2018-10-23 03:00


Valeriu Zgonea solicită reluarea cu rapiditate a dezbaterilor privind modificarea Codului penal

 |  09:38
Valeriu Zgonea solicită reluarea cu rapiditate a dezbaterilor privind modificarea Codului penal

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea le cere preşedintelui Comisiei juridice, Bogdan Ciucă, şi liderilor grupurilor parlamentare să facă demersurile necesare pentru reluarea cu rapiditate, odată cu începerea noii sesiuni parlamentare, a dezbaterilor pe marginea modificărilor la Codul penal şi Codul de procedură penală.

Valeriu Zgonea le-a trimis o scrisoare acestora, în urma criticilor aduse de Comisia Europeană la adresa României în ultimul raport MCV.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a precizat că, la nivelul Comisiei juridice, sunt înregistrate o serie de proiecte de modificare a Codului penal şi Codului de procedură penală.

"Unele dintre aceste iniţiative legislative au fost caracterizate în ultimul raport al Comisiei Europene privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare ca fiind "originale", stârnind controverse la nivelul societăţii şi îngrijorări cu privire la limitarea capacităţii autorităţilor judiciare de a continua lupta împotriva corupţiei. De altfel, multe dintre aceste proiecte au primit deja aviz negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii. În acelaşi pachet, există însă şi iniţiative formulate de Guvernul României, prin intermediul Ministerului Justiţiei, care vizează armonizarea celor două Coduri în deplină concordanţă cu cerinţele şi nevoile sistemului judiciar. În acest sens, pentru clarificarea acestor chestiuni, vă propun reluarea cu celeritate - odată cu începerea noii sesiuni parlamentare, a dezbaterilor pe marginea acestor teme de interes major, cu participarea tuturor instituţiilor cu atribuţii în domeniu - Ministerul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţiei şi Justiţie", a precizat Valeriu Zgonea, într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Comisiei juridice a Camerei, Bogdan Ciucă.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a mai afirmat că stabilirea unui calendar, în maximum zece zile, cu termene clare şi ferme, care să fie prezentat în cadrul Biroului permanent al Camerei Deputaţilor şi însuşit de către toate partidele politice parlamentare va contribui la accelerarea adoptării unui pachet legislativ coerent.

"Vă reamintesc că acesta a fost angajamentul Comisiei juridice încă din prima sesiune parlamentară a anului trecut, obiectiv care însă nu a mai fost pus în aplicare şi a atras mai multe critici la adresa Parlamentului în ultimul raport MCV", a completat Valeriu Zgonea.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a trimis o scrisoare şi tuturor liderilor de grupuri parlamentare de la Cameră.

"Vă informez că la Comisia juridică sunt înregistrate în prezent o serie de proiecte legislative care vizează modificări ale celor două Coduri. Lipsa consensului politic şi a dialogului între partidele politice parlamentare a făcut ca toate aceste iniţiative să fie blocate la nivelul comisiei, unele de mai bine de doi ani, chiar dacă printre ele se regăsesc şi iniţiative care ar fi de un real suport pentru sistemul judiciar", a precizat Valeriu Zgonea.

Deputatul PSD le cere liderilor de grupuri să se implice pentru elaborarea "unui pachet legislativ coerent" pe care toate partidele să şi-l poată asuma în vederea adoptării rapide în plenul Camerei Deputaţilor.

"Ar fi un semnal clar şi puternic că Parlamentul este pe deplin angajat în continuarea reformelor necesare susţinerii activităţii justiţiei şi îndeplinirii obiectivului de ridicare, într-un timp rezonabil, a monitorizării Comisiei Europene la adresa României", a precizat Valeriu Zgonea. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-30

TAGURI: valeriu zgonea, solicita, reluare, rapiditate, dezbatere, modifica, cod, penal
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ANONIMUS
31 Ian 2016

Modificati odata codurile astea si dati-le drumul sa ii traga in teapa pe smecheri.
SICTIR ȘI ȚIE
31 Ian 2016

MATRIȚERULE, ȘMECHERULE! Dădu râvna peste voi cu astfel de inițiative abia acu, după ce ați dat drumul la toate putorile care-au furat rămânând și cu banii (furați de la noi) și cu libertatea! Nebunii de noi care a votat cu voi, și nebunii de voi care vă jucați în continuare cu noi, cu nervii noștri, cu viitorul nostru făcut praf.
Random imageUltimele stiri


loading...