2019-02-23 05:18


UPDATE. WikiLeaks: România este un „stat sălbatic”, potrivit fostului comisar UE pentru Relaţii Externe. Reorientarea SUA către regiunea Mării Negre, cauză a organizării summitului NATO la Bucureşti

 |  19:37
UPDATE. WikiLeaks: România este un „stat sălbatic”, potrivit fostului comisar UE pentru Relaţii Externe. Reorientarea SUA către regiunea Mării Negre, cauză a organizării summitului NATO la Bucureşti

2.12.2010. Fostulcomisar europeanpentru Relaţii Externe, Chris Patten, afirma în 2004 că România şi Bulgariasunt mai puţin pregătite decât Croaţia să adere la UE şi califica România dreptun "stat sălbatic", într-o notă obţinută de WikiLeaks şi publicată deGuardian în ediţia onlinede miercuri.

Într-o discuţie care a avut locla 27 aprilie 2004, Patten aprecia totuşi că, în pofida nepregătirii celor douăstate, ele probabil că se vor integra în blocul comunitar maidevreme decât Croaţia.

El s-a referit şi la motivele care împiedică Uniunea Europeană sădevină "o putere reală", la trecutul dubios al unor lideridin statele care aderaseră recent la UE sau despre "ochii de ucigaş"ai fostului preşedinte rus Vladimir Putin, în prezent premier.

Site-ulWikiLeaks, specializat în dezvăluirea de documente secrete, a început duminicăpublicarea unui set de peste 250.000 de note diplomatice americane, acţiune consideratăde Departamentul de Stat american drept "un atac la adresa comunităţiiinternaţionale".

WikiLeaks: Reorientarea SUA către regiuneaMării Negre, cauză a organizării summitului NATO la Bucureşti

Diplomatul american William Burns admitea în 2007 că SUA nu arătaserăsuficient interes faţă de regiunea Mării Negre, dar că organizarea summituluiNATO din 2008 la Bucureşti avea ca scop schimbarea acestei abordări, potrivitunei note obţinute de WikiLeaks şi publicate de ediţia online a Guardian.

Burns, care este în prezentsubsecretar american pentru Afaceri Politice, era în 2007, înainte de războiulruso-georgian din august 2008, ambasadorul Statelor Unite în Rusia. El a avutîn iunie 2007 o întâlnire tensionată cu preşedintele georgian MihailSaakaşvili, care şi-a exprimat îngrijorarea că administraţia americanăsubestimează importanţa regiunii Mării Negre, în condiţiile în care Rusia şi-aconstruit o strategie orientată tocmai pe această zonă.

Preşedintele georgian a apreciat că Turcia doreşte să îşi păstrezepropria influenţă în regiune, prin menţinerea la distanţă a NATO, şi a afirmatcă o prezenţă occidentală politică şi militară mai mare în regiunea Mării Negrear avea un efect de disuasiune pentru Rusia şi ar consolida puterea Georgiei şiUcrainei.

Saakaşvili l-a avertizat pe fostul ambasador că Rusia se pregăteşte sădezmembreze Georgia.El a subliniat faptul că pierderea Abhaziei ar distruge "coloanavertebrală" a Georgiei, având în vedere că regiunea separatistă arepotenţialul de a tripla economia georgiană.

În legătură cu problema transnistreană, Saakaşvili a afirmat căpreşedintele moldovean din acea perioadă, Vladimir Voronin, i-a spus că nu semai aştepta ca ruşii să se implice în soluţionarea disputei şi că se va adresaUniunii Europene pentru asistenţă pe această temă. Însă Saakaşvili s-a declaratîncrezător că Rusia ar putea fi convinsă să se implice în problematransnistreană, ca şi în legătură cu Osetia de Sud sau Abhazia.

Potrivit preşedintelui georgian, Putin este ataşat emoţionat de Soci şiconsideră că Abhazia are o importanţă strategică, din cauza deschiderii sale lamare şi a imenselor resurse de petrol.

1.12.2010. Auînceput să apară mesajele secrete schimbate între diplomaţii americani careprovin de la Ambasada SUA din Bucuresti pe site-ul WikiLeaks. Dintre cele 830de telegrame, 368 sunt trecute la categoria Unclassified, 424 - Confidential,şi 38 – Secret.

