o lume în care România este tot maipuţin influentă, un român influent este tot mai puţin acceptat. Nu au venit săscape de un corupt, ci de un incomod”, a spus Severin în apărarea sa, după ce afost acuzat de ziariştii britanici că a acceptat să primeasă 12.000 de europentru susţinerea unui amendament în Parlamentul European. Social-democratuls-a plâns că este victima unei campanii care vrea să îi distrugăcredibilitatea. „Mă simt marcat de acest episod, nu consider că s-a încălcatvreo lege”, a adăugat Severin. El a susţinut că s-au cheltuit foarte mulţi baniîn această „operaţiune” cu scopul de a lovi în parlamentarii europeni.„Jurnaliştii aceştia au venit săptămânal în Parlamentul European, au avutidentitate falsă, s-au prezentat drept reprezentanţii unei firme tinere, dardinamice. Firma avea căsuţă de e-mail şi o secretară care răspunderea mereu latelefon”, a explicat social-democratul cum a căzut în plasa întinsă dereporterii de la „The Sunday Times”. Liderii social-democraţi nu au făcut pânăla această oră comentarii referitoare la scandalul Severin, subiectul urmând săfie dezbătut probabil în şedinţa de astăzi a conducerii PSD. De altfel,conferinţa de presă a europarlamentarului nu a avut loc la sediul central alpartidul din Kiseleff. (C.A)

DirecţiaNaţională Anticorupţie se autosesizează în cazul eurodeputatului AdrianSeverin, despre care presa română şi cea internaţională a consemnat eventualefapte de corupţie în care politicianul ar fi implicat, a comunicat purtătorulde cuvânt al DNA, Livia Săplăcan. "DNA a luat la cunoştinţă desprearticolele din presa română şi cea internaţională care relatează aspectereferitoare la săvârşirea unor eventuale fapte de corupţie de către AdrianSeverin, astfel că instituţiaurmează a se sesiza şi a face verificări", a declaratLivia Săplăcan.

Reporterii de la „The Sunday Times”, deghizaţi în lobbyişti,au momit trei europarlamentari, printre care şi pesedistul Adrian Severin, săsusţină un amendament în Parlamentul European în schimbul unor sume de bani. Severinurma să primească pentru serviciile sale 12.000 de euro, deşi amendamentul afost depus de europarlamentarul PDL Sebastian Bodu. Fostul şef al ANAF a scrispe blogul său că nu ştia că Severin urma să fie recompensat pentru amendamentşi că el l-a propus „cu bună-credinţă”. Europarlamentarul PSD se apără, spunândcă nu a luat bani pentru lobby, ci pentru consultanţă.

EuroparlamentarulAdrian Severin a muşcat din momeala reporterilor de la „The Sunday Times”, care,deghizaţi în lobbyişti, i-au cerut să susţină un amendament în ParlamentulEuropean. Aceştia au scris că social-democratul i-a taxat pentru aceastăactivitate cu 12.000 de euro, 4.000 de euro pentru fiecare zi de muncă. Întâlnireadintre cele două părţi a avut loc la Strasbourg, iar Severin urma să maiprimească 100.000 de euro ca membru al boardului de consultanţi al firmeiTaylor Jones Public Affairs. În această calitate el urma să ofere analizepolitice. Adrian Severin i-a informat în luna februarie într-un mail pe falşiiconsultanţi că a vorbit cu europarlamentarul PDL Sebastian Bodu şi că acesta afost de acord să susţină amendamentul. „Numai pentru a văaduce la cunoştinţă că amendamentul pe care îl doriţi a fost depus la timp”,îşi informa într-un mail Severin partenerii de afacere. Ce conţineaamendamentul buclucaş? Fondul de Garantare a Depozitelor trebuie să menţinătermenul de 30 de zile în care să plătească banii deponenţilor unei bănci carea intrat în procedură de insolvenţă. În plasa întinsă de reporterii britaniciau mai căzut Zoran Thaler, fost ministru sloven de externe şifostul ministru austriac de interne Ernst Strasser.Adrian Severin a declarat într-un interviu acordat HotNews că nu a luat banipentru amendament, ci pentru analizele făcute pentru această firmă. El susţinecă a semnat în luna ianuarie un contract de consultanţă în valoare de 12.000 deeuro, dar că nu a primit banii până acum. “Mi s-a oferit uncontract de consultanţă, ca membru în consiliul de experţi internaţionali alacestei firme Tyler Jones, firmă falsă, după cum s-a demonstrat. Este uncontract legal. Avem dreptul să fim membri în aceste «advisory boards», avemdreptul să funcţionăm în calitate de consultanţi politici, cu singura obligaţiede a nu transfera informaţii confidenţiale”, a declarat europarlamentarul PSDpentru Mediafax. El a adăugat că i-a cerut preşedintelui Parlamentului Europeansă deschidă o anchetă şi să ia măsuri penale faţă de reporterii de la “TheSunday Times”.

