2017-01-17 23:44

POLITICA


UPDATE.O centrală nucleară din Japonia va elibera vapori radioactivi pentru a reduce presiunea. Efecte devastatoare ale cutremurului din Japonia: cel puţin 337 de morţi VEZI VIDEO / VEZI GALERIE FOTO

 |  09:18
UPDATE.O centrală nucleară din Japonia va elibera vapori radioactivi pentru a reduce presiunea. Efecte devastatoare ale cutremurului din Japonia: cel puţin 337 de morţi VEZI VIDEO / VEZI GALERIE FOTO

O mică scurgerenucleară s-ar putea produce într-o centrală din prefectura Fukushima, în nord-estul Japoniei, afectatăgrav de cutremurul de vineri, a declarat ministrul Industriilor, Banri Kaieda,citat de agenţiile de presă japoneze.

Autorităţilese pregătesc să elibereze vapori radioactivi pentru a reduce presiunea, care acrescut, la un reactor al centralei Fukushimanr.1, a precizat agenţia Kyodo.

Autorităţile locale auanunţat vineri că au cerut unui număr de aproximativ 6.000 de persoane carelocuiesc în apropierea centralei nucleare din prefectura Fukushima să evacuezezona, la câteva ore de la cutremurul puternic care afectat regiunea.

Cutremurul care aafectat vineri nord-estul Japoniei a fost cel mai devastator înregistrat vreodatăîn acest arhipelag, având magnitudinea de 8,9 potrivit institutului american degeofizică (USGS) şi 8,8 potrivit Agenţiei japoneze de meteorologie. Seismul s-aprodus la 24,4 kilometri adâncime, la ora 14.46 (07.46 ora României) şi laaproximativ 100 de kilometri în largul prefecturii Miyagi, în nord-estulJaponiei.

Cutremurul urmat detsunami, care au afectat vineri nord-estul Japoniei, au provocat moartea a celpuţin 337 de persoane şi dispariţia altor 531, potrivit datelor furnizate depoliţie, într-un nou bilanţ provizoriu stabilit la aproximativ zece ore dupăseismul violent, transmite Mediafax.

"Numărulpersoanelor ucise este considerabil", a declarat presei purtătorul decuvânt al Guvernului, fără a oferi cifre exacte.

Poliţia a înregistratpână în prezent aproximativ 627 de răniţi.

Pe lângă cele 137 depersoane al căror deces a fost confirmat în diferite regiuni din nord şi dinest, între 200 şi 300 de cadavre au fost găsite pe o plajă din Sendai, înprefectura de nord-est Miyagi.

Poliţia, citată depresă, presupune că este vorba despre cadavre ale locuitorilor care au fost surprinşide valul de zece metri care a afectat această zonă.

Autorităţile evalueazăla aproximativ 1.200 numărul caselor afectate de acest tsunami.

Acesta este un bilanţprovizoriu, datele fiind dificil de strâns, ţinând cont de numărul regiunilorafectate, a subliniat poliţia.

"Pagubele suntenorme, astfel încât ne trebuie mai mult timp pentru a regrupa elementeledispersate", a declarat un oficial.

Conform postuluipublic de televiziune NHK, numărul deceselor ar putea fi mult mai mare.

Un tren de pasageri,care are la bord un număr necunoscut de persoane, a fost de asemenea datdispărut în urma valului seismic.

Trenul companiei EastJapan Railway Co. circula în apropierea gării Nobiru, pe linia Senseki, careface legătura între oraşele Sendai şi Ishinomaki, când a fost semnalat un valcu înălţimea de zece metri, a adăugat agenţia Kyodo, citând poliţia.

O alertă de tsunami afost emisă vineri, incluzând Japonia, Rusia, Insulele Mariane şi Filipine, dupăun puternic cutremur cu magnitudinea de 8,9, înregistrat în nord-estulJaponiei, a anunţat Centrul pentru tsunami în Pacific. Cel puţin patru persoaneau murit şi multe altele au fost rănite, transmite Mediafax.

