2017-01-22 01:44

POLITICA


Vasile Blaga intră cu un atu în Congresul PDL. Se votează în ordinea alfabetică a delegaţilor şi nu în ordinea judeţelor

 |  19:38
Vasile Blaga intră cu un atu în Congresul PDL. Se votează în ordinea alfabetică a delegaţilor şi nu în ordinea judeţelor

ConvenţiaNaţională a PDL, care va avea loc sâmbătă la Palatul Parlamentului, aduce opremieră în privinţa modului în care se alege preşedintele partidului. Anunţula fost făcut de Sulfina Barbu, preşedintele Comisiei pentru organizareaConvenţiei democrat-liberalilor. Această metodă va face mai dificilăsupravegherea fiecărui democrat-liberal, deoarece ordinea în care se votează arela bază alfabetul şi nu judeţul din care provine delegatul. Decizia pare să-iconvină mai degrabă candidatului Vasile Blaga.

De obicei, la congreselepartidelor, delegaţii votau în funcţie de judeţul de care aparţineau, primiicarea ajungeau la urne fiind cei din judeţele îndepărtate pentru a avea timp săplece repede acasă. Cum votul se dădea pe judeţe, fiecare lider de organizaţieputea să supravegheze cine pe cine pune ştampila pentru a nu avea surprize laanunţarea rezultatului final. Democrat-liberalii au ales însă o metodă inedităde vot: în ordine alfabetică. Hotărârea aceasta pare să-l avantajeze maidegrabă pe Vasile Blaga, care e dorit mai mult de activul paridului, potrivitunor cercetări sociologice recente, spre deosebire de Emil Boc, pentru carevotează mai degrabă liderii organizaţiilor judeţene.

În acelaşi timp,decizia cu votul în ordine alfabetică face mai dificilă supravegherea delegaţilor,care nu vor mai intra în ordinea judeţelor. Conform organizatorilor, soluţia afost aleasă deoarece a fost considerată cea mai rapidă. Surse din partid susţinînsă că astfel se elimină şi jocurile făcute de unii lideri de filiale, care nuvor mai putea controla votul fiecărui delegat cu care a venit la ConvenţiaNaţională. “Am făcut simulări dacă să se voteze pe organizaţii sau în ordinealfabetică. Ne-am oprit la a doua variantă pentru că votarea ar decurge mairepede. În cealaltă variantă, fiecare delegat ar trebui să-şi caute organizaţiaşi apoi să-şi aştepte rândul să voteze, tot în ordine alfabetică. Noi vrem caprocedura de vot pentru un singur delegat să nu dureze mai mult de un minut”, adeclarat Sulfina Barbu, citată de NewsIn. La acest eveniment vor fi prezenţi1.400 de democrat-liberali. Comisia de organizare a decis ieri şi ordinea încare se vor prezenta moţiunile, primul care va urca pe scenă fiind TheodorPaleologu, urmat de Emil Boc şi de Vasile Blaga. Democrat-liberalii susţin căordinea a fost stabilită prin tragere la sorţi.

Bătălia pentru funcţii, decisă de preşedinte

În cursa pentrucele 15 funcţii de vicepreşedinte puse la bătaie s-au înscris 39 de candidaţi.La categoria “prim-vicepreşedinte”, şapte pedelişti se bat pe patru locuri. CezarPreda, Ioan Oltean şi Sulfina Barbu vor să obţină poziţia de secretar general. Chiardacă la prima vedere bătălia se anunţă a fi una extrem de dură, modul în carese organizează aceste alegeri a eliminat o serie de probleme. Astfel, primadată la Congres se alege preşedintele partidului. După ce această dilemă a fostelucidată, se trece la alegerea celorlalte funcţii. În aceste condiţii, tabăracâştigătoare are şanse maxime să-şi impună şi candidaţii pentru celelaltefuncţii. Spre exemplu, Cezar Preda a declarat că nu va mai candida pentrufuncţia de secretar general dacă Vasile Blaga nu va câştiga preşedinţiapartidului. Pentru funcţia de prim-vicepreşedinte, trei nume sunt din tabăralui Emil Boc – Roberta Anastase, Gheorghe Flutur şi Teodor Baconschi, iarcelelalte trei din cea a lui Vasile Blaga – Cristian Boureanu, SorinFrunzăverde şi Constantin Ostaficiuc. Cel de-al şaptelea candidat este TheodorPaleologu. Cum sunt patru locuri, după aflarea preşedintelui, este uşor de dedusşi cine va ocupa funcţia de prim-vicepreşedinte. Situaţia se repetă pentrutoate funcţiile din partid. Mulţi democrat-liberali s-au înscris şi în cursapentru poziţia de secretar general adjunct şi secretar executiv. Ministrul dezvoltăriiregionale, Elena Udrea, candidează pentru funcţia de vicepreşedinte şi este osusţinătoare înfocată a premierului Emil Boc.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-10-05Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image