2017-01-24 07:02


Vaticanul va expune public unele dintre secretele sale

 |  14:17
Vaticanul va expune public unele dintre secretele sale

100 dintre documentele cele mai importante deţinute în arhivele secrete ale Vaticanului vor fi expuse public la Roma, pentru prima dată şi probabil ultima. Expoziţia fără precedent, care va avea loc la Muzeul Capitoline din Roma în perioada februarie-septembrie 2012, este prilejuită de ȋmplinirea a 400 de ani de la fondarea arhivelor secrete, scrie „The Telegraph”.

Nepreţuitele documente cuprind o perioadă mai mare de un mileniu, începând din secolul al VIII-lea şi până în timpurile moderne şi fac referire la diferite personaje istorice, precum Cavalerii templieri, Galileo Galilei, Martin Luther sau Henric al VIII-lea. Documentele sunt păstrate în mod normal în camere cu aer condiţionat, având un climat controlat, în Palatul Apostolic al Vaticanului, care cuprinde mai mult de 50 de kilometri de rafturi, precum şi un buncăr subteran de maximă securitate.

Printre exponate, vor apărea documentele procesului intentat lui Galileo Galilei, a cărui teorie care susţinea că Pâmântul se învârte în jurul Soarelui a fost considerată o erezie de către Biserica  Catolică de la începutul secolului al XVII-lea. Unul dintre documente poartă semnătura astronomului. Un document inedit este un text scris pe mătase în anul 1650 de o împărăteasă a Chinei, care promitea supunere faţă de catolicism, după ce a fost convertită de către preoţii iezuiţi. Scrisoarea a fost trimisă Papei Inocentiu al X-lea de către împărăteasa Wang, care a adoptat numele creştinesc de Elena. De asemena, vor fi expuse documente nevăzute cu privire la Papa Pius al XII-lea, personaj controversat al Bisericii Catolice pentru atitudinea sa faţă de Holocaust în timpul celui de -al Doilea Război Mondial, criticată de evrei şi dezbatută de istorici. Până în prezent, Vaticanul a rezistat cu încăpăţânare apelurilor venite din partea istoricilor şi grupurile de evrei pentru a elibera documentele din timpul papalităţii controversate a lui Pius, 1939 - 1958.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-06-24

TAGURI: Vatican, documente secrete, expoziţie, arhive, Muzeul CapitolineComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image