2017-01-23 18:56


Vacanţa de 40 de zile. Parlamentarii se întorc din concediu. Ce-şi propun ei să facă

 |  20:30
Vacanţa de 40 de zile. Parlamentarii se întorc din concediu. Ce-şi propun ei să facă
Noua sesiune parlamentară se anunţă una difiilă. Douăsunt mizele mari ale sesiunii care debutează marţi, 1 februarie: legileelectorale şi noul Cod al muncii.Nimeni nu ştie cum vor arăta noile legi electorale. Recenta fost elaborat de către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) un Cod electoralcare, pe fond, nu se deosebeşte foarte mult de legislaţia utilizată în 2008. Înplus, se mai află în dezbatere şi un proiect al MAE privind introducereavotului prin corespondenţă în diaspora. În ceea ce priveşte partideleparlamentare, fiecare vine cu alte propuneri. PDL şi UDMR (şi până mai ieri şiPSD) propun la locale alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin,principala motivaţie fiind cea a reducerii cheltuielilor. Dacă se va adopta oastfel de variantă, PDL şi UDMR vor avea un avantaj cert, dar în acelaşi timpva obliga grăbirea oficializării alianţei PNL+PC cu PSD. Pentru parlamentare,cu excepţia UDMR, toate partidele propun fie uninominal într-un tur, fie îndouă tururi de scrutin. Totuşi, trimiterea în Parlament de către AEP a Codului electoralşi a proiectului MAE pentru diaspora - singurele variante avantajoase pentru PDL- ridică semne de întrebare în ceea ce priveşte declaraţiile privinduninominalul într-un tur sau două. Este posibil să fie adoptată şi propunereaUDMR de coborâre a pragului electoral la 3%.

În ceea ce priveşte Codul muncii, el este respins deOpoziţie, care are o susţinere masivă din partea sindicatelor şi a unei părţi apatronatului. Dezbaterile se anunţă de pe acum ca fiind foarte tensionate,Codul muncii fiind un subiect sensibil de care depinde câştigarea sau pierdereade voturi în 2012. Este greu de presupus că se va ajunge în această sesiuneparlamentară la începerea dezbaterilor pentru revizuirea Constituţiei. Pentrusimplul motiv că aici raportul Putere-Opoziţie nu mai contează, principaleledecizii fiind luate cu 2/3 din numărul deputaţilor sau senatorilor.

Raportul de forţe Putere-Opoziţie

Chiar pe 1februarie, coaliţia guvernamentală va încerca să promoveze în birourile deconducere ale celor două Camere a câte unui reprezentant al UNPR. Cum PNL şiPSD nu vor să piardă majorităţile - singurele care le-au rămas - pe care le deţinîn birourile de conducere - se anunţă o zi extrem de tensionată şi un iminentscandal de proporţii. Dacă Opoziţia pierde majorităţile în birouri, atunci eanu va mai conta deloc în Parlament. La nivel de plen, situaţia este următoarea:în Senat coaliţia aflată la guvernare deţine majoritatea la limită: 69 devoturi (PDL - 50 senatori, UDMR - 9, UNPR - 10), adică exact atâtea câte suntnecesare pentru a trece o lege organică. Opoziţia beneficiază de 67 de voturi(PSD+PC - 45 senatori, PNL - 21, un independent). Orice defecţiune înregistratăîn tabăra Puterii va face imposibilă trecerea legilor importrante, iar dacăOpoziţia atrage cel puţin 2 senatori din tabăra adversă, îşi poate impuneproiectele (evident, în condiţiile unei prezenţe 100%).

La Camera Deputaţilor, Puterea este ceva mai relaxată, beneficiindde 179 de voturi (PDL - 124 deputaţi, UDMR - 22, UNPR - 16, minorităţi - 17),pentru trecerea legilor organice fiind necesare 168 de sufragii. Opoziţianumără 149 de voturi (PSD+PC - 96 deputaţi, PNL - 53). Cei 5 deputaţiindependenţi votează când cu Puterea, când cu Opoziţia.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-08-28Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image