2017-01-23 00:38


Vaclav Havel, condus pe ultimul drum

 |  16:26
Vaclav Havel, condus pe ultimul drum

Simbolul „Revoluţiei de Catifea” care a condus la îndepărtarea regimului comunist din Cehoslovacia, fostul preşedinte Vaclav Havel, a fost condus, vineri, pe ultimul drum de o mulţime îndurerată.

La funeraliile primului lider postcomunist al Cehoslovaciei şi primului preşedinte al Republicii Cehe participă mai mulţi şefi sau foşti şefi de stat. Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, secretarul de Stat american, Hillary Clinton, alături de soţul său, fostul preşedinte al SUA Bill Clinton, sau premierul britanic, David Cameron, se numără printre cei aproximativ o mie de invitaţi la ceremonia de adio. România este reprezentată de preşedintele Traian Băsescu şi de fostul şef de stat Emil Constantinescu. Alţi 15 şefi de stat s-au deplasat la Praga pentru a participa la funeralii.

Cehii au păstrat un ultim moment de reculegere în timpul oficierii unei mese de către Arhiepiscopul de Praga, Dominik Duka, şi Episcopul Auxiliar Vaclav Maly, ambii foşti deţinuţi politici în timpul regimului comunist. Succesorul lui Havel în funcţia de preşedinte al Republicii Cehe, Vaclav Klaus, ministrul ceh de externe, Karel Schwarzenberg, şi fostul secretar de Stat american Madeleine Albright, născută la Praga, prietenă cu Havel, au rostit câte un discurs. Trupul neînsufleţit al lui Vaclav Havel a fost incinerat la un crematoriu din Praga, urmând ca urna cu cenuşa sa să fie depusă în următoarele zile la cavoul familiei, aflat într-un cimitir din capitala Cehiei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-04-16

TAGURI: Havel, Cehia, Cehoslovacia, anticomunism, Praga, funeraliiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image