2018-07-19 18:54


UPDATE. Victor Ponta: Nu renunţăm la ideea de a intra în Schengen. Radu Stroe: Germania a pierdut ocazia să tacă

 |  08:00
UPDATE. Victor Ponta: Nu renunţăm la ideea de a intra în Schengen. Radu Stroe: Germania a pierdut ocazia să tacă

UPDATE ora 13.11: România nu va solicita în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne ca subiectul aderării la spaţiul Schengen să fie supus la vot, după ce Germania şi-a anunţat intenţia de a bloca accesul ţării noastre în această zonă, a declarat luni premierul Victor Ponta.

 

"Nu, nu are niciun rost. Asta tocmai încercam să vă explic. Din moment ce Germania a anunţat oficial acest lucru, nu vreau să mergem acolo doar ca să mai luăm încă o dată act de dreptul de veto al Germaniei", a spus Ponta, într-o conferinţă de presă. 

UPDATE ora 11.19: Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat luni că aderarea la spaţiul Schengen nu a fost prima prioritate a României, dar că rămâne un obiectiv pentru care ţara noastră a îndeplinit condiţiile.

"Dacă discutăm despre acest Consiliu, punctele de convergenţă sunt acelea că noi suntem convinşi că România a îndeplinit şi nu de acum, ci de mai multă vreme tot ceea ce trebuia să îndeplinească în conformitatea cu aquis-ul pentru Schengen şi deci în conformitate cu condiţiile tratatului, nu condiţiile puse de noi, acest lucru trebuie să se discute şi merită o decizie şi o decizie favorabilă. De asemenea, sunt perfect solidar cu poziţia ministrului de Externe prin care dacă cineva doreşte să blocheze discutarea şi luarea acestei decizii trebuie să aducă nişte argumente şi aceste argumente este normal să fie cerute. România are dreptul să le ceară. Cât este aderarea la spaţiul Schengen de prioritară, despre asta putem să discutăm. Am mai spus. Din punctul nostru de vedere nu a fost niciodată prima prioritate a României, dar sigur că rămâne în continuare un obiectiv, pentru că dorim acest lucru, am cheltuit foarte mulţi bani în acest scop, am făcut nişte eforturi de toate felurile şi organizatorice, şi tehnice şi diplomatice şi este un scop care trebuie atins", a spus Antonescu, înainte de şedinţa USL.

El a fost întrebat dacă ministrul de Interne, Radu Stroe, s-a pripit când a declarat că Germania a ratat ocazia să tacă.

"De ce nu ne-am pune problema că poate ministrul de Interne al Germaniei s-a pripit anunţând public o poziţie pe care era normal să o anunţe, pentru că este dreptul domniei sale să o facă, la Consiliu. Nu am nimic de comentat, poate doar că nu este vorba de întreaga Germanie ci de poziţia unui ministru şi sigur care angajează poziţia Guvernului federal", a spus liderul PNL.

El a afirmat că nu are nimic să-i repoşeze ministrului de Interne, completând că declaraţiile oficialilor români au vor afecta decizia Consiliului JAI.

"Nimeni din Guvern nu a avut reacţii dure. A avut nişte reacţii mai ferme care sunt însă mai clar pe argumente. (...) Sunt convins că o decizie se ia pe argumente foarte clare în raport cu obiectul deciziei şi din acest punct de vedere nu o declaraţie sau alta pot să schimbe opţiunea unui guvern sau altul", a comentat Antonescu.

Preşedintele PNL a mai precizat şi că declaraţia ministrului de Externe, Titus Corlăţean, privind Schengen nu poate fi considerată ca o recunoaştere a unui eventual eşec la Consiliul JAI.

"Eu cred că pentru noi este foarte important ca atâta vreme cât avem un Guvern, cât avem autorităţi să le cerem să ne apere interesele cu seriozitate, fermitate şi cu argumente, dacă mereu atunci când autorităţile noastre, că este vorba de ministrul de Externe, de ministrul de Interne vor adopta nişte poziţii ferme, verticale noi vom sări în capul lor considerând că în felul acesta ne supărăm partenerii, eu cred că asta nu este o atitudine normală şi eu cred că tocmai asta trebuie să cerem de la miniştri noştri să ne reprezinte cu fermitate interesele atunci când argumentele sunt de partea noastră", a mai spus Crin Antonescu.

El a fost întrebat şi cum vede afirmaţiile şefului cancelariei prezidenţiale care a susţinut că ar fi o crimă ca aderarea României la spaţiul comunitar să fie amânată.

