2017-01-20 18:07

POLITICA


UPDATE. Moţiunea a fost respinsă. Guvernul Boc rămâne. Şi-au bătut joc de vot! Ponta şi Antonescu cer ajutor de la Băsescu

 |  20:28
UPDATE. Moţiunea a fost respinsă. Guvernul Boc rămâne. Şi-au bătut joc de vot! Ponta şi Antonescu cer ajutor de la Băsescu

Moţiunea de cenzură depusă de opoziţie după asumarearăspunderii Guvernului asupra Codului Muncii este, matematic, respinsă, doar216 parlamentari participând la vot, faţă de necesarul de 236 de voturi pentruadoptare, transmite Mediafax.

Vicepreşedintele Senatului Ioan Chelaru a anunţat, miercuri,că la moţiunea de cenzură pe Codul Muncii au fost 211 voturi"pentru", patru "împotrivă" şi un vot anulat.El a făcut aceste precizări la ieşirea din sala unde s-afăcut numărătoarea voturilor. La votul secret, cu bile, au participat parlamentarii opoziţiei, precumşi cinci dintre reprezentanţii coaliţiei. Potrivit Constituţiei,dacă Guvernul nu a fostdemis în urma moţiunii de cenzură, proiectul de lege prezentat, modificat saucompletat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, seconsideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politicăgenerală devine obligatorie pentru Guvern. În cazul în care preşedintele României cere reexaminarealegii adoptate, dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor douăCamere.

UPDATE. Conflict în Coaliţiedin cauza premierului ungar. UDMR a ameniţat că votează moţiunea de cenzură

Chiarînainte să înceapă votul la moţiunea de cenzură liberalul Puiu Haşoti asolicitat introducerea pe ordinea de zi a şedinţei o declaraţie prin care să se exprime “indignarea şi stupefacţia” faţă de “conţinutuliredentist şi antiromânesc” al mesajului premierului ungar Viktor Orban privindautonomia teritorială, cuocazia Zilei Maghiarilor de Pretudineni. Haşoti a acuzat faptul că Ungaria,ţară vecină şimembră a UE şi NATO, “dă frâu liber unor fantome aletrecutului din pricina cărora secole de-a rândul a curs sânge”. PreşedinteleSenatului Mircea Geoană a supus la votintroducerea pe ordinea de zi a declaraţiei propuse de Haşotti, iar în timp ce acesta anunţarezultatul votului preşedintele Camerei, Roberta Anastase, a venit din plen laprezidiu, a preluat locul lui Ioan Oltean, i-a trasmicrofonul lui Geoană şi a spus că nu el conduce şedinţa. Dupăce s-a votat, Geoană a anunţat că propunerea lui Haşoti a fost adoptată cu 212voturi. Au început imediat controverse pe tema declaraţiei politice cum trebuiesă arate ea şi cum poate fi apdoptată după care s-a luat pauză de consultări.În pauză, parlamentarii UDMR i-au ameninţat pe cei de la PDL că dacă o astfelde declaraţie va fi adoptată ei votează pentru moţiunea de cenzură. Şedinţa afost reluata la ora 20,00. (Dana Piciu)

Moţiunea de cenzurădepusă de Opoziţie pe Codul muncii nu aîntrunit ieri numărul necesar de voturi - 236, reuşind să convingă doar 216parlamentari. Uniunea Social Liberală a trebuit să se recunoască învinsă demajoritatea guvernamentală care îl sprijină pe premierul Emil Boc şi aşteaptăsă vadă dacă Traian Băsescu îi va da o mână de ajutor. Aceasta este a optamoţiune cu care se confruntă Guvernul Boc. Liderii USL susţin că dacă moţiuneade cenzură nu a avut succes, singurul care poate scăpa ţara de actualulprim-ministru este preşedintele. Cu toate acestea, premierul, cu a sa cravatămov, a spus că s-a aflat în Parlament cu “mandatul pe masă” şi că Opoziţia îlputea demite dacă avea numărul de voturi necesare. În lipsa unei victorii înforul legislativ, Crin Antonescu şi Victor Ponta au făcut o baie de mulţimeprintre sindicaliştii aflaţi în Piaţa Constituţiei.

