2016-12-08 08:06

POLITICA


UPDATE>Băsescu a cerut liderilor locali PDL să convingă parlamentarii că trebuie premier tehnocrat. Povestea unei crize politice care s-a fâsâit. Lista completă a premierilor daţi la bursa zvonurilor

 |  20:13
UPDATE>Băsescu a cerut liderilor locali PDL să convingă parlamentarii că trebuie premier tehnocrat. Povestea unei crize politice care s-a fâsâit. Lista completă a premierilor daţi la bursa zvonurilor
16.02.2011. Preşedintele TraianBăsescu le-a spus liderilor locali ai PDL, la întâlnirea de marţi seară, cărolul acestora este să îi convingă pe parlamentari că este nevoie de un premiertehnocrat, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale, care spun că Emil Boc vafi înlocuit înaintea CNC al PDL.

Conformsurselor citate, preşedintele Traian Băsescu susţine în continuare ideea unuipremier tehnocrat, iar înlocuirea lui Emil Boc va fi făcutăînaintea Consiliului Naţional de Coordonare al PDL, unde acesta ar urma să-şianunţe candidatura pentru un nou mandat de preşedinte al partidului.

Sursele menţionate aumai susţinut că preşedintele le-ar fi spus liderilor locali ai PDL că pentrucredibilizarea guvernării, atât în ţară, cât şi în plan extern, este necesar unpremier tehnocrat, specialist în economie, iar preşedinţii de organizaţii judeţene vor trebui să explice acest lucru şiparlamentarilor partidului, urmând ca el să discute această propunere cupartenerii din coaliţie, care doresc asigurări că nu le vor fi afectatepoziţiile pe care le deţin în prezent.

Această propunere, cuun premier tehnocrat, cu expertiză în economie, ar fi fost discutată şi cureprezentanţi ai PPE sau chiar luată la iniţiativa PPE.

Aceleaşi surse maispun că Boc ar urma să demisionezeatunci când vor fi clarificate aceste probleme, după care va fi organizat CNCal PDL, care a fost amânat oficial cu două săptămâni, până după Congresul UDMR,dar care poate fi amânat până în 15 martie, cu 60 de zile înainte de ConvenţiaNaţională.

Totodată, se aşteaptăca Emil Boc să fie şi soluţia care să asigure un echilibru între taberele dininteriorul PDL, astfel încât Vasile Blaga nu va candida la preşedinţiaformaţiunii, iar pentru asigurarea unei competiţii va candida împotriva lui Bocdoar Frunzăverde, care însă nu are susţinerea necesară.

În PDL se discuta desăptămâna trecută că CNC ar putea fi amânat, însă după discuţiile de duminicăseară, când liderii organizaţiilor judeţene au fost de acord cu soluţia unuipremier independent, Colegiul Director organizat luni nu a mai luat aceastădecizie, în condiţiile în care se aştepta deja înlocuirea lui Boc cu untehnocrat până la sfârşitul săptămânii, când urma să se desfăşoare CNC.

15.02.2011. TraianBăsescu a avut ieri o întâlnire cu deputaţii şi senatorii PDL pentru a afla cepărere au aceştia despre înlocuirea lui Emil Boc cu un alt premier din partidsau chiar independent. Băsescu i-a fiert pe parlamentarii democrat-liberalitoată ziua, nemulţumiţi deja că şeful statului croia guverne cu liderii defiliale, iar pe ei nu i-a pus nimeni la curent. Iniţial, întâlnirea a fost programatăpentru ora 12.00, apoi a fost amânată pentru 14,00, pentru ca ea să aibă loc defapt la 16.00. Băsescu a sosit în Parlament în acelaşi timp cu premierul EmilBoc şi au intrat în sală împreună. “Căpitanul merge acum în sala motoarelor”, aspus Băsescu la sosirea în Parlament. Înainte de această întâlnire au circulattot felul de informaţii pe surse. Unii dintre democrat-liberali dădeau casigură înlocuirea lui Emil Boc de la Guvern. Pentru Boc nu mai era loc nicimăcar la şefia partidului. Înlocuitorul lui Boc era Vasile Blaga.

Labursa zvonurilor au fost daţi ca posibili premieri foarte mulţi independenţi.Între aceştia, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, Cristian Popa, viceguvernator alBNR, Mihai Tănăsescu, expert FMI, Călin Georgescu, economist, Cătălin Predoiu,ministru al justiţiei.

