2017-01-23 18:57


Vicepreşedintele numit de Mubarak, omul CIA în transferurile suspecţilor de terorism

 |  19:31
Vicepreşedintele numit de Mubarak, omul CIA în transferurile suspecţilor de terorism

Omul numit de către preşedintele HosniMubarak drept primul său adjunct, vicepreşedintele egiptean Omar Suleiman, arfi orchestrat campanii brutale de interogare a suspecţilor de terorism, încadrul unui program secret legat de transferurile CIA. Programul a făcutobiectul criticilor dure ale organizaţiilor pentru drepturile omului.

Cu Mubarak în pericol, Suleiman a fostuns vicepreşedinte săptămâna trecută şi se află în discuţii cu opoziţia înîncercarea de a dezamorsa criza. În cadrul relaţieiprivilegiate americano-egiptene, Suleiman a urmat un curs la şcoala forţelorspeciale John F. Kennedy din Fort Bragg (Carolina de Nord) în anii 1980. Devenitşef al serviciilor secrete, generalul Suleiman joacă un rol politic importantde mai mulţi ani şi este responsabil de dosare importante în materie depolitică externă. El apurtat negocieri sensibile cu Israelul şi cu palestinienii, precum şi discuţiiîntre facţiunile rivale palestiniene, câştigând respectul diplomaţieiamericane. Pentru serviciile secrete din SUA, Suleiman a fost unpartener de încredere şi s-a remarcat prin reprimarea dură a grupărilorislamiste egiptene (Gamaa Islamiya şi Jihad) în anii 1990, după o serie deatentate care au vizat turişti străini.

Potrivitunor cărţi şi rapoarte preliminare, Suleiman a participat activ la programulamerican de detenţie secretă. "Era omul CIA în Egipt şi se ocupa deînchisorile secrete", scrie Jane Mayer, autorul cărţii "The DarkSide". După ce adevenit şeful spionajului, Suleiman a supravegheat un acord cu Statele Unite în1995, care a permis transferarea în secret a militanţilor suspecţi în Egiptpentru interogatoriu, în conformitate cu cartea "Ghost Plane", ajurnalistului Stephen Grey. Grupurile pentru drepturile omului au acuzat guvernul SUAde încălcarea obligaţiilor sale juridice prin predarea suspecţilor regimurilorcunoscut pentru abuz. Potrivit organizaţiilor, suspecţiitransferaţi în cadrul acestui program au fost supuşi relelor tratamente şi aufost torturaţi, în special în Irak, Afganistan şi Egipt.

Dupăintervenţia americană în Irak din 2003, CIA a interogat în Egipt un suspect,Ibn Sheikh al-Libi, care ar fi putut stabili o legătură între Saddam Hussein şial-Qaida. Potrivit cărţii "The One Percent Doctrine", a jurnalistuluiRon Suskind, al-Libi a fost legat la ochi şi transferat la Cairo pentru a fiinterogat. Un raport al Senatului american din 2006 arată că suspectul a fostînchis într-o cuşcă şi bătut de anchetatorii egipteni. În acest context, el aafirmat că regimul Saddam Hussein se pregătea să furnizeze arme chimice şibiologice reţelei al-Qaida.Când apoi secretarul de Stat american Colin Powell a expus cazul în faţaOrganizaţiei Naţiunilor Unite, el a prezentat detalii cu privire lamărturisirea lui al-Libi. Ulterior, al-Libi a revenit asupradeclaraţiilor.

Într-oaltă carte, jurnalistul Stephen Grey dezvăluie că Egiptul făcea cu regularitateobiectul criticilor în Congresul SUA din cauza bilanţului său în materie dedrepturile omului.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639236-11-27Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image