Moţiunecu burta plină

-Cu o oră înainte de dezbaterea moţiunii decenzură, parlamentarii de la toate partidele au invadat restaurantul de laparterul Palatului Parlamentului pentru a-şi potoli foamea. La “împinge tava”era coadă mare, semn că foamea i-a doborât pe aleşi şi că au nevoie să-şiîncarce bateriile înainte de marea înfruntare. Au avut de ales între ciorbă depui à la grec şi borş ţărănesc de văcuţă la 3 lei, dar şi borş ţărănesc delegume la 2,28 lei. La felul doi auputut să opteze pentru şalău cu cartofi natur - 9,24 lei, grătar din file deporc - 6 lei, pulpă de porc la tavă - 5 lei, piept de pui la grătar - 4,24 lei,rasol din piept de pui cu legume - 7,13 lei. La nivelul P1 parlamentarii s-auîncălzit la mini-studiourile televiziunilor de ştiri. Viorel Hrebenciuc (PSD)fuma liniştit lângă studioul Antenei 3 aşteptând să-i vină rândul să intre îndirect, iar la Realitatea TV erau deja în dezbateri aprinse Daniel Oajdea (PDL)şi Mariana Câmpeanu (PNL).

- Înainte deînceperea dezbaterilor la moţiunea de cenzură, deputatul PDL Adrian Gurzău afăcut cinste colegilor de partid cu mâncare şi băutură pentru că tocmai adevenit tătic. La un moment dat, la masa festivă a apărut şi premierul împreunăcu preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase. Aceasta a profitat deaglomeraţie şi s-a apucat să strângă semnături pentru susţinerea lui Boc lapreşedinţia PDL. Se pare că gestul Robertei nu le-a fost pe plac mai multordemocrat-liberali prezenţi acolo care aurefuzat să semneze pentru Boc pe motiv că îl susţin pe Vasile Blaga. Asta l-aenervat teribil pe premier care, potrivit unor surse din PDL, a început să-iînjure pe simpatizanţii lui Blaga, să-i ameninţe că le taie raţia de la bugetşi le trimite DNA-ul pe cap.

-Vasile Blaga a intrat în sala de plen spunândcă moţiunea Opoziţiei nu are nici o şansă. În ceea ce priveşte candidatura sapentru preşedinţia PDL, Blaga a declarat că nu mai e nici un secret şi călucrează în acest sens împreună cu colegii săi Sorin Frunzăverde şi CezarPreda.

-Cu zece minute înainte de începereadezbaterilor, liderii Opoziţiei Crin Antonescu şi Victor Ponta au ieşit înstradă printre protestatarii participanţi la miting. Ei au mers printresindicaliştii care s-au strâns în Parcul Izvor într-o acţiune de protest faţăde noul Cod al muncii adoptat de Guvern. Prezenţa celor doi politicieni nu afost însă bine primită, astfel, la apariţia acestora, sindicaliştii au începutsă plece în grupuri de la miting. Cu toate acestea, Victor Ponta a spus că amers, alături de Crin Antonescu, în mijlocul mulţimii fără bodyguarzi şi căs-au simţit foarte bine, adăugând că Emil Boc şi Elena Udrea ar fi avut nevoiede bodyguarzi ca să meargă acolo.

-Crin Antonescu, preşedintele PNL, a declaratcă se bazează pe voturile tuturor liberalilor, excepţie făcând în cazuldeputatului Ciprian Dobre, care se află imobilizat la pat în urma unuiaccident.

-La Parlament au ajuns miniştri Traian Igaş - Interne,Anca Boagiu - Transporturi, şi Cătălin Funeriu - Educaţie. Tot atunci a venitşi premierul Emil Boc, care a declarat că noul Cod al muncii nu are nimic de-aface cu sclavagismul, după cum au spus sindicatele, ci încurajează crearea denoi locuri de muncă. “Le-am spus asta, o să le mai explic azi încă o dată înplen noul Cod al muncii. Acesta nu sporeşte însă privilegiile sindicatelor”, adeclarat premierul înainte de a intra în sala de plen. Imediat după Emil Boc aajuns şi ministrul turismului, Elena Udrea, purtând o ţinută deux-piece cremasortată cu pantofi aurii.

-“Never say never”. Premierul Emil Boc a alesvarianta în limba engleză a expresiei “Niciodată să nu spui niciodată” atuncicând a fost întrebat de un reporter dacă este ultima moţiune de cenzurăîmpotriva Guvernului.

-Liderul liberalilor, Crin Antonescu, a spuscă orice moţiune de cenzură are o şansă, iar opoziţia o va susţine cu toatăîncrederea, fiind însă conştient de aritmetica şi de “poliţia parlamentară” instituităde “români, maghiari şi alte naţionalităţi” în Parlament. Rugat să comentezeafirmaţiile lui Traian Băsescu privind atitudinea “prea relaxată” apedeliştilor la moţiune, Antonescu a răspuns: “Ce zice omul acela pe mine nu mămai interesează”.

-Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a declaratieri la Parlament că l-a convins pe Gyorgy Frunda să nu voteze după dezbaterilepe moţiunea de cenzură şi să respecte, astfel, decizia Uniunii. Kelemen a maiprecizat că liderii Uniunii nu au discutat în interiorulformaţiuniilor despre un nou premier, susţinând că aşteaptă decizia democrat-liberalilor.

