2017-01-17 07:10

POLITICA


UPDATE. Poliţia a deschis focul în Egipt. Bilanţul victimelor a ajuns la 100. Revoluţie în Egipt. Guvernul şi-a prezentat demisia, după mai multe zile de proteste violente VEZI IMAGINI

 |  13:26
UPDATE. Poliţia a deschis focul în Egipt. Bilanţul victimelor a ajuns la 100. Revoluţie în Egipt. Guvernul şi-a prezentat demisia, după mai multe zile de proteste violente VEZI IMAGINI

Ministerul român de externe recomandă evitarea oricărei deplasări înaceastă ţară. În Egipt, una dintre destinaţiile de vacanţă preferate aleromânilor, trăiesc în jur de 500.000 de conaţionali. Ministerul de Externe adeschis o linie telefonică de permanenţă pentru a veni în sprijinul celor careau nevoie de asistenţă consulară. Numărul de telefon este 021.319.68.70. 50 deromâni au cerut până acum ajutorul ambasadei, transmite Realitatea.net.

Zeci de miide egipteni au ieşit în stradă sâmbătă, continuând protestele de o amploarefără precedent împotriva preşedintelui Hosni Mubarak, iar principalulreprezentant al opoziţiei, Mohamed ElBaradei, a promis că manifestaţiile vorcontinua până la plecarea acestuia din funcţie, transmite MEDIAFAX.

► Cel puţin o persoană a murit,sâmbătă, după ce poliţia egipteană a deschis focul asupra demonstranţilor, lasediul Ministerului de Interne din Cairo, relatează CNN.

Conform BBC, protestatarii auîncercat să forţeze intrarea în sediul Ministerului de Interne, iar poliţia afolosit gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciucpentru a-i împiedica să pătrundă în clădire.

PotrivitAl-Jazeera, confruntările de la Ministerul de Interne s-ar fi soldat cu moarteaa cel puţin trei protestatari.

►Directorul serviciilor egiptene de informaţii, Omar Suleiman, a depus sâmbătăjurământul în funcţia de vicepreşedinte al Egiptului, a anunţat presa oficialăegipteană.

Suleiman adevenit astfel primul vicepreşedinte numit în funcţie de la preluarea puteriide către Hosni Mubarak, în 1981.

Televiziunea egipteană a difuzat imagini în care era prezentatSuleiman, în timpce depunea jurământul în faţa preşedintelui egiptean.

Cu puţin timp înainte, televiziunea de stat egipteană anunţase căMubarak a convocat o reuniune importantă la sediul Preşedinţiei, cuparticiparea maimultor oficiali.

► Tineriegipteni au format sâmbătă un lanţ uman în jurul muzeului din Cairo, pentru aproteja colecţiile, iar în întregul oraş se formează comitete de voluntari aleFraţilor Musulmani, pentru a asigura protecţia în faţa jafurilor, în cea de-acincea zi a protestelor din Egipt.

Zeci depersoane s-au adunat în jurul muzeului din Cairo, situat în centrul capitaleiegiptene, într-o zonă unde se află şi tancuri ale armatei. Zeci de magazine şicel puţin un supermarket au fost jefuite, începând de vineri seară, în Cairo.

Fraţiimusulmani, principala forţă de opoziţie din Egipt, au anunţat că au recrutatvoluntari pentru comitetele de cartier în întregul oraş, acestea urmând săasigure protecţia clădirilor publice şi private. Comitetele "vor încercasă protejeze proprietăţile", a declarat Salah Abdelraouf, reprezentant almişcării care a anunţat joi seară că participă la manifestaţiile împotrivaregimului preşedintelui Hosni Mubarak.

►Cel maiinfluent predictator din lumea arabă, şeicul Youssef Al-Qardaoui, a declaratsâmbătă că numai plecarea preşedinteluiHosni Mubarak poate rezolva criza din Egipt şi a cerutpoporului egiptean să continue revolta paşnică.

