2019-05-21 05:51


Valer Dorneanu își dorește eliminarea conflictelor politice din CCR

 |  16:37
Valer Dorneanu își dorește eliminarea conflictelor politice din CCR

Noul preşedinte al Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a declarat, miercuri, că se aşteaptă ca în mandatul său instituţiile statului să nu mai transforme CCR "în acel loc în care să trimită toate neînţelegerile şi conflictele politice", adăugând că "unii" au transformat Curtea într-un "arbitru de ring", ceea ce nu este corect, transmite News.ro.

Valer Dorneanu a spus că s-a decis în interiorul Curţii ca judecătorii să nu anunţe câţi candidaţi au fost şi care a fost rezultatul votului, afirmând că a reuşit să îşi convingă însă colegii să îl susţină având în vedere "experienţa, calmul şi spiritul său conciliant".

Dorneanu a mai spus că nu au existat influenţe politice în votul de miercuri, pentru că la CCR funcţionează modelul francez, privind "ingratitudinea judecătorilor faţă de cei care i-au propus".

"Vom reuşi împreună să ducem prestigiul acestei instituţii mai departe", a spus Dorneanu, adăugând că mizează şi pe "suflul nou" al celor trei judecători care au depus miercuri jurământul.

"Vrem ca această instituţie să fie acel templu care păstrează Biblia naţiunii, care este Constituţia ţării", a completat Dorneanu.

Întrebat ce aşteptări are de la mandatul său, preşedintele Curţii a spus că nu mai vrea să vadă CCR transformat în locul în care sunt trimise toate disputele politice.

"Aşteptăm să cooperăm foarte bine cu instituţiile statului. Aşteptăm de la ele să nu mai transforme CCR în acel loc în care să trimită toate neînţelegerile şi conflictele care există pe plan politic. (...) Aşteptăm acel climat politic în care să nu existe nici măcar încercări de influenţă asupra Curţii", a spus Dorneanu.

Preşedintele CCR a spus că judecătorii nu se vor deroba de atribuţiile de arbitri, însă nu vor să fie "arbitri de ring".

"De rolul de arbitru nu ne putem îndepărta, dar nu am vrea să fim arbitri de ring, am vrea să fim arbitri constituţionali. Unii ne-au transformat în arbitri de ring", a afirmat Valer Dorneanu.

Valer Dorneanu a fost ales, miercuri, preşedinte al Curţii Constituţionale pentru un mandat de 3 ani, care poate fi reînnoit.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-07-13

TAGURI: valer dorneanu, ccr, conflicte politice, arbitru de ring
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


STARBAG