-Preşedintele PSD Victor Ponta a ajuns laîntâlnirea de la Parlament după începerea dezbaterilor, purtând la gât ocravată roşie primită cadou de la socialiştii germani. Liderul PSD a anunţat cădoi deputaţi PSD nu pot veni să voteze moţiunea de cenzură, deoarece au graveprobleme de sănătate. Surse din PSD ne-au declarat că aceştia sunt IoanChisăliţă şi Victor Surdu.

-Premierul Boc a recomandat jurnaliştilor dela Parlament să fie atenţi să nu se împiedice de cablurile camerelor deteleviziune prezente pe culoar, spunând că nu vrea să aibă loc un alt"accident de muncă", făcând astfel aluzie la gestul electricianuluiTVA Adrian Sobaru de a sări de la balconul Parlamentului.

-În timpul şedinţei de Guvern, ministrulturismului Elena Udrea posta mesaje pe pagina personală de Facebook. “Crin Antonescu ţipă, e supărat. Îl înţeleg, doar vorbimdespre Codul muncii. În esenţă este vorba de muncă. Or, el se trezeşte la ora12.00 şi este cel mai mare chiulangiu din Parlament”, a comentat Udrea discursulţinut de preşedintele PNL Crin Antonescu în timpul şedinţei comune aParlamentului. Una dintre cei care comentează pe contul de Facebook i-a adresato întrebare la care nu a primit însă nici un răspuns: “În ziua în care aveţimii de oameni în stradă domnia voastră sta pe Facebook. Care e diferenţa întreElena Udrea, care are timp să socializeze şi Crin Antonescu, care nu vine laParlament?”.

Premierul a recitat versuri,Antonescu i-a zis că “râde ca prostul”

-Emil Boc a purtat o cravată mov-stânjenel şia avut un discurs piperat cu ironii la adresa Opoziţiei, dar a şi recitatversuri din Eminescu. El a spus că moţiunea de cenzură nu are nici oşansă să treacă de Parlament, pentru că e compusă din afirmaţii contradictorii,copiate sau fără conţinut. El a adăugat că acest text îi aduce în minteversurile poeziei “Criticilor mei” a lui Mihai Eminescu şi pentru a fi maiconvingător a şi recitat câteva versuri: “E uşor a scrieversuri când nimic nu ai a spune/Înşirând cuvinte goale ce din coadă au săsune”.

-Premierul a mai spus că odată cumoţiunea de cenzură, USL a depus o variantă de Cod al muncii plagiat după Codulmuncii promovat de Guvern, prin copierea a 76 de prevederi care, paradoxal,sunt criticate chiar în moţiunea de cenzură depusă. “Cum se numeşte asta,fraţilor? Plagiat. Doamna Ecaterina Andronescu să susţină în faţa colegilor dinUSL o prelegere privind definiţia plagiatului”, a mai arătat Boc.

-Întrebat de ziarişti dacă a ales să poatecravata mov pentru ca moţiunea să fie respinsă, Emil Boc a spus: “Cravata nueste singurul argument pentru respingerea moţiunii, trebuie să se şi respingămoţiunea”.

-Preşedintele liberal Crin Antonescu a spusdespre premeirul Boc şi despre preşedintele Traian Băsescu că “râd ca proştii”într-o ţară cu oameni din ce în ce mai trişti şi i-a îndemnat pe cei doi să numai vorbească despre populism, pentru că au nici măcar o minimă sensibilitatepentru cetăţenii României.

-Liderul liberal l-aîntrebat pe premier în numele cui vine în Parlament cu o atitudine atât deveselă, în condiţiile în care Opoziţia a depus moţiunea de cenzură în numelesindicatelor, patronatelor, reprezentanţilor mediului de afaceri şi alangajatorilor. “Poate că azi moţiunea de cenzură nu va trece. Poate căşi mâine Traian Băsescu vă va mai lăsa să fiţi prim-minstru. Mai devreme saumai târziu însă dumneavoastră veţi pleca şi veţi pleca definitiv. Pentru căînjosiţi, batjocoriţi această ţară şi cea mai mare parte dintre oamenii ei. Şio faceţi, domnilor, cu nesimţire, cu zâmbetul pe buze. Această nesimţire măindispune şi ea m-a făcut ca de această dată să nu glumim o dată în plus peseama faptului că, între altele, sunteţi îngrozitor de caraghioşi”, aadăugat Antonescu.