Cevamai târziu, alţi democrat-liberali băgau mâna în foc că Emil Boc va rămâne laGuvern pentru a pompa bani în teritoriu pentru aleşii locali ai partidului, cuscopul de a fi susţinut şi pentru preşedinţia partidului în continuare. Potrivitacestora, Traian Băsescu este obligat să meargă în continuare cu Boc pentru căVasile Blaga este la un pas de a prelua şefia partidului. Aceiaşidemocrat-liberali au spus că Vasile Blaga deja şi-a început campania electorală,a mers “din uşă în uşă” pe la organizaţiile din ţară şi are la degetul mic 21dintre acestea. Alte câteva minute maitârziu, PDL-iştii îl dădeau 100% pe Boc înlocuit cu ministrul justiţiei,Cătălin Predoiu. Mai mult, aceştia au arătat că Băsescu a negociat deja cucelelalte formaţiuni din coaliţie pentru susţinerea noului Guvern, iar celor dela UNPR le-a promis mai multe funcţii în Executiv. Pe aceleaşi surse s-avehiculat informaţia conform căreia preşedintele nu va pronunţa numele nouluipremier deşi acesta este ca şi numit în funcţie. Imediat după începereaşedinţei cu parlamentarii PDL a apărut o altă variantă de lucru. Guvernul va ficondus de viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, Cristian Popa, şi vaîncerca să-i convingă pe democrat-liberali că aceasta este cea mai bunăsoluţie. Mai mult, s-a vehiculat şi informaţia că Popa era deja în Parlament,cel mai probabil în biroul Robertei Anastase.

Deputaţiderutaţi de preşedinte

Celpuţin doi dintre parlamentarii PDL au ocolit sala în care s-a întâlnitpreşedintele cu premierul şi aleşii partidului. Silviu Prigoană a spus că el nuare de gând să vină la întâlnire, nemulţumit că Băsescu nu l-a anunţat cu o ziînainte că vrea să se vadă cu parlamentarii democrat-liberali. “Eu mi-am făcutprogramul pe astăzi de ieri şi trebuie să-l respect. La ora 16.00, când e şedinţa, alăptez, trebuie să ajungacasă”, a spus Prigoană în glumă, adăugând că pe alegătorii din colegiul săunu-i interesează dacă pică Guvernu,l dacă îl schimbă pe Boc sau dacă nu-lschimbă. Un alt deputat PDL, Monica Iacob-Ridzi, a fugit imediat dupăterminarea şedinţei de plen pe uşa din dos a biroului Robertei Anstase, pentrua nu da ochii cu Traian Băsescu. Elena Udrea, în schimb, şi-a modificatprogramul de la minister pentru a veni mai întâi la şedinţa de plen unde a fostchemată pentru a vota deoarece nu era cvorum şi apoi pentru întâlnirea cupreşedintele. Deputatul Mircia Giurgiu a venit cu o oră şi jumătate mai târziupentru că a fost invitat pe la televiziunile de ştiri.

Telefoanele în zona sălii PDLau fost bruiate pe durata şedinţei

În Sala „Nicoale Iorga” din Palatul Parlamentului, unde s-adesfăşurat marţi întâlnirea dintre preşedintele Traian Băsescu şi PDL, semnalultelefoanelor a fost bruiat pe toată durata şedinţei. Aria de acoperire s-aextins şi în apropierea sălii, ca o măsură de securitate pentru ca informaţiiledin interior să nu răsufle. Timp de o oră şi jumătate, doar unul dintreparticipanţii de la această reuniune a ieşit din sală, el plecând din PalatulParlamentului. În afara lui, nici un alt membru PDL nu a ieşit din Sala „NicolaeIorga”. Măsura bruierii telefoanelor era de obicei luată de către PSD pe vremeaîn care partidul şi Guvernul României erau conduse de Adrian Năstase.(Cristian Andrei)

Ce spunea în 2009 Traian Băsescu despre un premier independent

În 2009, Traian Băsescu respingeaferm ideea unui premier independent. Acum, în 2011, i se pare - potrivitultimelor informaţii neconfirmate oficial - cea mai bună soluţie pentru arezolva probleme de pe scena politică din România. Pe 13 octombrie 2009,parlamentarii au reuşit în premieră să dărâme Guvernul printr-o moţiune decenzură. Astfel, în discuţiile de atunci de la Cotroceni, preşedinteleliberal Crin Antonescu a venit cu propunerea numirii unui premier independentîn persoana lui Klaus Johannis, în fruntea unui guvern de tehnocraţi. PSD şiUDMR au fost la acea vreme de acord cu propunerea PNL, însă Băsescu a spus “nu”unui premier independent care nu este susţinut de toare partidele politiceparlamentare.

