2018-10-24 08:52


Vezi ce măsuri are programul de guvernare propus de Ponta!

 |  14:33
Vezi ce măsuri are programul de guvernare propus de Ponta!

USL a depus, ieri-seară, la Parlament programul de guvernare propus pentru mandatul de 6 luni. Documentul cuprinde 53 de pagini, fiiind structurat pe măsuri pe care guvernul Ponta vrea să le adopte pe parcursul anului 2012. Cea mai arzătoare este reîntregirea salariilor bugetarilor. De asemenea, potrivit documentului, cabinetul Ponta se angajează să respecte acordurile cu FMI şi Banca Mondială, să introducă reforme în sistemul de sănătate sau să accelereze absorbţia de fonduri europene.

Cabinetul condus de Victor Ponta susţine că va majora salariile bugetarilor la nivelul din iunie 2010 şi va restitui pensionarilor sumele reţinute ilegal prin contribuţiile la asigurările de sănătate, potrivit programului de guvernare depus, joi, la Parlament, de Uniunea Social Liberală.

„Execuţia bugetară se va realiza de o manieră prudentă, concomitent cu respectarea obligaţiilor asumate către diferite categorii de cetăţeni, şi anume, în cursul acestui an, reîntregirea salariilor personalului bugetar la nivelul din iunie 2010 şi restituirea sumelor reţinute fără bază legală pensionarilor”, se arată în programul de guvernare.

În schimb, guvernul propus subliniază că va limita deficitul bugetar şi datoria publică şi va asigura procesul dezinflaţionist, în condiţiile în care va fi continuat acordul cu Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană.

Se mai are în vedere atât stimularea creşterii economice, cât şi asigurarea stabilităţii economice a ţării: „Prin limitarea deficitului bugetar şi a datoriei publice vom contribui la asigurarea procesului dezinflaţionist şi la stabilitatea cursului de schimb al monedei naţionale”, mai prevede documentul citat.

Legea sănătăţii

O altă măsură din program vizează sistemul de sănătate. Implementarea unor reforme legislative şi instituţionale în domeniul sănătăţii, finalizarea, promovarea şi aprobarea noului proiect de lege a sănătăţii, elaborarea actelor normative privind funcţionarea sistemului de sănătate pentru anul 2013 în concordanţă cu modificările preconizate de noua lege, pregătirea condiţiilor tehnice necesare reorganizării sistemului de sănătate (costul pe act medical, clasificarea spitalelor pe niveluri de competenţă, planul naţional de paturi), implementarea unui proiect pilot cu privire la salarizarea diferenţiată, în funcţie de performanţă, a personalului din sistemul sanitar, dar şi crearea cadrului legislativ şi administrativ pentru implementarea sistemului de management al calităţii serviciilor de sănătate reprezintă priorităţi ale USL.

Totodată, conform programului de guvernare, se are în vedere înfiinţarea sistemului de evaluare a tehnologiilor medicale şi medicinei bazate pe dovezi, înfiinţarea în structura spitalelor a compartimentului de management al calităţii şi accelerarea procesului de acreditare a spitalelor, demararea activităţilor necesare extinderii sistemului de management al calităţii la toate nivelurile asistenţei medicale, dar şi creşterea accesibilităţii populaţiei vulnerabile la servicii medicale.

Alte măsuri prevăzute în programul de guvernare la capitolul Sănătate se referă la înfiinţarea centrelor multifuncţionale în zonele în care şi-au încetat activitatea spitalele considerate ineficiente, pentru creşterea accesibilităţii populaţiei la servicii medicale de specialitate, asigurarea condiţiilor materiale şi financiare, cu sprijinul autorităţilor locale, pentru înfiinţarea centrelor de permanenţă garantând astfel continuitatea asistenţei medicale, înfiinţarea de noi centre de primire urgenţe în zonele cu risc crescut, asigurarea accesului la tratamentul cu medicamente esenţiale.

Reanalizarea Codului muncii

Creşterea numărului locurilor de muncă, modificarea Legii Dialogului Social, reanalizarea Codului muncii şi a Legii salarizării unice pentru salariaţii bugetari, promovarea legii internshipului şi modificarea Legii uceniciei şi a legii muncii zilierilor, reîntregirea salariilor personalului bugetar, reanalizarea acordului tripartit privind evoluţia salariului minim brut pentru 2012- 2016, sunt priorităţi cuprinse în programul de guvernare al cabinetului Ponta depus joi seară la Parlament.

În ceea ce priveşte pensiile, programul de guvernare prevede restituirea contribuţiei la fondul asigurărilor sociale de sănătate conform Deciziei Curţii Constituţionale, crearea cadrului legislativ pentru sistemul de pensii ocupaţionale, asistenţa socială, dezvoltarea de servicii sociale pentru îngrijirea copiilor şi a persoanelor dependente de familie şi dezvoltarea unui sistem de muncă la domiciliu.

Apoi, promovarea legislaţiei secundare pentru punerea în aplicare a cadrului legal în ceea ce priveşte tichetele sociale, reanalizarea cadrului legislativ în domeniul asistenţei sociale în sensul armonizării prevederilor legale şi elaborarea legislaţiei secundare, reanalizarea măsurilor de ocupare a posturilor vacante în domeniul asistenţei sociale reprezintă alte priorităţi cuprinse în programul de guvernare al cabinetului Ponta

Fonduri europene

Guvernul Ponta îşi propune accelerarea procesului de absorbţie a fondurilor europene în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) prin transferul responsabilităţilor de control şi monitorizare a proiectelor de la nivelul Ministerului Dezvoltării Regionale la nivelul Agenţiilor pentru Dezvoltare Regională, potrivit programului de guvernare depus joi seară la Parlament.

Documentul precizează că accelerarea procesului de absorbţie se va face şi prin simplificarea procedurilor de rambursare a cheltuielilor efectuate de beneficiarii de fonduri, prin stabilirea unor termene maxime pentru rambursarea de minister a cheltuielilor realizate de către beneficiari, precum şi prin reglementarea situaţiei proiectelor pentru care nu se depun cereri de rambursare a cheltuielilor de către beneficiari în termen de maximum un an.

Totodată, Cabinetul Ponta se angajează să elaboreze cadrul instituţional pentru mai multe proiecte de importanţă naţională care susţin dezvoltarea regională, cum ar fi Programul naţional pentru reabilitarea reţelelor de alimentare cu energie termică din localităţile urbane proprietatea publică a autorităţilor locale sau Programul naţional pentru realizarea reţelelor de utilităţi publice.

Reducerea abandonului şcolar

Premierul desemnat îşi propune să reforemeze şi sistemul de învăţământ printr-o gestionare în condiţii optime a examenelor naţionale, reducerea abandonului şcolar, inclusiv prin redeschiderea şcolilor care au fost închise în „mod abuziv”. Se mai propune şi finalizarea programului de campusuri şcolare, asigurarea acoperirii normelor cu personal didactic titular în învăţământ, eliminarea violenţei din şcoli, programe adecvate pentru grupurile vulnerabile şi pentru cei care au părăsit timpuriu şcoala sunt priorităţi.

Ponta vrea să întărească gradul de siguranţă publică a cetăţenilor prin eficientizarea Poliţiei, Jandarmeriei şi Poliţiei Locale, precum şi stabilirea cadrului de cooperare interinstituţională între aceste structuri.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639563-05-25

TAGURI: USL, Ponta, program guvernare, masuri
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...