Victor Ponta:“Papagalul Boc” ar trebui să se arunce de la balcon

- Preşedintele PSD i-a spus premierului Emil Boc că „dacă ar avea onoare, înal treisprezecelea ceas” ar trebui să imite gestul angajatului TVR care s-aaruncat de la balcon pentru a salva ţara. „Avem balcoanele Parlamentului goale,pentru că nici un român să nu poate să protesteze”, a subliniat Ponta

- „Este nevoie de un un alt prim-ministru, avem nevoie de un premier înadevăratul sens al cuvântului. Noi vrem să i-o luăm înainte preşedinteluiBăsescu şi să-l schimbăm pe Emil Boc. Premierul are cravata mov, poate artrebui să o poarte şi mâine ca să-l impresioneze pe Traian Băsescu ca să nu-lschimbe”, a punctat social-democratul.

- „Boc repetă ca un papagal că am ieşit din criză. Conduce o alianţă de hoţişi proşti”, atacă Ponta. Primul-ministru iese din sală şi îi dă replica „viaţava demonstra cine are dreptate”.

- Liderul pesediştilor le-a dat un ultim avertisment şi parlamentarilor carenu vor vota moţiunea de cenzură depusă de Opoziţie pe Codul muncii. „Româniaare nevoie de alţi parlamentari. Toţi cei care astăzi staţi în bănci şi aţiîncălcat legea va trebui să răspundeţi în faţa legii alături de Traian Băsescuşi Emil Boc când va exista o altă majoritate”, a fost mesajul venit din parteapreşedintelui PSD.

- Discursul lui Victor Ponta a avut şi o notă naţionalistă, semn cănegocierile cu UDMR s-au sistat din cauza perspectivei unui rezultatîncurajator. „Declaraţiile lui Viktor Orban, ultimul prieten al lui TraianBăsescu, care a spus că Ardealul trebuie să fie cum a fost odată, ar trebuicondamnate de Parlament şi de Guvern. Primul-ministru ar fi trebuit să iaatitudine”, a precizat pesedistul.

- Victor Ponta a dat şi citate din Emil Boc, din perioada când acesta se aflaîn Opoziţie şi critica guvernarea Năstase că fentează Parlamentul şi îşiangajează răspunderea pentru Codul muncii.

Marian Sârbu: „Ponta citeşte,dar nu înţelege”

- Preşedintele UNPR, Marian Sârbu, l-a atacat direct pe Victor Ponta despre carea spus că nu prea înţelege ce citeşte. „Mă bucur că domnul Ponta a început săcitească şi documente sociale, dar este important să le şi înţeleagă”, l-aînţepat Sârbu pe fostul coleg.

- Uneperistul susţine că Opoziţia doar critică, dar nu a adus elementeconstructive pentru un Cod al muncii mai bun. „Se vor scoate din economianeagră 1,6 milioane de locuri de muncă”, a lăudat Sârbu noul Cod al muncii.

- El a susţinut că 40.000 de sindicalişti au înţeles utilitatea noului Cod şide aceea nu au mai venit la mitingul din Piaţa Constituţiei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-07-20

Mai multe imagini:
UPDATE. Moţiunea a fost respinsă. Guvernul Boc rămâne. Şi-au bătut joc de vot! Ponta şi Antonescu cer ajutor de la Băsescu
zoom
UPDATE. Moţiunea a fost respinsă. Guvernul Boc rămâne. Şi-au bătut joc de vot! Ponta şi Antonescu cer ajutor de la Băsescu
zoom
UPDATE. Moţiunea a fost respinsă. Guvernul Boc rămâne. Şi-au bătut joc de vot! Ponta şi Antonescu cer ajutor de la Băsescu
zoom

UPDATE. Moţiunea a fost respinsă. Guvernul Boc rămâne. Şi-au bătut joc de vot! Ponta şi Antonescu cer ajutor de la Băsescu
zoom
UPDATE. Moţiunea a fost respinsă. Guvernul Boc rămâne. Şi-au bătut joc de vot! Ponta şi Antonescu cer ajutor de la Băsescu
zoom
UPDATE. Moţiunea a fost respinsă. Guvernul Boc rămâne. Şi-au bătut joc de vot! Ponta şi Antonescu cer ajutor de la Băsescu
zoom

UPDATE. Moţiunea a fost respinsă. Guvernul Boc rămâne. Şi-au bătut joc de vot! Ponta şi Antonescu cer ajutor de la Băsescu
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

MENATWORK
17 Mar 2011

Trebuie sa avem alternativa. Cu opozitia asta de rahat, nu vad perspectiva. Orice ar fi facut aseara, numai sa nu se voteze si sa constate esecul.
17 Mar 2011

acest guvern TREBUIE DEMIS pt.ca orice alt guvern condus de oricare parlamentar din alt partid decat PDLaturi va fi mai CAPABIL decat acest guvern condus de UMIL BO..V

Adauga un comentariu

Random image