2018-12-18 22:05


UUPS! Vaticanul vrea o nouă ordine mondială

 |  21:00
UUPS! Vaticanul vrea o nouă ordine mondială

Vaticanul a cerut într-un document crearea unei autorităţi politice globale şi a unei bănci centrale mondiale care să reglementeze pieţele financiare şi guvernele naţionale. Mişcarea surpriză aparţine Consiliului Pontifical pentru Justiţie şi Pace al Vaticanului, care, de obicei, emite mesaje legate de aspecte sociale. Oficialii au refuzat să dezvăluie dacă Papa a citit documentul.

Documentul de 16 pagini propune înfiinţarea unei „autorităţi supranaţionale” active la nivel global şi cu „jurisdicţie universală” pentru a dirija politicile şi deciziile economice. O autoritate supranaţională de acest fel ar trebui să aibă o structură realistă şi să fie înfiinţată treptat. Ea nu trebuie impusă prin forţă, constrângere sau violenţă, dar trebuie să fie rezultatul unui acord comun şi liber, ca o reflectare a nevoilor permanente şi istorice ale lumii în totalitatea ei. De asemenea, propunerea solicită impunerea unei taxe globale pe tranzacţiile financiare, venituri care ar merge într-un fond pentru a ajuta la „susţinerea economiilor ţărilor afectate de criză”.  În viziunea Vaticanului, o astfel de reformă ar trebui să înceapă cu Naţiunile Unite ca punct de referinţă, dar să devină mai târziu independentă, şi să aibă puterea de a împiedica ţările bogate să exercite „o putere excesivă asupra statelor mici”.

Vaticanul condamnă ceea ce numeşte „idolatrizarea pieţelor” şi „gândirea neoliberală”, care caută doar soluţii tehnice la problemele economice, ignorând diferitele forme de nedreptate şi efectele negative care „vor urma şi vor crea un climat de ostilitate tot mai mare şi chiar violenţă, iar în final vor submina fundamentele instituţiilor democratice, chiar şi pe ale celor considerate foarte solide”. Un pasaj sugerează că Biserica ar trebui să încerce să promoveze „un nou umanism”, care să servească drept bază etică şi culturală pentru noua guvernare a lumii.

La o conferinţă de presă, Cardinalul Peter Turkson a spus că documentul a fost stabilit să apară înainte de următoarea reuniune a liderilor G20, care vor discuta despre economia globală la Cannes, Franţa, pe 03 noiembrie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-01-07

TAGURI: Vatican, guvern, mondial, document
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...