2017-01-17 13:12

POLITICA


USL iese în stradă pentru semnături

 |  21:00
USL iese în stradă pentru semnături

Liderii USL se pregătesc de alegeri. Aceştia au promis o validare publică de către români a propriilor candidaţi pentru alegerile din noiembrie 2012, dar fără să spună clar care va fi procedura.

Ieri, la şedinţa săptămânală a USL, liderii formaţiunii au anunţat că desemnarea celor mai buni candidaţi ai formaţiunii lor pentru alegerile locale şi parlamentare din noiembrie 2012 se va face prin procedura validării publice. Concret, până în iunie, cetăţenii îşi vor putea exprima opinia cu privire la cel mai bun candidat – explică liderii USL. Asta după ce, în prealabil, candidaţii vor fi propuşi în interiorul partidului. Singura problemă este că nu au spus în ce va consta procedura respectivă, nimic concret.

„Până în iunie, atunci când ar fi trebuit să avem alegeri locale şi din păcate nu vom avea, USL îşi va desemna toţi candidaţii pentru alegerile locale şi parlamentare şi vom trece printr-un proces de validare publică, un proces de genul alegerilor preliminare deschise, care va presupune validarea candidaţilor pe care noi îi avem deja propuşi, precum şi identificarea celorlalţi candidaţi”, a spus Victor Ponta, preşedinte PSD.

Iată o altă explicaţie, la fel de ambiguă, formulată de Crin  Antonescu (PNL): „Nu vreau să intru în detalii acum, încercăm să facem un exerciţiu prin care să cerem şi părerea oamenilor în legătură cu diferite variante, cu oamenii în care ei au încredere, pe care partidul să-i asume, dar despre care să avem certitudinea că sunt agreaţi de oameni şi că se străduiesc să le preia oamenilor aşteptările, solicitări. E mai mult decât un sondaj de opinie, vom căuta să obţinem un răspuns de la societate prin care să ne ajute să ne găsim cei mai buni candidaţi”.

Mai mulţi lideri ai USL ne-au explicat ulterior că prin procedura de validare publică, toţi candidaţii acestei formaţiuni, pentru toate funcţiile (consilier, primar, preşedinte CJ, parlamentar), vor trebui să prezinte liste de susţinători. Cu cât mai multe sunt aceste semnături, cu atât mai probabilă va fi decizia USL de a-i desemna drept candidaţi. Procedura este programată să aibă loc în perioada mai-iunie 2012.

Variantă propusă de analişti politici

Contactat de noi, Alfred Bulai, analist politic, a declarat despre anunţul celor din USL: „Iniţiativa mi se pare una foarte bună. Este un demers de transparenţă politică, prin care USL demonstrează că ţine cont de opinia electoratului. Aşa se procedează şi în Partidul Socialiştilor din Franţa, precum şi în alte ţări. Problema este că ei nu au prezentat o modalitate concretă prin care vor face această validare”. Totodată, noi i-am solicitat să ne prezinte variante prin care se poate desfăşura această validare publică. Iată ce ne-a declarat: „Eu, unul, mă aştept să văd întâi o dezbatere publică de proporţii pe marginea acestui subiect. Eventual, televizată, astfel încât să aibă acces o mare parte din populaţie. Pe de altă, parte sondajele, mai ales dacă se vor desfăşura online, nu sunt reperezentative, fie ele şi fundamentate sociologic. Este foarte important ca lider politic al Opoziţiie să spui oamenilor cum îi vei implica în actul tău decizional, dacă tot vrei să faci asta”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-11-18

TAGURI: Victor_Ponta, USL, Crin _AntonescuComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

MIHAILA CEZAR
17 Ian 2012

Si mie mi se pare o idee foarte buna.. parerea mea e, sa prezinte toti cand idatii public, la TV, fie care sa spuna cateva cuvi nte si mai important ce a realizat, apoi sa faca c a la emisiunile gen Danse z pt tine, sau Ploaia de Stele, cetatenii sa votez e prin SMS candidatii... ce parere aveti? cu drag , cezar mihaila

Adauga un comentariu

Random image