În continuare, declaraţiile lui Traian Băsescu din datade 13 octombrie 2009, ca urmare a propunerii liberalilor de a avea unprim-ministru independent:

„Am înţeles că vreţi un premier independent. Eu nu susţin un prim-ministru independent, guvernarea trebuie asumată de către partidele politice. Nu putem merge pe varianta «punem nişte tehnocraţi», după care să vină politicienii să le spună să plece acasă”.„Eu nu optez nici pentru un prim-ministru independent. Partidul cu cel mai mare număr de parlamentari optează pentru o soluţie politică. Nu sunt un susţinător al variantei cu prim-ministru independent. Guvernarea este asumată. Dacă toate partidele ajung la această concluzie, sunt dispus să discut această variantă. Resping însă orice variantă de Guvern de tehnocraţi şi asupra acestui lucru trebuie să mă asigure prim-ministrul desemnat şi partidele, bineînţeles: că va fi un Guvern politic, cu asumarea de către partide a momentelor dificile economice care urmează”.„Hai să fim foarte cinstiţi: vă este atât de ruşine de partide politice încât să împingem responsabilitatea guvernării la nişte tehnocraţi pe care să-i manipulăm din spate? Cred că trebuie să ne depăşim complexul că ar putea să ne fie ruşine de noi. Ăştia suntem”.„Ce tehnocrat serios ar accepta să se aşeze la guvern pentru o lună şi jumătate, pentru ca apoi politicienii să-i spună «băieţi, v-am folosit o lună şi jumătate, acum plecaţi!». Partidele trebuie să reflecteze la asumarea guvernării într-o perioadă în care situaţia economică riscă să se agraveze”. (Maria Alifantis)

Un “Nu!” categoric. Isărescu a refuzat postul de premier de mai multe ori înultimii ani

Banca Naţională a fost, marţi, până după orele prânzului,instituţia cea mai asaltată de presă, după ce nenumărate zvonuri dădeau casigur faptul că preşedintele Traian Băsescu le-ar fi propus atât guvernatoruluiMugur Isărescu, cât şi altor membri din conducerea băncii centrale postul depremier. Şefii din BNR au fost, ieri, fie extrem de zgârciţi în declaraţii, fiede negăsit. Singurul care a risipit puţin “ceaţa” de pe acest subiect fierbintea fost consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu. Într-o extrem descurtă declaraţie televizată, acesta a precizat că Mugur Isărescu nu va acceptafuncţia de prim-ministru. “În momentul de faţă, punctul de echilibru numărulunu este la BNR, nu la Palatul Victoria. Este faptul care îl determină (n.n. peMugur Isărescu) să nu se lanseze în misiuni de schimbare”, a afirmat Vasilescu,la Realitatea TV.

De altfel, consilierul guvernatorului a declarat înnumeroase rânduri, în ultimii doi ani, faptul că Mugur Isărescu nu va maiaccepta “în nici o situaţie” să conducă un guvern. În 12 decembrie 2009, înplin război politic între Putere şi Opoziţie, Vasilescu afirma: "DomnulIsărescu nu acceptă să preia postul de premier. Una era în urmă cu 10 ani, cânda acceptat şi atunci foarte greu această funcţie, alta este acum. E nevoie deun guvern politic şi Mugur Isărescu nu este un om politic", declara Vasilescu.El precizase anterior că Mugur Isărescu îşi doreşte să fie guvernator al BănciiNaţionale până în 2014 sau 2015, “când România va intra în zona euro, pentru a-şiputea lua rămas-bun de la moneda naţională”.

Mugur Isărescua intrat în Cartea Recordurilor ca guvernatorul cu cele mai multe mandate laconducerea unei bănci centrale. Isărescu a coordonat, în ultimii 20 de ani,politicile economice şi monetare ale României, fiind considerat de uniipremierul "din umbră" al ţării, potrivit World Records Academy. Mugur Isărescu a fost prim-ministru în perioada decembrie 1999-noiembrie 2000. În 1999, Isărescu a deschis negocierile cuUniunea Europeană, proces încheiat în anul 2004.

Şi LucianCroitoru refuză şefia Guvernului

Lucian Croitoru, un alt consilier al guvernatorului BNR,al cărui nume a fost vehiculat în ultimele zile în contextul schimbăriipremierului şi care a mai fost propus odată de Traian Băsescu pentru şefiaGuvernului, a declarat că nu este interesat de postul de prim-ministru în acestmoment. Croitoru a refuzat să spună dacă i s-a propus din nou această funcţieîn ultimele zile. (M. Dan)


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-05-08Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image