► O replică avândmagnitudinea de 6,7 a cutremurului puternic care a afectat vineri Japonia s-aprodus în largul regiunii Tokyo, a anunţat agenţia japoneză de meteorologie.

► O alertă de tsunamia fost emisă vineri pentru aproape toate coastele Pacificului, inclusiv cea aAustraliei şi Americii de Sud.

► Câteva zeci de persoane au fost declarate dispărute, dar potrivitimaginilor difuzate de televiziuni, bilanţul ar urma să crească, iar MinisterulApărării a trimis nave pentru a participa la operaţiunile de salvare.

► Autorităţile auavertizat împotriva unor valuri care ar putea ajunge mână la şase metriînălţime, iar televiziunea publică NHK a anunţat un tsunami de 4,2 metriînălţime în portul Kamaishi, în prefectura Iwate (nord-est).

Cutremurul cumagnitudinea de 8,9, potrivit institutului american de geofizică USGS, s-aprodus la 24,4 kilometri adâncime, la ora 14.46 (07.46 ora României) şi laaproximativ 100 de kilometri în largul prefecturii Miyagi.

"Am fost zguduiţiatât de violent încât a trebuit să ne agăţăm să nu cădem" , a mărturisit un oficial din municipalitatea Kurihara, cel maigrav afectată din această prefectură.

"Nu putem săieşim din clădire deoarece cutremurele nu încetează să se succeadă", adeclarat ea prin telefon pentru AFP.

La Tokyo, situat la circa 380 de kilometridistanţă, zgârie-norii, construiţi pe structuri paraseismice speciale, s-auclătinat îndelung, după seismul care a durat peste două minute.

Zece incendii au fostsemnalate în capitală, unde ar fi mai mulţi răniţi, potrivit presei.

Aeroportulinternaţional Narita, situat la aproximativ 50 de kilometri est de Tokyo, a suspendattraficul şi a decis să îşi evacueze clădirile.

Televiziunile şi-auoprit emisia pentru a transmite în direct imagini din Tokyo.

"Eram în birou,la etajul zece al clădirii. Pereţii au început să se mişte, apoi mobila. Nu amvăzut niciodată aşa ceva, mi-e teamă!", a declarat Horikane Saki, un angajatal unui birou din cartierul Ginza, care a coborât împreună cu colegii săi lacâteva minute după cutremur.

Mii de rezidenţi şisalariaţi din acest cartier comercial şi de afaceri erau în continuare pestrăzi, la o oră şi jumătate după cutremur, de teama replicilor.

► , în urma cutremurului cumagnitudinea de 8,9 produs vineri în largul coastelor de nord-est ale acesteiţări, relatează BBC News Online.

► "Un cutremur deo asemenea magnitudine are potenţialul să genereze un tsunami distrugător carepoate atinge coastele din apropierea epicentrului în câteva minute şi coastelemai îndepărtate în câteva ore", a precizat Centrul.

O alertă de nivelmaxim a fost declanşată de agenţia japoneză, care a avertizat în legătură cu untsunami de mare amploare, a cărui înălţime ar putea ajunge până la şase metri.O alertă de tsunami a fost emisă pentru Japonia, Rusia, Insulele Mariane,Filipine, Insula Guam, Taiwanul, Insulele Marshall, Indonezia, Papua NouaGuinee, Nauru, Micronezia şi Hawaii.

ÎnJaponia, valuri de 4,20 de metri înălţime au ajuns pe coasta Pacificului,potrivit televiziunilor, luând maşini şi vapoare. În prefectura Iwate, maimulte maşini au fost văzute plutind în port.

► (nord-est), în urma cutremurului puternic,cu magnitudinea de 8,9, produs anterior în largul coastelor Japoniei, a anunţatpresa niponă.

Pista aeroportului dinSendai, înprefectura Miyagi, a fost inundată, potrivit presei.

Alte puncte de pecoasta Pacificului au fost, de asemenea, lovite de valuri înalte de câţivametri.

►Numeroase persoane aufost rănite în timpul cutremurului, a anunţat agenţia Kyodo, citând poliţia dinprefectura Miyagi, situată în apropierea zonei în care s-a produs cutremurul.