Guvernul egiptean ademisionat sâmbătă, a anunţat televiziunea de stat de la Cairo, a doua zi după ce preşedintele HosniMubarak anunţase că va numi un nou Cabinet, transmte MEDIAFAX.

Înprima intervenţie publică după patru zile de proteste de stradă, Mubarak apromis, vineri seară, că .

El a mai promis şi oserie de reforme sociale, însă protestatarii s-au declarat nemulţumiţi,adunându-se din nou sâmbătă, la Cairo şi în alte oraşe, pentru a cereînlăturarea din funcţie a lui Mubarak.

Armata egipteană acerut "marelui popor al Egiptului" să respecte restricţiile decirculaţie şi să nu participe la adunări în locuri publice, relatează AFP,citând un comunicat dat publicităţii de agenţia oficială MENA.

"Către marelepopor al Egiptului: ţinând cont de faptul că unele elemente aflate în afaralegii comit acte de vandalism asupra proprietăţilor publice şi private şi îiterorizează pe cetăţeni, forţele armate cer tuturor să nu se adune pe străzi şiîn principalele pieţe", precizează comunicatul oficial.

"Forţele armatecer tuturor să înceapă să respecte restricţiile de circulaţie începând de laora 18.00 şi până la ora 7.00, până la noi ordine", precizează textul,reamintind că încălcarea restricţiilor atrage sancţiuni legale.

Preşedintele egiptean,Hosni Mubarak, "trebuie să plece", a declarat, sâmbătă, MohamedElBaradei, unul dintre cei mai cunoscuţi membri ai opoziţiei egiptene şi fostdirector al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), relateazăAFP.

"Voi coborî înstradă astăzi (sâmbătă - n.red.), alături de colegii mei, pentru a contribui laaducerea unei schimbări (...) şi pentru a-i spune preşedintelui Mubarak cătrebuie să plece", a declarat ElBaradei, pentru France 24.

"PreşedinteleMubarak nu a înţeles mesajul poporului egiptean. Discursul său este completdezamăgitor. Protestele vor continua cu şi mai multă intensitate, până lacăderea regimului", a adăugat el.

"Atunci când unregim se comportă atât de josnic şi pune tunurile cu apă pe cineva care acâştigat Premiul Nobel pentru Pace, înseamnă că este începutul sfârşituluipentru acest regim şi că este momentul să plece", a spus ElBaradei.

Sute de mii de persoanedemonstrează, începând de marţi, în Egipt, cerând înlăturarea de la putere alui Mubarak, care conduce Egiptul de aproape 30 de ani.

Deşi atmosfera estetensionată, unii dintre demonstranţii aflaţi în piaţă s-au fotografiat alăturide tancuri sau strângând mâna militarilor.

Piaţa Tahrir, aflatăîn apropierea mai multor clădiri guvernamentale din centrul oraşului Cairo, a fost unul dintreprincipalele puncte de adunare a protestatarilor în ultimele zile.

În apropiere, poliţiaa folosit gaze lacrimogene asupra protestatarilor care încercau să forţezeaccesul către sediul Ministerului de Interne.

Şi în oraşul egipteanIsmailiya au izbucnit sâmbătă confruntări violente, unde forţele de ordine auintervenit împotriva câtorva mii de manifestanţi care cer plecareapreşedintelui Hosni Mubarak, au relatat martori oculari, citaţi de AFP.

Demonstraţiileîmpotriva preşedintelui Hosni Mubarak s-au soldat, începând de marţi, cu celpuţin 27 de morţi şi sute de răniţi.

Sâmbătă dimineaţă,serviciile de telefonie mobilă, întrerupte complet vineri, au redevenit parţialoperaţionale, însă accesul la Internet rămâne în continuare blocat.

Atât Internetul, câtşi telefonia mobilă au jucat un rol-cheie în organizarea manifestaţiilorîmpotriva regimului din Egipt, iniţiate de grupuri de tineri inspirate de"revoluţia iasomiei" din Tunisia, care a dus la înlăturarea regimuluicondus de preşedintele Zine El Abidine Ben Ali.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-08-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image