2017-01-19 11:25

POLITICA


Victor Ponta şi Crin Antonescu, pentru prima dată la consultări cu Băsescu 2

 |  20:15

Victor Ponta:…aveţi un jurist lângădumneavoastră, articolul 13, alineatul 3 din Legea referendumului, cea pe carea modificat-o domnul Nicolicea şi acum vor s-o modifice din nou cei de la PDL,dar asta ţine de frumuseţea politicii româneşti, spune foarte clar: Oricemodificare a structurii administrativ-teritoriale impune obligatoriureferendum. Eu nu cred că trebuie să fugim de oameni, trebuie să-i întrebăm,domnule preşedinte.

Traian Băsescu: Pot să vă pun o întrebare,domnule Ponta?

Victor Ponta: Orice întrebare doriţi.

Traian Băsescu: Ce vă faceţi dacă din 41de judeţe, în 20 răspunsul majoritar este Da şi în 20 este Nu?

Victor Ponta: Eu, spre deosebire dedumneavoastră, mă bazez pe faptul că o să spună oamenii, şi sunt mai întelepţi şidecât dumneavoastră, şi decât noi, şi o să spună ei, nu pot să anticipez ce vorspune. Pot să anticipez un singur lucru: că am încercat, iată, primulreferendum judeţean a fost deja atacat de guvern în instanţă . Să nu facemreferendum. Fugim de referendumuri şi de oameni?

Traian Băsescu: Ok, deci, nu fuge nimenide referendumuri…sunt un pasionat al referendumurilor organizate corect, pentrumotive importante.

Victor Ponta: În Bucureşti, aţi văzut căa murit pasiunea în Bucureşti.

Traian Băsescu: Nu, în Bucureşti era oeroare, aţi provocat lansarea referendumului şi pe urmă au apărut alte teme decâtcele pe care le-aţi dorit. Am oprit o eroare a tuturor partidelor la Bucureşti.

Crin Antonescu: Domnule preşedinte, cujudeţele, până la urmă, nu are rost să intrăm în detalii, am facut-o.Dumneavoastra, într-o seară, aţi trecut pe la guvern, aţi găsit acolo şapte,opt amici şi le-aţi spus câte judeţe, cum, ce fel. Insuficient pentru noi şiatunci răspunsul punctual este “Stop”. Deci, noi nu votăm nic io formulă hotarâtăde o singură persoană, în două săptămâni, de reorganizare teritorial-administrativă. Punct cu subiectul ăsta, dacă aşa puneţi problema.

Traian Băsescu: Domnule Antonescu, cred căfaceţi erori mari, dar m-am obişnuit cu suficienţa dumneavoastră să faceţiafirmaţii de genul “o singură persoană”, nu….sunt oameni care gândesc. Să nu văimaginaţi că monopolul gândurilor inteligente este numai la dumneavoastră...

Crin Antonescu: Cine face, conform ConstituţieiRomâniei, orice modificare în organizarea administrativ-teritorială a ţării?

Traian Băsescu: Parlamentul.

CrinAntonescu: Parlamentul, da!

Traian Băsescu:Da.

Crin Antonescu: Deci, când o să treacăparlamentul, pe seară, şi o să vă cheme domnul Ioan Oltean cu trei-patruprieteni la un şpriţ la Palatul Victoria...

Traian Băsescu:Bine. O.K.

Crin Antonescu: ..atunci, discutămorganizarea administrativ-teritorială. Până atunci, a trecut o singură persoană,cu tot respectul pentru funcţia ei, şi, din punct de vedere constituţional, noinu avem nicio obligaţie. Totuşi, vă spunem: opriţi-vă, pentru că vedeţi foartebine ce nebunii riscă să se declanşeze din asta, pentru faptul că nu există undialog, pentru faptul că nu există...

Traian Băsescu:Domnule Antonescu...

Crin Antonescu: ...o pregătireşi pentru faptul că numai dumneavoastră, pentru interesele unui partid, nu puteţida peste cap ţara asta. E simplu, cred.

Traian Băsescu: Domnule Antonescu, cred căgreşiţi.

Crin Antonescu: Dincolo de confuzii,suficiente şi alte aprecieri…

Traian Băsescu: Simplificarea funcţionăriistatului român este în interesul fiecărui cetăţean, o dată. A doua oară...

Crin Antonescu: Principiul că ar fi bine săfie bine. Nu are nimic de-a face ce propuneţi, cu simplificarea funcţionăriistatului român.

Traian Băsescu: Da. Da. Nu. Exact astaeste! Simplificarea şi debirocratizarea statului, cu o puternicădescentralizare către administraţiile locale. Asta o dată. În al doilea rând,eu v-am rugat să încercăm un compromis. Nu mai putem merge pe teoria: hai să amânămpentru înca un an, pentru încă doi.

CrinAntonescu: Dar v-am dat o soluţie...

Traian Băsescu: România este plecată pe untrend al reformării sale. S-au adoptat codurile pentru justiţie...

Crin Antonescu:Aşa!

Traian Băsescu: S-a adoptat noul Cod alMuncii, s-a adoptat noua Lege a educaţiei, Legea salarizării, Legea pensiilor.Or, partea de administrare a României nu poate rămâne în afara acestui procesde reformare a statului şi de diminuare a impactului statului pe fiecare cetăţean.

