2019-01-23 05:43


Victor Ponta despre Ovidiu Silaghi, înregistrarea cartelelor pre-plătite şi fondurile europene

 |  07:29
Victor Ponta despre Ovidiu Silaghi, înregistrarea cartelelor pre-plătite şi fondurile europene

În cadrul unei emisiuni la televiziune, premierul Victor Ponta a vorbit despre nominalizarea lui Ovidiu Silaghi la Ministerul Transporturilor, scandalul creat de ascultarea telefoanelor care utilizează cartele pre-plătite şi absobţia fondurilor europene.

Sper ca răspunsul preşedintelui vizând nominalizarea lui Silaghi să fie pozitiv. Altminteri trebuie altă nominalizare

Victor Ponta şi-a exprimat joi speranţa că preşedintele Traian Băsescu îi va da un răspuns pozitiv cu privire la nominalizarea liberalului Ovidiu Silaghi în postul de ministru al Transporturilor, afirmând că altminteri va trebui făcută o nouă propunere.

"Marţi am vorbit cu preşedintele. Mi-a spus că până la sfârşitul săptămânii îşi va spune punctul de vedere. Ştiţi foarte bine, conform deciziei Curţii Constituţionale poate să refuze. Eu aş vrea să evităm momentul în care propun un ministru şi-l refuză preşedintele. Nu s-a întâmplat, deşi am avut relaţii destul de furtunoase în anumite perioade. Am preferat să-l informez eu şi să aştept punctul de vedere al preşedintelui. Sper să fie pozitiv, dacă nu va fi pozitiv, în mod sigur trebuie să facem o altă nominalizare", a spus Victor Ponta la Digi 24.

Victor Ponta a relatat că i-a prezentat preşedintelui hotărârea judecătorească prin care cercetarea care îl viza pe Ovidiu Silaghi, acuzat de Agenţia Naţională de Integritate de incompatibilitate, s-a clasat.

Întrebat dacă, în opinia sa, preşedintele va accepta propunerea lui Silaghi în postul de ministru al Transporturilor, Victor Ponta a refuzat să se pronunţe anticipat.

Ponta a spus că, dacă şeful statului va respinge propunerea, cel mai probabil îi va prezenta o altă nominalizare.

"Probabil că voi face o altă nominalizare. Reţin însă din decizia CCR că preşedintele poate refuza o dată, dar justificat. Şi sigur că având în vedere decizia Curţii de Apel, eu nu cunosc un alt impediment pentru domnul Silaghi, de aceea nu am refuzat propunerea colegilor de la PNL", a spus Ponta.

Victor Ponta a pledat pentru "reguli clare", care să prevadă în ce moment un demnitar anchetat trebuie să renunţe la funcţie.

"Poate că trebuie stabilit care e limita: dacă un procuror te acuză, are până la urmă aceeaşi valoare juridică cu apărarea avocatului (...). Dacă zici imediat ce te acuză un procuror, o să te trezeşti la un moment dat că trebuie să faci schimbări în fiecare zi. Însă în momentul în care ai o hotărâre a unui judecător, chiar dacă nu este definitivă - în cazul domnului Fenechiu nu e definitivă - în acel moment nu mai poţi să ocupi nicio funcţie publică. Eventual în cazul în care eşti achitat ulterior într-o cale de atac, să revii în funcţie", a spus Ponta.

Întrebat dacă în clipa de faţă ar mai accepta ca o persoană care are probleme cu justiţia să facă parte din Guvern, Victor Ponta a răspuns că şi atunci când l-a nominalizat pe Relu Fenechiu pentru postul de ministru al Transporturilor a ezitat mult.

"Nu ştiu, sigur că am ezitat mult şi înainte să-l numesc pe domnul Fenechiu. Pe de altă parte, nu regret că l-am numit. (...) N-a fost achitat, motiv pentru care a şi plecat din funcţie imediat", a spus Ponta.

În opinia sa, cazul fostului ministru al Transporturilor, condamnat la cinci ani de detenţie, nu va fi reflectat în următorul raport din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, afirmând că plecarea imediată a lui Fenechiu din funcţie "e un lucru de normalitate".

Victor Ponta declara joi dimineaţă că încă nu i-a trimis preşedintelui Traian Băsescu propunerea pentru noul ministru al Transporturilor, dar a spus că va avea o nouă discuţie cu şeful statului pe această temă. Întrebat dacă aşteaptă un răspuns până vineri, cel târziu, premierul a răspuns: "Până luni trebuie să ştim foarte clar".

Ponta a discutat marţi cu preşedintele Traian Băsescu despre posibilitatea numirii liberalului Ovidiu Silaghi în postul de ministru al Transporturilor, rămas vacant săptămâna trecută, după revocarea lui Relu Fenechiu. Preşedintele Băsescu i-a răspuns că se mai gândeşte.

Silaghi a mai deţinut postul de ministru al Transporturilor în Cabinetul Ponta I, dar el nu a mai fost cooptat în Guvernul format după alegerile din 9 decembrie 2012, întrucât fusese acuzat de Agenţia Naţională de Integritate de incompatibilitate, neputând justifica aproximativ 45.000 de euro din declaraţia de avere.

Pe 14 aprilie, el a anunţat că a câştigat procesul cu Agenţia Naţională de Integritate.

Înregistrarea cartelelor pre-plătite se practică în 17 ţări europene. În România există probleme de implementare

Victor Ponta a declarat că înregistrarea cartelelor pre-plătite se practică în acest moment în 17 ţări europene şi că reacţiile negative care au apărut în România referitoare la această propunere sunt o "furtună într-un pahar cu apă", el adăugând însă că în ţara noastră există probleme de aplicare a unui astfel de sistem.