Rolul fostului şef ANAF Sebastian Bodu

Iniţiatorulamendamentului, europarlamentarul PDL Sebastian Bodu, ne-a declarat că nu ştiade banii pe care urma să îi primească Adrian Severin. „Un Fond de Garantare a Depozitelor caretrebuie să plătească bani deponenţilor unei bănci care intră în procedură de insolvenţănu are banii într-un seif îi are investiţi în diferite instrumente. Aceleinstrumente nu se pot transforma peste noapte în bani, nu este suficienttermenul de o săptămână pentru ca acele instrumente să fie lichidate şi să fieplătiţi deponenţii. Amendamentul meu, depus din luna decembrie a anului 2010,fără nici o legătură cu ce făcea Adrian Severin, se referea la păstrareaactualului termen de 30 de zile, pentru că o săptămână este insuficient. ÎnAnglia au pus termen o săptămână şi ce credeţi că face Fondul de Garantare aDepozitelor, dă cecuri cu scadenţă la 30 de zile, pentru că nu se poate plătiîntr-o săptămână. Ce a făcut Severin este problema lui şi este singurul carepoate explica ce s-a întâmplat acolo”, a spus pentru „Puterea” Bodu. El susţinecă nu a fost abordat de nici un lobbyist pe marginea acestui subiect şi că aaflat de tot scandalul după ce a fost sunat de jurnaliştii de la „The SundayTimes”. „M-au întrebat dacă sunt raportor în Parlamentul European şi dacădomnul Severin are vreo contribuţie pentru acest amendament”, a adăugateuroparlamentarul PDL. El a recunoscut că a purtat o discuţie pe margineaacestui subiect cu Adrian Severin pe 16 februarie, în aeroport, şi că a primitun mail de la asistenta europarlamentarului PSD în legătură cu amendamentulincriminat. „Nu am ştiut că Severin a primit bani pentru amendament. Nu mi-aspus nimic. Eu am făcut totul cu bună-credinţă şi l-am depus din lunadecembrie”, a menţionat Sebastian Bodu. „Subsemnatul am ajunssă fiu menţionat în acest scandal fără să am nici cea mai mică vină şi fără săfie necesar a-mi face vreun proces de conştiinţă. Calitatea în care am fostmenţionat în articol este aceea de raportor al PPE pentru acest raport, adicăpersoana care propune colegilor de grup politic din comisia de specialitate(Comisia pentru Afaceri Juridice) abordarea modificărilor propuse de ComisiaEuropeană cu privire la această Directivă”, s-a apărat europarlamentarul PDL peblogul personal. El scrie că amendamentul susţinut de el a fost discutat dinluna decembrie a anului trecut. Bodu susţine că cei momiţi de reporterii de la“The Sunday Times” sunt cei care şi-au afişat în declaraţiile de avere venituridin consultanţă.

MonicaMacovei cere demisia lui Severin

Europarlamentarul PDLMonica Macovei a cerut ieri demisia lui Adrian Severin din Parlamentul Europeanşi cercetarea sa de către DNA, după scandalul în care social-democratul a fostimplicat. “Cer demisia imediată a lui Adrian Severin din Parlamentul European.Dacă nu îşi dă demisia, aştept ca Victor Ponta şi conducerea PSD să îl excludădin partid şi să-şi ceară iertare pentru faptele acestuia. Fiind cetăţeanromân, Adrian Severin se supune legii penale române. Direcţia NaţionalăAnticorupţie trebuie să declanşeze cercetarea penală în legătură cu acuzaţiilede corupţie relatate de «The Sunday Times»”, se arată într-un comunicat depresă al Monicăi Macovei. Ea cănsideră că Severin ar trebui să-i urmezeexemplul austriacului Ernst Strasser (un alt eurodeputat implicat în scandal)care şi-a anunţat demisia şi retragerea definitivă din politică. “De atfel, vicecancelarul austriac JosefProll, lider al partidului din care Strasser făcea parte, a cerut scuze tuturorcelor care şi-au dat votul pentru acest europarlamentar şi a calificat dreptinacceptabil comportamentul acestuia”, a mai arătat Macovei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-09-04Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


MENATWORK
21 Mar 2011

Sa nu fim ipocriti. Nu suntem noi damboviteni, amatori de spaga tip "vrei calule ovaz"? Singurul necaz e ca nu suntem in pozitii in care sa avem sansa sa incasam spaga, iar pe cei care iau, ii invidiem ca nu suntem noi norocosii. Hai macar sa fim sinceri cu noi insine.
Random image