Crin Antonescu: Domnule preşedinte, nicio...

Traian Băsescu: Trebuie să înţelegeţi căeste o urgenţă, bine, nu vreţi să întelegeţi...

Crin Antonescu: Niciodată, în România, nua fost atâta corupţie la vârf, niciodată, în România, nu a fost atâtapolitizare absurdă. Credeţi că am făcut două afirmaţii aberante? Eu cred asta şicred foarte mulţi romani.

Traian Băsescu: Cred că le exageraţi caexpresie...

CrinAntonescu: Nu exagerăm.

Traian Băsescu: Dacă aţi văzut ultimeleanalize...

CrinAntonescu: Aşa…

Traian Băsescu: ...România... cea maicoruptă ţară, este departe de a fi cea mai coruptă pe percepţie la niveleuropean.

CrinAntonescu: Îmi spuneţi…

Traian Băsescu: ...dar nuasta discutam acum.

Crin Antonescu: Păi, atunci, la ce reformămcoduri, dacă asta e realitatea? Sigur, e bine să reformăm, dar nu mai prezentaţibilanţul ăsta triumfal al unei reforme făcute de o mână de oameni pentru o mânăde oameni…

Traian Băsescu: Domnule Antonescu, cred căvă deranjează că s-a făcut ceva în 2010, 2011, dar nu asta e important,important este dacă eu găsesc cu dumneavoastră un dialog pentru accelerareaproceselor de reformare a statului.

Crin Antonescu: Avem propunere...

Victor Ponta: Da, domnule preşedinte.Compromisuri cu noi, nu. Văd că repetaţi termenul ăsta şi nu-mi place deloc. Nuaveţi ce compromisuri să faceţi cu noi. Un dialog, da. Am venit şi v-am propusceva. Noi nici nu am văzut, deocamdată, am auzit prin presă ce vreţi să faceţi.Nu am văzut un document, care e proiectul legislativ, care-s atribuţiile. Numaivorbe goale pe tema asta.

Traian Băsescu:Păi, uite, domnul Ponta...

VictorPonta: Noi v-am scris, dumneavoastră vă uitaţi...

Traian Băsescu: ...vă pot spune pentruinformarea dumneavoastră, ca sa nu plecaţi neinformat, deşi proiectul este laguvern.

VictorPonta: Probabil sunt informat.

Traian Băsescu: Se vizează o reorganizareadministrativă în opt judeţe, pentru că studiul este făcut de specialişti. Fiţiromâni şi europeni şi acesta ar fi optimul în reorganizarea administrativă,pentru a avea regiuni puternice, obiectivele fiind reducerea costurilor de funcţionarea statului, reducerea birocraţiei, descentralizarea profundă, reducerea corupţieicare s-a instalat la nivelul judeţelor, fărăculoare politică. Şi asta, dacă nu credeţi, puteţi vedea în rapoartele ComisieiEuropene, ce se întamplă cu programele, proiectele, derulate în judeţe.Reorganizarea administrastivă mai creeaza un lucru, creeaza concurenţă întreregiuni, creeaza posibilitatea abordării unor proiecte regionale…nu... facemstrada, facem drumul din comună si cu asta, basta. Deci, cred ca e urgent...

Victor Ponta: Domnule preşedinte,sincer, şi dumneavoastră aveţi lucruri mai bune de făcut. Astăzi, în România, cândvrei să faci un drum comunal la Botoşani sau la Satu Mare, vii şi stai la coadăla biroul doamnei Udrea.

Traian Băsescu:Asta este!

Victor Ponta: Dacă vrei să schimbămchestia asta, puteţi să discutaţi cu noi, altfel, compromisuri, sincer, nu, şivă ţinem degeaba ocupat şi pe dumneavoastră şi cred că nu are nici un rost săfacem...

Traian Basescu: Domnul Ponta, se pare caaveti o obsesie, dar asta nu ma impiedica sa incurajez toti... nu ma impiedicasa incurajez toti ministrii, sa discute cu primarii. Toti ministrii. Am facut-ointotdeauna, eu am fost un ministru care a discutat mult cu primarii si eracoada, la mine, sa discut cu primarii. Pe toti, ii incurajez sa faca acelasilucru.

Victor Ponta: Ca vreti sa avem incontinuare primari care sa stea cersetori la usa unei doamne ministru sau alunui domn ministru, noi nu vrem chestia asta, domnule presedinte.

Traian Băsescu:Nu cerşetori, dar dacă...

VictorPonta: Şi aici, nu aveţi ce să vă înţelegeti cu noi, peaceastă temă.

Traian Băsescu: Dacă vin în Bucureşti şivor să discute cu un ministru, de ce un ministru să nu-i primească?

Victor Ponta: Nu, nu trebuie să mai vinaîn Bucureşti, trebuie să meargă la regiunea lor.

Traian Băsescu: Asta spun şi eu. La judeţullor mare, trebuie să meargă.

Victor Ponta: Sunteţi de acord sădesfiinţăm tot ceea ce au ministerele?

Traian Băsescu: Judeţele... şi să lăsăm judeţele mari.

Victor Ponta: Să lăsăm….Va mulţumim.

Traian Băsescu: Da. Bine. Şi eu vă mulţumescVă doresc success.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-03-20Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image