"E o furtună în paharul cu apă. (...) Oamenii cu mintea la ei ştiu că de interceptat, cu mandat de la judecător, se interceptează şi astăzi. Dacă judecătorul dă voie, se interceptează şi o cartelă pre-plătită. Ceea ce s-a discutat încă de anul trecut şi s-a şi decis în CSAT - problema e aplicarea, pentru că nu e aşa simplă - este un sistem care în acest moment există în 17 ţări europene deja - ştiţi foarte bine, dacă te duci în Franţa, în Germania, în Italia, în Spania, în Bulgaria, Ungaria şi vrei să-ţi cumperi o cartelă pre-pay trebuie să arăţi un document şi să ţi se înregistreze numele. Deci sistemul există", a declarat premierul, joi seara, la Digi24.

Victor Ponta a mai precizat că ideea este una mai veche, dar că există o serie de probleme în ce priveşte aplicarea ei.

"Ceea ce însă s-a decis în CSAT-ul de anul trecut şi tot căutăm o soluţie de punere în aplicare este cum să facem practic. Acum avem deja, dacă nu mă înşel, 12 milioane de cartele şi e imposibil să spui: toţi care aveţi cartele pre-plătite veniţi acum să vă înregistrez. În al doilea rând, problema este sistemul de desfacere. Acum cartelele se vând în toate chioşcurile. Practic trebuie să îi spui fiecărui vânzător de la chioşc să aibă un sistem prin care să înregistreze", a adăugat el.

Ponta a atras atenţia că acest tip de cartele sunt utilizate în general de cei cu venituri reduse, dar sunt folosite uneori şi în scopuri infracţionale.

Victor Ponta a declarat joi dimineaţa că înregistrarea convorbirilor telefonice în cazul cartelelor preplătite a fost decisă de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) în august 2012, în perioada în care liberalul Crin Antonescu era preşedinte interimar, după atentatul terorist din Bulgaria.

"Este o decizie adoptată în luna august anul trecut de către CSAT şi de atunci am progresat în ceea ce priveşte procedurile de implementare, pentru că în acest moment sunt peste zece milioane de cartele preplătite şi evident că nu poţi să retroactivezi. Însă e o decizie din luna august anul trecut, adoptată de CSAT'', a afirmat premierul.

Rata de absorbţie a fondurilor europene a ajuns la 21%

Victor Ponta a precizat că rata de absorbţie a fondurilor europene a ajuns la 21% şi a adăugat că începe să creadă că obiectivul unei rate de absorbţie de 50%, până la finele anului, nu este unul prea ambiţios.

"Astăzi, pentru că ministrul Teodorovici îmi trimite chiar la doua trei zile: 21 (%, n.r.)... Cereri transmise către Comisia Europeană, certificate de Autoritatea de audit", a precizat premierul, joi seara, la Digi24.

Victor Ponta a adăugat că iniţial nu a crezut că obiectivul ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, poate fi îndeplinit, dar că acum planul de a atinge un grad de absorbţie de 50%, până la finele anului, nu i se mai pare atât de ambiţios.

"Eu n-am crezut în acea cifră - cred că eram la o emisiune la dumneavoastră, în care mi-am exprimat pesimismul. Acum, când am văzut, totuşi, că în câteva luni am triplat, ceea ce n-am reuşit în şase ani, încep să cred că s-ar putea să nu fi fost chiar prea ambiţios", a adăugat premierul.

Ponta a mai precizat că cererile pot fi trimise oficial până la sfârşitul lui decembrie, chiar dacă anul trecut CE s-a confruntat cu un deficit spre final de an.

"Neoficial, anul trecut, pentru prima dată Comisia Europeană s-a trezit ca n-a mai avut bani, la sfârşit, şi a rămas cu un deficit de 11 miliarde de euro, către ţările membre, nu către România. Deci, e evident că, cu cât ne mişcăm mai repede, cu atât mai bine, însă asta nu înseamnă... eventual nu primim banii din 2013, dar îi primim în 2014", a adăugat el.

Rata de absorbţie curentă a fondurilor europene a ajuns la aproximativ 20%, a precizat premierul Victor Ponta pe 8 iulie.

"Într-un an am ajuns la 20% grad de absorbţie, pornind de la 7%, deci s-a triplat. (...) Avem foarte puţin timp în perioada următoare 2013 - 2014 pentru a mai contracta şi a mai utiliza restul sumelor puse la dispoziţie şi mai ales de la 1 ianuarie 2014 începe noul exerciţiu bugetar", a declarat Ponta.

Ministerul Fondurilor Europene a informat pe 7 iulie că rata de absorbţie curentă a fondurilor europene a ajuns la peste 19%, ca urmare a solicitării de noi rambursări de fonduri Comisiei Europene, transmite Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-19

TAGURI: victor, ponta, silaghi, ministerul, transporturilor, inregistrare, cartele, fonduri, europene, absorbtie
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


NEDUMERITA
19 Iul 2013

"Acum avem deja, dacă nu mă înşel, 12 milioane de cartele" "Ponta a atras atenţia că acest tip de cartele sunt utilizate în general de cei cu venituri reduse, dar sunt folosite uneori şi în scopuri infracţionale" Hai sa fim seriosi,pt acele "uneori" punem sub lupa 12 milioane de utilizatori? Sau o fi ca SRI-ul nu mai are de lucru si incearca premierul sa-i gaseasca. Dar.....in Romania orice-i posibil.
ANONIM
19 Iul 2013

DOROBANTULE ,FI BARBAT, DA-TI DEMISIA DE LA CFR CALATORI !!!
Random imageUltimele stiri

loading...