2018-12-10 09:42


USL poate câştiga, dar nu va guverna

 |  21:00
USL poate câştiga, dar nu va guverna

Traian Băsescu a declarat la postul B1 TV că nu e obligat să numească un premier USL, nici dacă Alianţa va câştiga cu 51% dar cele două partide nu vor fuziona. „Bomba” subminează însăşi raţiunea existenţei USL.

Conform Constituţiei,preşedintele numeşte premierul “în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament” ori, dacă nu există o asemenea majoritate, “a partidelor din Parlament”(art. 103).

În cazul unei victorii a Alianţei, reprezentanţii Puterii şi Opoziţiei văd diferit scenariile posibile. Liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, vede două variante. „Preşedintele ne cheamă la consultări şi noi spunem: acesta este premierul nostru, Ponta - că Alianţa are aceleaşi drepturi ca un partid. Dacă nu vrea, rezolvăm în două zile. În prima, parlamentarii aleg birourile permanente, iar în a doua, la iniţiativa birourilor, preşedintele e suspendat. Şeful Senatului preia atribuţiile de preşedinte şi numeşte un premier care trece de Parlament”, explică senatorul pentru „Puterea”. El aminteşte şi „o variantă de refugiu”: „Mai putem să respingem de trei ori Guvernul şi facem anticipate”. Liberalul e sigur că toţi colegii îşi vor risca posturile şi buzunarul pentru asta. „Trebuie să avem curaj şi să scăpăm odată de Băsescu”, îndeamnă el.

După părerea liderului deputaţilor UNPR, variantele nu ţin. „Anticipatele nu schimbă nimic şi ele se fac dacă vrea preşedintele. Conform Constituţiei, când Guvernul pică, el poate dizolva Parlamentul. Dacă preşedintele «le mai dă o şansă»,  după 60 de zile nu mai există termene. În trecut, guvernul interimar nu putea face buget. O lege a Prostănacului a dat voie şi unui guvern interimar să facă şi asta. Avantajul unui guvern interimar e că nu mai poate fi demis, fiindcă e demis o dată. Deci ei intră într-un rahat mai mare”, explică Eugen Nicolicea, sigur că nici varianta suspendării nu poate trece de CCR, de vreme ce „preşedintele nu încalcă nimic”.

Vicepreşedintele PDL, Sever Voinescu, explică la rândul său de ce nu se poate trece peste CCR: „Aşa spune legea acum, lege propusă de PSD, de Şova mai precis, atunci când ei credeau că va ieşi Geoană preşedinte. În cazul în care Curtea spune că preşedintele nu a încălcat Constituţia, atunci procedura de suspendare se opreşte”. PSD a încercat să-şi atace singur la CCR amendamentul lui Dan Şova, dar persistă o incertitudine, pentru că pe blog acesta argumenteze că doar procedura, nuşi fondul suspendării, poate fi judecată de CCR. Curtea s-a pronunţat în 2007, spunând că neconsultarea partidelor la desemnarea premierului trebuia sancţionată prin vot, nu prin suspendare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-01-06
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...