2017-01-20 14:01

POLITICA


USL-iştii şefi de consilii judeţene pregătesc referendumuri. Boc îi ameninţă cu prefecţii

 |  18:21
USL-iştii şefi de consilii judeţene pregătesc referendumuri. Boc îi ameninţă cu prefecţii
Mai mulţi preşedinţi de consilii judeţene membriai USL au început să anunţe că vor organiza referendumuri privind temareorganizării administrative. După ce ieri primul care se abonase le referendumfusese şeful CJ Vrancea Marian Oprişan (PSD), până astăzi şi-au prezentat intenţiilede a chema locuitorii la vot şi liderii PSD-PNL din Hunedoara, Galaţi, Botoşanisau Buzău. În replică, Emil Boc le-a arătat pisica, sau mai degrabă spus,prefectul. Premierul le-a transimis că referendumurile nu se vor organiza fărăaprobarea prefecţilor, demnitari care sunt subordonaţi lui.

Judeţele undeUSL deţine majorităţile sau preşedinţii consiliilor judeţene au începutprocedurile de organizare a referendumurilor pe tema reorganizăriiadministrative a ţării. După ce, ieri, Vrancea, prin vocea şefului CJ MarianOprişan (PSD), a anunţat un referendum local, pe lista doritorilor s-au mai înscrispână astăzi şi Hunedoara, Galaţi, Botoşani, sau Buzău. Propunerile dereferendumuri judeţene fac parte din acţiunea la nivel naţional pe care USL alansat-o ca reacţie la intenţiile preşedintelui Băsescu şi a premierului EmilBoc de a reorganiza administrativ România în doar opt judeţe. Întrebarea pecare opoziţia o propune consultării populaţiei este “Sunteţi de acord cu intenţiapreşedintelui României, Traian Băsescu, de a desfiinţa judeţul dumneavoastră?”.“Astăzi, am demarat procedurile legale, dar am să vorbesc cu toţi colegii meidin ţară ca data la care va fi organizat referendumul privitor la reorganizareaadministrativ-teritorială să fie unică în întreaga ţară”, a declarat, pentruAgerpres, Victor Mocanu (PSD), preşedintele CJ Buzău, instituţie unde USL deţinemajoritatea. „Mă aştept ca la acest referendum să participe peste 70 la sutădin populaţia judeţului Hunedoara, pentru că eu cred că toţi oamenii suntinteresaţi ca organizarea administrativ-teritorială a României să rămână aşacum este acum”, a declarat şi preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara,Mircea Ioan Moloţ (PNL).

Prefecţii, aşii din mânecile premierului

Conformlegislaţiei, organizarea unui referendum local poate fi decisă de instituţiacare administrează acea unitate teritorială, în cazul judeţelor fiind vorbadespre consiliile judeţene. Însă, prefectul judeţului are şi el un cuvânt despus. Acesta a şi fost, de altfel, argumentul premierului Boc atunci când afost întrebat despre referendumurile cerute de USL. Premierul a afirmat joi căeste treaba prefectului să analizeze dacă se vor îndeplini condiţiile legale cuprivire la refendumuri, considerând că legea nu obligă la un scrutin popular. „Întâi să vedem dacă vor avea paşiilegali. E treaba prefectului să analizeze ce se întâmplă acolo, în primul rând.Toate actele emise de către autorităţile locale sunt cenzurate din perspectivalegalităţii de către instituţia prefectului, aşa scrie în Constituţie. Nu ştiudacă se încadrează sau nu în limitele legii, vom vedea acest lucru, eu nu am văzutnicio cerere oficială, am văzut numai declaraţii politice”, a declarat EmilBoc, la B1 TV.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-02-02Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image