2018-11-19 05:11


USL reacţionează dur la cererea lui Băsescu

 |  14:09
USL  reacţionează dur la cererea lui Băsescu

Băsescu încearcă să întârzie cu 3-4 luni adoptarea Legii referendumului, prin retrimiterea la Parlament a proiectului de lege privind pragul de participare de 30%, şi să oblige USL să-l organizeze în acelaşi timp cu alegerile prezidenţiale, a atenţionat vineri Alina Gorghiu, purtător de cuvânt al deputaţilor liberali. Mai mult, social democratul Florin Iordache a declarat că retrimiterea la Parlament a proiectului de lege este "un joc de imagine" şi a precizat că USL menţine pragul şi respectă decizia Curţii Constituţionale.

"Este încă un alt gest al preşedintelui pe care eu nu-l înţeleg aproape deloc. Singurul motiv, probabil, este că mai atrage atenţia mass-media asupra unui subiect, aşa cum face el de obicei când nu are cu ce să atragă atenţia. În al doilea rând, şi ceea ce mi se pare mie foarte grav, este că se va reuşi întârzierea cu 3-4 luni a adoptării legii şi ne va obliga pe noi, cei din USL, să suprapunem referendumul pentru revizuirea Constituţiei cu alegerile prezidenţiale, iar preşedintele va spune atunci că nu se pot face cele două în acelaşi timp", a spus deputata Partidului Naţional Liberal. USL va merge pe acelaşi proiect şi va menţine pragul de 30% la dezbaterile care vor avea loc în Parlament pe acest proiect de lege, a subliniat Gorghiu.

La rândul său, deputatul PSD Florin Iordache a vorbit despre "un joc de imagine", scrie Agerpres. "Este un joc de imagine al preşedintelui Traian Băsescu. Parlamentul va reexamina proiectul de lege, oricum trebuia să facem asta în urma deciziei CCR, dar noi ne vom menţine punctul de vedere, păstrăm prag de participare de 30% din totalul alegătorilor de pe liste. Vom ţine cont doar de decizia Curţii Constituţionale, care a spus că legea se va aplica la un an de la adoptarea sa. Chiar şi reprezentanţii Comisiei de la Veneţia au spus că legiuitorul este cel care hotărăşte care este pragul. În Europa sunt ţări care nu au prag deloc, altele au un prag", a explicat vineri Iordache, care este iniţiatorul proiectului de lege.

Nu este nevoie de o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru a reexamina proiectul de lege, a precizat deputatul PSD. "Proiectul va intra din nou în dezbaterea Parlamentului în septembrie, când începem sesiunea ordinară şi o să o trimitem (legea-n.r.) apoi preşedintelui aşa cum este, cu modificarea cerută de CCR, iar preşedintele va fi obligat să o promulge. Eu cred că pe la 1 octombrie va fi adoptată de Parlament, iar asta înseamnă că la 1 octombrie 2014 vom putea să facem primul referendum pe baza acestei noi legi", a declarat social democratul, preşedintele Comisiei pentru muncă şi protecţie socială de la Camera Deputaţilor.

PDL susţine prag de prezenţă de 50%

 

Democrat-liberalii consideră absolut normal demersul preşedintelui de a retrimite spre reexaminare legea, a declarat vineri preşedintele PDL, Vasile Blaga, subliniind că partidul pe care îl conduce a susţinut dintotdeauna ca pragul de validare a unei consultări populare să fie de 50%."Nouă ni se pare o acţiune absolut normală. Noi întotdeauna am spus că nu poţi să fii în situaţia în care să abordezi la referendum (cu prag de prezenţă de 30% - n.r.) chestiuni importante pentru stat, ca, de exemplu, Constituţia să poată fi votată cu 12,5% din cei prezenţi la vot, căci despre asta este vorba. Am spus, de asemenea, că din moment ce actuala Constituţie a fost votată cu 50% plus un vot, de fapt, cu peste 60% în 1991, iar în 2003 a fost revizuită tot cu peste 50% din voturile celor prezenţi la urne, corect şi acum ar trebui ca legea fundamentală să poată fi revizuită doar cu majoritatea celor care se prezintă la vot. Deci, întotdeauna am susţinut aceste puncte de vedere", a detaliat Blaga.  

Referitor la modificarea Constituţiei, Blaga a spus că în măsura în care se va menţine actualul proiect de revizuire a Legii fundamentale, PDL îl va "boicota".  "Noi nu putem fi de acord cu prevederile de acolo care, indirect, transformă România în republică parlamentară, fără să o spună direct, care în continuare - să vedem şi observaţiile Comisiei de la Veneţia - consacră Parlamentul ca for suprem de decizie şi dezbatere în stat. Iar cetăţenii români pur şi simplu nu mai pot să se exprime la referendum, pentru că, indiferent câţi ar dori un referendum pe o temă anume, dacă Parlamentul nu-l doreşte, el nu se ţine. Nu putem fi de acord cu astfel de abordări. Ca să nu mai vorbim de încălcarea independenţei justiţiei şi aşa mai departe", a mai declarat Blaga.

Joi, preşedintele Băsescu a transmis Legislativului cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, susţinând ca fiind oportună reglementarea unei participări de cel puţin jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente pentru ca referendumul să poată exprima voinţa cetăţenilor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-12
Citeste si:
Traian Băsescu cere Parlamentului reexaminarea Legii referendumului

TAGURI: referendum, lege, Băsescu, USL, cerere
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...