În Filipine, undeestul arhipelagului este ameninţat de un tsunami, nu a fost emis niciun ordinde evacuare, dar locuitorii din zonele de coastă au fost plasaţi în alertă"în aşteptarea unor noi instrucţiuni", a declarat Renato Solidum,şeful agenţiei de seismologie din Filipine, într-un mesaj difuzat la radio întoată ţara.

O alertă de tsunami afost emisă vineri şi pentru arhipelagul rus Kurile, potrivit unei purtătoare decuvânt a departamentului local al Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă.

Această alertă sereferă la tot arhipelagul Kurile, inclusiv cele patru insule din Kurilele deSud, disputate de Rusia şi Japonia, a declarat această purtătoare de cuvânt,Ekaterina Potvorova.

"Populaţia esteîn curs de evacuare", a precizat ea.

Potrivit aceleiaşisurse, alerta de tsunami nu se referă la insula Sahalin, mult mai întinsă şimai populată.

► O replică puternicăa cutremurului cu magnitudinea de 8,9 grade din nord-estul Japoniei s-a produsvineri la ora 15.20 (08.20 ora României) şi a fost resimţită la Tokyo.

► Şase incendii aufost semnalate la Tokyoîn urma cutremurului puternic produs în nord-estul ţării, a anunţat agenţia depresă Jiji.

► Acoperişul uneiclădiri din centrul Tokyo, unde 600 de studenţi participau la o ceremonie deînmânare a diplomelor, s-a prăbuşit, provocând rănirea mai multor persoane,potrivit pompierilor şi medicilor.

► Transporturileaeriene, feroviare şi rutiere, oprite în apropiere de Tokyo şi în nord-estul Japoniei

Traficul aerian a fostoprit în marele aeroport din arhipelag, la Narita (regiunea Tokyo), unde serviciile aeroportuareverificau starea pistelor.

Trenurile expresShinkansen au fost imediat oprite în întreaga zonă de nord-est a arhipelaguluişi autostrăzile din regiunea Tokyoau fost închise la câteva minute după cutremur.

► Japonia şi-a trimisnavele aparţinând forţelor navale de autoapărare (FAD) către zona Miyagi.

► În capitala Tokyo, situată la 380 dekilometri distanţă, cutremurul a fost puternic resimţit timp de cel puţin douăminute, iar majoritatea locuitorilor au ieşit pe străzi.

Starede urgenţă la o centrală nucleară din Japonia

Guvernul japonez adeclarat stare de urgenţă la o centrală nucleară, vineri, după constatarea uneideficienţe la un sistem de răcire a unui reactor, în urma cutremurului produsîn largul coastelor din estul ţării, relatează postul de televiziune NBC în paginaelectronică.

Unadministrator al centralei nucleare din Onagawa a declarat că procesul derăcire a reactorului "nu se desfăşoară potrivit planului", adăugândcă a fost instituită "situaţia de urgenţă nucleară". Compania le-acerut persoanelor care locuiesc în apropiere să îşi păstreze calmul.

De asemenea, unincendiu a izbucnit, la centrală, după cutremur, a anunţat agenţia Kyodo. Anterioranunţului agenţiei de presă, compania a declarat că nu a primit nicioinformaţie cu privire la existenţa vreunor probleme la centrală, după dezastru.

Separat, prefecturaFukushima, pe teritoriul căreia se află centrala, a anunţat, vineri, căsistemul de răcire a reactorului funcţionează, negând informaţii anterioare,potrivit cărora acesta ar fi înregistrat unele probleme.

Autorităţile locale auanunţat vineri că le-au cerut celor aproximativ 2.000 de persoane care locuiescîn apropierea unei centrale nucleare din prefectura Fukushima (nord-estul Japoniei) să evacuezezona, în urma cutremurului puternic care afectat regiune.

Nu era clar imediatdacă exista riscul unei scurgeri radioactive, ca rezultat al incendiului de lacentrala operată de Tohoku Electric Power. Prefectura Miyagi, pe teritoriulcăreia se află centrala, a fost una dintre regiunile cele mai afectate detsunami.

