2017-01-16 13:04

POLITICA


UPDATE. Preşedintele Germaniei şi-a dat demisia

 |  12:26
UPDATE. Preşedintele Germaniei şi-a dat demisia

UPDATE 14.34. NEGOCIERI PENTRU UN NOU PREŞEDINTE

Formaţiunile din coaliţia de guvernământ vor încerca să ajungă la un acord cu opoziţia pentru un candidat la preşedinţie care să aibă consensul tuturor, pentru a-l înlocui pe Christian Wulff, a declarat cancelarul german Angela Merkel.

”Vrem să purtăm discuţii cu formaţiunile de opoziţie, Partidul Social Democrat şi Verzii, pentru a propune un candidat comun pentru alegerea viitorului preşedinte al republicii”, a spus cancalerul creştin-demcrat (CDU), care conduce un guvern de coaliţie alături de liberali.

UPDATE 12.52. SCANDALURILE CARE AU DUS LA DEMISIA PREŞEDINTELUI GERMANIEI

Preşedintele Germaniei Christian Wulff a demisionat în această dimineaţă după ce procuratura a cerut Parlamentului să îi ridice imunitatea pentru a permite o anchetă asupra sa. Cererea, prima în istoria Germaniei moderne, a crescut presiunea asupra preşedintelului. Preşedintele german a fost acuzat că a ascuns un împrumut, a făcut favoruri unui om de afaceri, a profitat de vacanţe gratuite din partea unor oameni de afaceri bogaţi, iar apoi pentru că a încercat să facă presiuni asupra jurnaliştilor cu scopul de a împiedica publicarea informaţiilor. Cancelarul german Angela Merkel şi-a anulat vizita la Roma. În Germania, funcţia preşedintelui este în principal onorifică, însă acesta reprezintă o autoritate morală. Christian Wulff face parte din partidul lui Merkel.

Scandalul a izbucnit după ce presa a dezvăluit că Wulff a tăinuit un împrumut avantajos. El a negat anul trecut că ar fi avut legături de afaceri cu prietenul său, puternicul om de afaceri Egon Geerkens. Însă el a ascuns faptul că a împrumutat o jumătate de milion de euro de la soţia lui Egon, Edith Geerkens, în 2008, pentru a cumpăra o casă. Avantajul creditului privat a vizat faptul că a fost făcut la o rată a dobânzii mai mică decât rata reală a pieţei. Potrivit unui purtător de cuvânt, Wulff a răspuns precis că nu a avut nici o relaţie de afaceri cu Geerkens sau cu firma acestuia. Împrumutul de la soţia omului de afaceri a venit din banii femeii, a spus Egon. Suma a fost înlocuită în 2010 cu un împrumut bancar. Dar procurorii sunt mult mai interesaţi de prietenia lui Wulff cu regizorul David Groenewold care i-ar fi plătit o vacanţă în  insula Sylt. Preşedintele demisionar a susţinut că ar fi plătit mai târziu pentru vacanţă. Procurorii vor trebui să stabilească o conexiune cu garanţia de 4 milioane de euro pe care landul Saxonia Inferioară (unde Wulff era guvernator) pe care a acordat-o cu câteva luni unei companii de film, în care Groenewold deţinea un pachet majoritar, înaintea vacanţei incriminatoare.

Toată povestea a devenit şi mai scandaloasă după ce s-a aflat că Wulff a făcut presiuni asupra unor publicaţii. În luna decembrie i-a lăsat un mesaj editorului-şef al cotidianului german Bilt prin care ameninţa dacă va publica dezvăluiri despre împrumut.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-04-20

TAGURI: Christian_Wulff, demisie, presedinte, coruptieComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image