2017-01-22 05:40

POLITICA


Viaţa la sub 5%

 |  21:00
Viaţa la sub 5%

România are astăzi două blocuri mari politice: PDL şi USL. Lor li se alătură UDMR, cu un scor constant de circa 7%  din voturile alegătorilor. Pe lângă aceste formaţiuni numeroase alte partide care îşi propun să treacă de pragul electoral de 5%. Ziarul “Puterea” a făcut o radiografie a situaţiei actuale a acestora.

Verzii, pro şi contra PSD

# Remus Cernea, fosta imagine a Partidului Verde, nu mai este preşedintele executiv al formaţiunii de peste un an. El pregăteşte înregistrarea, “în câteva luni”, a unui nou partid, “Mişcarea Verzilor”. Se bazează pe “un grup central de 60-70 de persoane care se ocupă de problemele curente şi câteva sute de voluntari care ajută”, inclusiv în “15 filiale funcţionale”, ne asigură. Deşi neînregistrată, formaţiunea e apropiată deja de PSD, la acţiunile căreia participă. Victor Ponta declara recent că în USL vede loc de un partid ecologist,iar Cernea speră că Mişcarea sa va putea beneficia de un amendament la protocolul USL. „Vrem ca ideile noastre să se regăsească în programul Alianţei, iar noi să primim un număr de locuri eligibile”, ne-a mai declarat Remus Cernea.

# Apropierea de PSD a fostului coleg i se pare o greşeală prim-vicepreşedintelui Partidului Verde, purtătorul de cuvânt Antonio Momoc. „Cum să remorchezi mişcarea la PSD? Ăsta e noul suflu al ecologiştilor, afilierea la vechile structuri comunisto-securiste?”, acuză el. Direcţia pe care merge acum partidul afiliat la Verzii europeni, cu Mugur Mihăescu în funcţia lui Cernea, e fuzionarea cu Partidul Ecologist Român, la sfârşitul lunii august.

#  PER şi PV vor susţine împreună, la alegerile din colegiul 2 Baia Mare din august pe un fost viceprimar plecat din PSD, cotat cu şanse reale. „Dacă va fi ales, vom deveni partid parlamentar. Dar e greu să te lupţi cu mastodonţii”, recunoaşte preşedintele Dănuţ Pop, care exclude însă alianţele cu partide mari. „Nu suntem sluga nimănui. Suntem independenţi şi aşa vom rămâne, doar am văzut ce au făcut alţii în ultimii 21 de ani.” PER se disociază şi de stilul de ecologism al grupării Cernea: „Ei sunt puţin cam extremişti, sunt buni ca ONG-işti. Noi suntem mai echilibraţi, doar suntem partid politic: avem programe pentru toate domeniile”, mai compară preşedintele PER.

PNŢ-CD joacă la dublu

#  Victor Ciorbea, preşedintele aripii PNŢCD, care îl include şi pe Gheorghe Ciuhandu, mizează pe imagine: „Contează că seniorii partidului, surorile Coposu, Ion Diaconescu şi Doina Cornea sunt alături de noi.”  Aripa Aurelian Pavelescu - Gheorghe Miluţ e axată mai mult pe aspectul juridic. „La Autoritatea Electorală şi la PPE, eu figurez ca preşedinte, am sediul şi ştampila”, spune Pavelescu, propunând, pentru septembrie, un congres unificator. „De trei ani anunţă aşa-zise congrese, e stilul propriu. O să obţinem şi evacuarea celor care nu se reprezintă decât pe ei”, răspunde Ciorbea. Lui Pavelescu, folosirea lui Diaconescu i se pare cinică. „Are 95 de ani şi l-au bătut la cap nepoţii lui trei luni ca să fie de partea lor. Ciorbea a recurs la metoda asta fiindcă nu îl recunosc filialele, după cum a condus partidul în trecut”, acuză el, aşteptând pentru 21 octombrie, primul termen al contestării în instanţă a congresului advers. Ambele tabere se declară monarhiste, iar Ciorbea vrea să înceapă „la începutul toamnei” strângerea de semnături pentru un referendum în acest sens.

#  PRM nu mai are nici măcar site web funcţional, după ce a rămas fără vechiul sediu. În ultimele sondaje CCSB Vadim apărea, totuşi, cu 17% încredere, peste Băsescu, iar PRM cu 4%. Potrivit CSOP,  PRM are 4,6%. Ultimele ştiri despre PRM se referă la certuri ale lui Vadim Tudor cu colaboratorii apropiaţi.

# UNPRare deja 156.000 de membri cu carnet, afirma zilele trecute, Cristian Diaconescu. Sondajele îl dau fie la 0%, fie la 8%, în funcţie de tendinţele politice. Traseismul care a născut acest partid direct la guvernare i-a adus recent şi un primar important: Antonie Solomon, la Craiova.

#  Partidul Poporului (Dan Diaconescu) e fie la 12% într-o „anumită parte” a sondajelor, fie la 0%, în cealaltă parte. Conform OTV, are 20%. Partidul are, în filiale şi câţiva oameni cu experienţă, culeşi de la alte partide. Unele zvonuri îl dau mai nou transformat în PIN-ul lui Cozmin Guşă, împreună cu... Marian Vanghelie.

#  PC are 4% în sondajele CCSB, unde USL are 58%. La IRSS, USL are sub 50%, iar PC nu e luat în calcul. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-07-29Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

CALINEL
28 Iul 2011

Material de copy+paste... bv Calineee!

Adauga un comentariu

Random image