"Şeful cancelariei prezidenţiale, un om foarte cumpănit şi cu formaţie diplomatică pe vremuri, dă nişte semne speciale de nervozitate care mă surprind", a conchis Antonescu.

UPDATE ora 11.01: Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a declarat luni că Germania a pierdut ocazia să tacă referitor la intrarea României în Schengen, arătând că ministrul german de interne putea să-şi spună părerea la Consiliul JAI.

 

"Ministrul de interne al Germaniei a pierdut ocazia să tacă. Urma să se exprime în JAI, unde putea să spună orice; păcat. În sistemul nostru de activitate specifică a ministerelor de Interne exista o vorbă: că trebuie să păstrezi limita legitimei apărări. Dl. ministru a depăşit limita legitimei apărări. Păcat pentru marea Germanie", a precizat Radu Stroe, la Realitatea Tv.

 

În opinia sa, România a făcut ceea ce trebuia pentru a intra în Schengen.

 

"Eu spun că noi am făcut ce trebuia să intrăm în Schengen. Germania se opune. Lăsăm Germania să găsească momentul când va considera ea că trebuie să intrăm în Schengen. Până atunci ne ocupăm de celelalte priorităţi privind integrarea în UE", a completat Stroe.

 

Ministrul german de interne, Hans-Peter Friedrich, a declarat că intenţionează să împiedice aderarea rapidă a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

 

În cazul în care cele două ţări vor insista la Consiliul JAI asupra unui vot în privinţa stabilirii unui termen concret de aderare, Germania va recurge la veto, a spus ministrul german pentru Der Spiegel, citat de Die Welt.

 

''Extinderea spaţiului Schengen este acceptată de către cetăţenii noştri numai dacă sunt îndeplinite condiţiile de bază, ceea ce nu este cazul în prezent'', a afirmat ministrul Hans-Peter Friedrich. 

Victor Ponta a reafirmat că România nu renunţă la ideea de a intra în Schengen, apreciind că un astfel de obiectiv trebuie să fie atins cu demnitate, "în timp ce alţii ne fac de râs în Europa".

Premierul a arătat că ideea Germaniei era cunoscută de membrii guvernului, dar din motive diplomatice aceasta nu a fost anunţată.

"Ştiam cu toţii că Germania are reţineri faţă de această decizie şi dacă noi din România tot avem tot felul de din ăştia care dau găuri în barcă şi care se bucură că ne scufundăm de parcă intra în Schengen doar Guvernul sau USL-ul... Asta e boala României, să te tot bucuri că mor caprele, şi ale vecinului, şi ale lor. De acum încolo să încercăm să ne atingem obiectivele cu mai multă demnitate şi înţelepciune", a subliniat premierul, duminică seară, la Ateneul Român.

El i-a ironizat pe cei de la PDL, apreciind totodată că fostul premier Emil Boc "stă prost cu memoria, pentru că a uitat că el era premier în 2011" când România fost respinsă.

"Este ridicol să punem toate discuţiile noastre pe plan european, tot timpul acestea să înceapă cu Schengen. Avem multe alte probleme, proiecte pe domenii importante şi sigur după octombrie, care din fericire urmează după septembrie - vor fi alegeri - o să vedem dacă se poate lua o decizie. Cine a înţeles că nu vrem să intrăm în Schengen, asta e, minte puţină, vrem să intrăm în Schengen. Dar proiectele României pe plan european sunt multe altele şi nu o să mai începem orice discuţie cu orice prim-ministru, cu orice ambasador de la Schengen. Deja este foarte clar, ce trebuia să facem am făcut, acum trebuie să vină un context politic favorabil şi cu cât mai puţin din România ne tot înjură, prin capitalele europene, cu atât mai uşor o să vină acel moment favorabil. Problemele noastre au fost doar din România, şi dacă le-am rezolvat acum, aşteptăm momentul şi contextul politic", a spus şeful Executivului.

Primul-ministru a precizat că nu are nimic de reproşat Germaniei şi celor din România care nu înţeleg că "tot înjurând şi vorbind rău România de la Bruxelles sau pe la Berlin fac rău acestei ţări".

"Nu poţi să spui că doar unii de la USL intră în Schengen. L-aş întreba pe domnul Boc: în 2011 nu ne-au primit în Schengen pentru că urma ca în 2012 să venim noi la guvernare? Nu pot să nu mai fie atât de ridicoli?", a mai spus premierul Ponta, potrivit Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639873-12-11

TAGURI: Victor Ponta, Schengen, Germania

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova