2017-01-16 22:08

POLITICA


Victima plăcerilor interzise sau a circumstanţelor? Trecutul controversat s-a răzbunat pe şeful FMI, confruntat cu arestul pentru acuzaţii sexuale

 |  19:26
Victima plăcerilor interzise sau a circumstanţelor? Trecutul controversat s-a răzbunat pe şeful FMI, confruntat cu arestul pentru acuzaţii sexuale
Un jucător-cheie înrăspunsul marilor puteri la criza economică, şeful Fondului Monetar Internaţionalşi speranţa socialiştilor francezi pentru ocuparea fotoliului de la PalatulElysée, Dominique Strauss-Kahn, a primit lovitura de graţie în SUA. Autorităţilejudiciare din New York l-au pus oficial sub acuzare, duminică, pe directorulFMI pentru agresiune sexuală, tentativă de viol şi sechestrare, în legătură cuun incident petrecut într-un hotel din metropola americană. Inculparea pentruagresiune sexuală include situaţia în care cinevafoloseşte forţa pentru aobliga pealtcineva să facă sex oral, potrivit legislaţiei statului. Arestarealui Khan la New York are loc cu numai câteva săptămâni înaintea depuneriicandidaturilor pentru alegerile primare din Partidul Socialist, într-un momentîn care sondajele îl indicau drept favorit pentru prezidenţiale. El nu areimunitate diplomatică. Strauss-Kahn neagă acuzaţiile şi va pleda nevinovat,spune avocatul său.

Dominique Strauss-Kahn, în vârstă de 62 deani, a fost ridicat de poliţie sâmbătă pe aeroportul JF Kennedy, direct de laclasa I a avionului Air Franceîn care se îmbarcase cu destinaţia Paris,cu doar zece minute înainte de decolare. Reţinerea sa a survenit ca urmare aunei plângeri depuse de o menajeră a hotelului Sofitel din Times Square.Aceasta susţine că intrase în apartamentul de lux al lui Kahn în jurul oreilocale 13.00, pentru a face curăţenie, crezând că în apartament nu enimeni.Şeful FMI ar fi ieşit însă din baie gol şi ar fi încercat să ooblige pe femeia în vârstă de 32 de ani să întreţină relaţii sexuale cu el. Potrivitacesteia, Khan a târât-o în dormitor şi a încuiat uşa. Femeia a reuşit să scapealertând personalul hotelului. La venirea poliţiei, şeful FMI părăsise dejaapartamentul, se pare în grabă, pentru că şi-a uitat telefonul mobil şi altelucruri personale. El avea programată duminică o întâlnirecu cancelarul german Angela Merkel pentru a discuta despre criza datoriiloreuropene şi urma să participe la reuniunea miniştrilor din zona euro, luni, laBruxelles.

Relaţia cuFMI

Considerat drept una dintre cele maiimportante figuri politice europene în domeniul economic, Strauss-Kahn a preluat şefia FMI în noiembrie 2007pentru un mandat de cinci ani, programat să se încheie anul viitor. Înainte deaceasta, el a fost ministru de finanţe în Franţa, membru al Adunării NaţionaleFranceze şi profesor de economie la Institutul de Studii Politice din Paris. LaFMI, Strauss-Kahn a fost văzut ca cel care a contribuit la transformareaorganizaţiei după criza financiară. În timpul mandatului său, el a cerut maimulte date despre firmele financiare din întreaga lume, dorind ca FMI sădezvolte indicatori mai eficienţi pentru a vedea pista pe care merge o ţară dinpunct de vedere economic. În relaţia China - SUA, Khan a avut o poziţie care nua satisfăcut SUA. Statele Unite ale Americii sunt cel mai mare acţionar încadrul FMI şi au cea mai mare contribuţie financiară în fiecare an. SecretarulTrezoreriei Timothy F. Geithner, care reprezintă SUA la FMI, a făcut presiunipentru ca organizaţia să îşi folosească puterea să preseze China să permită monedeisale să crească în valoare. Dar, sub Strauss-Kahn, FMI a exercitat presiunimodeste, conştient de faptul că China este o putere importantă în curs dedezvoltare. De altfel, una dintre schimbările majore pe care le-a supervizat afost că a dat o mai mare putere ţărilor emergente (India, China, Brazilia) încadrul instituţiei.

Trecut controversat

DeşiStrauss-Kahn a primit în general note mari pentru buna gestionare de laconducerea FMI, reputaţia sa a fost pătată în 2008 de către o aventură cu o subordonată,economista Piroska Nagy. Atunci,board-ul FMI a ajuns la concluzia că acţiunile acestuia "reflectă oserioasă eroare de judecată", dar că relaţia a fost consensuală.Strauss-Khan şi-a cerut scuze de la FMI, de la Piroska şi de la aliatul său principal,soţia - o personalitate a televiziuniifranceze, Anne Sinclair. Ela fost exonerat de suspiciunea că ar fi abuzat de autoritatea sa în aventuraextraconjugală cu economista care a plecat de la FMI cu compensaţii financiare.În urmă cu un an, o carte publicată sub pseudonim îl prezenta pe directorulFondului Monetar ca un seducător obsesiv, a cărui slăbiciune pentrufemei i-ar putea distruge ambiţiile prezidenţiale. Autorul cărţii"Secretele unui candidat la prezidenţiale" afirma că Dominique Strauss-Kahneste "tot timpul la vânătoare", adăugând că "atunci când intrăîntr-o cafenea, într-un birou sau în orice loc public, ritualul este acelaşi:priveşte în stânga, în dreapta şi în câteva secunde îşi evaluează şansele. Dupăce îşi identifică prada, o bombardează cu mesaje pe telefonul mobil".Comentatorii au mers până acolo, încât au susţinut că această carte ar fiapărut chiar cu acordul lui Kahn, pentru a preveni dezvăluirile ce ar urma, îneventualitatea unei campanii pentru prezidenţiale.

Înultimele săptămâni, Strauss-Kahna fost ţinta unor critici virulente privind stilul său de viaţă, iar averea saa fost sub lupa atentă a presei. El şi soţia sa au fost fotografiaţi mergând cuun Porsche scump la Paris, aparţinând unuia dintre prietenii lor. Imaginea desocialist cu gusturi Porsche a fost rapid preluată de către mass-media, înspecial ziarele care îl sprijină pe Sarkozy.

Pentrusocialişti, acuzaţiile cu care se confruntă Dominique Strauss-Kahn, cel maibine plasat candidat în sondaje pentru a-i face faţă lui Sarkozy în cursaprezidenţială de anul viitor, reprezintă o lovitură puternică.Darjocurile nu sunt făcute, potrivit analiştilor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-11-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image