2018-12-10 19:39


Urgența votului din străinătate. Iohannis s-a consultat cu parlamentarii din Disapora

 |  19:11
Urgența votului din străinătate. Iohannis s-a consultat cu parlamentarii din Disapora

La Cotroceni președintele Klaus Iohannis s-a consultat cu parlamentarii din circumscripția electorală Diaspora cărora le-a spus că este urgentă reglementarea votului pentru toți românii aflați peste hotare.

Conform unui comunicat transmis de Președinție, temele de discuţie au vizat asigurarea exercitării dreptului la vot pentru cetăţenii din afara graniţelor, îmbunătăţirea comunicării cu reprezentanţii comunităţilor de români şi a calităţii serviciilor consulare, precum şi dezvoltarea unor politici ale statului român pentru Diaspora.

Iohannis a făcut apel la parlamentarii care reprezintă Diaspora să se implice în dialogul cu reprezentanţii partidelor politice în vederea găsirii unei soluţii fezabile, simple şi cu un cost minim pentru votanţii români din afara graniţelor ţării, a anunţat Preşedinţia.

În opinia șefului statului, pentru îmbunătăţirii relaţiei cu românii din străinătate este nevoie de rezolvarea problemelor de comunicare prin canalele existente şi crearea unor mecanisme noi pentru dialog constituie pârghii importante pentru a veni în sprijinul acestora. El a precizat că reprezentanţii Diasporei trebuie să se implice direct în definirea politicilor statului român privind comunităţile din afara ţării, se mai spune în comunicat.

Klaus Iohannis a precizat că va fi creat Consiliul Consultativ anunţat în programul prezidenţial. Acest organism va fi un partener de dialog şi de cooperare pentru instituţii precum Departamentul pentru Românii de Pretutindeni de la Guvern şi Institutul Cultural Român pentru a îmbunătăţi performanţa lor.

Klaus Iohannis a reiterat interesul său pentru ca şi cetăţenii Diasporei să se simtă protejaţi, să beneficieze de toate libertăţile şi de drepturile individuale, în special de dreptul de a munci, şi să-şi păstreze identitatea culturală, dreptul la educaţie şi informare.

Parlamentarii din circumscripţia electorală Diaspora şi-au exprimat susţinerea pentru introducerea votului prin corespondenţă. Aceștia consideră că este nevoie de un număr mai mare de parlamentari faţă de cel existent în prezent pentru românii din străinătate.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-21

TAGURI: vot, strainatate, klaus, iohannis, diaspora, parlamentari
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...