Primul document publicat de WikiLeaks despre România

Site-ul WikiLeaks a publicat prima telegramă trimisă de Ambasada SUA de la Bucureşti. Este vorba despre un document din aprilie 2006. În document se face referire la procesul de adopţii internaţionale din România şi la o scrisoare trimisă de Theodora Bertzi, directorul Oficiului pentru Adopţii din România. Documentul face parte din cele peste 250.000 de acte secrete aparţinând ambasadelor SUA din întreaga lume pe care WikiLeaks le face publice în aceste zile. Documentul este clasificat drept confidenţial, iar în finalul documentului apare semnătura Taubman.

Pe 5 aprilie, ambasada a primit prin poştă o scrisoare de la Theodora Bertzi, Secretar de Stat al Oficiului Român de Adopţii (ORA) din cadrul Guvernul României (GR), datată 29 martie, în care era inclus şi raportul final al Comisiei de lucru GR stabilită în iunie 2005, pentru a verifica petiţiile înaintate de familii străine pentru a adopta copii români orfani sau abandonaţi. Scrisoarea a fost trimisă la EUR/NCE şi CA/OCS/CI.

Potrivit notei trimise, raportul Comisiei de lucru ar trebui să apară până la sfârşitul lunii martie, iar Bertzi a anunţat public în decembrie 2005 că nici unul dintre cazurile de adopţii între ţări nu va fi aprobat. Totuşi, procesul total lipsit de transparenţă al Comisiei de lucru şi calitatea opacă a raportului sugerează că unii dintre copii ar putea să rămână, de fapt, în situaţii nepermanente în care bunăstarea lor nu este protejată adecvat. Pot crede că ar trebui să punem presiune asupra GR să deschidă raportul Comisiei spre o analiză internaţională transparentă şi obiectivă şi să stabilească un cadru legal ce ar permite adopţiile între ţări pentru cazuri în aşteptare ce corespund. În scurt timp vom pune la dispoziţia Departamentului recomandările noastre actualizate.

23 OCTOMBRIE ( 3 trimiteri) - Startul campaniei prezidenţiale

-PGOV - Afaceri interne

-EAID, ETRD, EAGR, RO

EAID- Asistenţă economică

ETRD- Afaceri externe

EAGR- Agricultură şi silvicultură

PREL, ENRG, CONS, XH, XD, RO

PREL- Relaţii de politică externă

ENRG- Energie

XH- Europa de Est

29 OCTOMBRIE (1trimitere) - Misiunea FMI în RO

ECON, EFIN, PGOV, IMF, EUN, RO

ECON- Condiţii economice

EFIN- Afaceri financiare şi monetare

IMF- Discuţii cu FMI

16 NOIEMBRIE (1trimitere) - Apariţia cărţii "Pradarea României", scrisă defostul procuror DIICOT Ciprian Nastasiu

-PGOV

23-24 NOIEMBRIE (5trimiteri)- După încheierea primul tur de scrutin la prezidenţiale

-PGOV

-AORC, KNNP, IAEA, ENRG, TRGY,

AORC- Organizaţii şi conferinţe internaţionale

TRGY- Tehnologii energetice

-ETTC, KOMC, RO

-ETTC - Comerţ şi controale tehnologice

-ENRG, ECON, PGOV, PREL, RO

2-3 DECEMBRIE (3trimiteri). Vizita lui Mircea Geoană la Vîntu)

OREP, PREL, MARR, MASS, MOP

MARR- Aranjamente militare şi de apărare

MASS- Asistenţă militară şi vânzări

MOP- Operaţiuni militare

ENRG, ECON, EINV, PGOV

EINV- Investiţii străine

PGOV, PINR

PINR- Servicii, inteligenţă

6 DECEMBRIE (3trimiteri) - Al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale

-PGOV

-PGOV

-PGOV, SOCI, KCOR

21-22 DECEMBRIE (3trimiteri)- După depunerea jurământului oficial al lui Traian Băsescu

-PGOV, PREL

-ETTC, KOMC, AJ

AJ- Azerbaidjan

-ECON, AMED, EAID, EFIN, PGOV

AMED- Servicii medicale


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638951-09-16
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ZIGZAG
02 Dec 2010

ai omis vizitele lui geoana..sunt sigur ca ambasada sua a transmis ce era de transmis.
ZIGZAG
02 Dec 2010

vizite la moscova..desigur,ca in occident nu dadea nimeni 2 bani pe el
Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...