Kyodo a anunţat, deasemenea, că o unitate de răcire de urgenţă a reactorului a fost activată lacentrala nucleară Fukushima, fără să ofere detalii suplimentare.

Un blogger român din Hiroshimadezvăluie haosul creat în Japoniade cutremur

Un tânăr român stabilit înJaponia povestește pe blogul său delapicentru.wordpress.com haosul creat decutremurul de 8.4 grade care a lovit în această dimineață Japonia. Marius"Delapicentru" sus'ine că locuitorii de pe Coasta Pacifică sunt"demult antrenaţi să părăsească litoralul, însă nu totdeauna au şi unde serefugia. Coasta e prevăzută din loc în loc cu scări de acces către locurilesigure".

Iată relatările acestuia de peblogul personal:

15:33 Miyagi: tsumani de peste10m.

15:40 Hokkaido tsunami 3m.

15:40 Se semnalează alunecăride teren. Cîteva case au fost înghiţite.

15:48 Se aşteptă chiar şi îngolful Tokio un tsunami de circa 1m.

16:15 S-a extins aria dealarmare şi pe coasta Mării Japoniei, şi pe coasta sudică a Pacificului(Shizuoka, Kanagawa, Kagawa, Mie). În Marea Interioară Seto se recomandă doaratenţie.

16:20: Pe coasta Fukushimeis-a înregistrat tsunami de 7,30m.

16:26 Sendai: Incendii.Aeroportul Sendai a fost lovit de tsunami. Nu sunt victime. Nu s-a raportatîncă prăbuşirea vreunei clădiri.

Yamagata: incendiu într-unhotel. Nu se ştie încă dacă sunt victime.

Chiba: La un combinat s-aiscat un incediu.

16:30 La Hiroşima, tsunami de50cm. Cotă de atenţie.

13:32 Sendai: copil dispărut,antrenat de tsunami. 20 de răniţi. O clădire prăbuşită cu o victimă între 50-60de ani.

17:20 La Hiroşima, tsunami vasosi în jurul orelor 22:30. Mai e timp. :)

17:25 Specialiştii spun că uncutremur de 8,4 nu a mai fost din anul 1854, de la un mare cutremur din Nan-kai(Marea dinspre Sud)


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-05-22

Mai multe imagini:
UPDATE.O centrală nucleară din Japonia va elibera vapori radioactivi pentru a reduce presiunea. Efecte devastatoare ale cutremurului din Japonia: cel puţin 337 de morţi VEZI VIDEO / VEZI GALERIE FOTO
zoom
UPDATE.O centrală nucleară din Japonia va elibera vapori radioactivi pentru a reduce presiunea. Efecte devastatoare ale cutremurului din Japonia: cel puţin 337 de morţi VEZI VIDEO / VEZI GALERIE FOTO
zoom
UPDATE.O centrală nucleară din Japonia va elibera vapori radioactivi pentru a reduce presiunea. Efecte devastatoare ale cutremurului din Japonia: cel puţin 337 de morţi VEZI VIDEO / VEZI GALERIE FOTO
zoom

UPDATE.O centrală nucleară din Japonia va elibera vapori radioactivi pentru a reduce presiunea. Efecte devastatoare ale cutremurului din Japonia: cel puţin 337 de morţi VEZI VIDEO / VEZI GALERIE FOTO
zoom
UPDATE.O centrală nucleară din Japonia va elibera vapori radioactivi pentru a reduce presiunea. Efecte devastatoare ale cutremurului din Japonia: cel puţin 337 de morţi VEZI VIDEO / VEZI GALERIE FOTO
zoom
UPDATE.O centrală nucleară din Japonia va elibera vapori radioactivi pentru a reduce presiunea. Efecte devastatoare ale cutremurului din Japonia: cel puţin 337 de morţi VEZI VIDEO / VEZI GALERIE FOTO
zoom

UPDATE.O centrală nucleară din Japonia va elibera vapori radioactivi pentru a reduce presiunea. Efecte devastatoare ale cutremurului din Japonia: cel puţin 337 de morţi VEZI VIDEO / VEZI GALERIE FOTO
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image