2019-02-22 02:33


Victor Ponta şi Crin Antonescu se feresc de trădare. Planul secret al PNL şi PSD: anticipate prezidenţiale în 2012 cuplate cu alegeri parlamentare

 |  19:45
Victor Ponta şi Crin Antonescu se feresc de trădare. Planul secret al PNL şi PSD: anticipate prezidenţiale în 2012 cuplate cu alegeri parlamentare

În cadrul negocierilor pentru formarea mega-AlianţeiOpoziţiei dintre PSD-PNL-PC s-a discutat varianta suspendării preşedinteluiTraian Băsescu şi cuplarea alegerilor prezidenţiale anticipate cu celeparlamentare. În acest caz, prezidenţiabilul va fi Crin Antonescu, premierVictor Ponta, iar Dan Voiculescu va prelua preşedinţia Senatului. Un altscenariu luat în calcul îl reprezintă anticipatele pentru prezidenţiale în 2013.

Liberalii şi social-democraţii negociază o formulăantitrădare pentru ca fiecare partid să fie sigur că cealaltă tabără îşi varespecta cuvântul dat. Varianta cu prezidenţiabil de la PNL în 2014 şi premierde la PNL în 2012 nu este pe placul liberalilor, care au cerut o serie degaranţii suplimentare. Scenariul optim gândit de cele două partide ar ficuplarea alegerilor parlamentare cu cele prezidenţiale şi o candidatură întandem a lui Crin Antonescu şi Victor Ponta. “S-a discutat varianta suspendăriipreşedintelui Traian Băsescu, dar pentru asta trebuie să convingem UDMR să nise alăture. Dacă o vor face până la alegerile parlamentare, se vor declanşaprocedurile de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu şi se poate ajunge la alegeriparlamentare cuplate cu prezidenţiale. În cazul în care UDMR nu se alăturăactualei Alianţe, planul va fi pus în practică în 2013. Şi atunci se potorganiza alegeri anticipate prezidenţiale, pentru a scăpa ţara de preşedinteleBăsescu”, ne-au explicat surse din cele două partide. Liderul PSD, VictorPonta, a dezvăluit voalat planul de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu.“Suntabsolut convins că proiectul despre care noi vorbim şi pe care vrem să-l punemîn practică nuva putea să dea roade, să fie implementat cu Traian Băsescu într-o funcţiepublică. Pentru noi, pentru PSD, este important să punemîn practică ce trecem în această agendă până în2019. Implementarea acestei agende nu se va putea face cu un Traian Băsescucare va sabota, care va folosi toate armele împotriva interesului nostru naţional”,a declarat Ponta pentru HotNews. Şi Ion Iliescu a declarat pentru “Puterea” că“PSD trebuie să fie pregătit pentru un plan B, pentru o posibilă devansare a alegerilor printr-o conjunctură dată, înechilibrul parlamentar, în starea de spirit din societate” şi că „suspendareapreşedintelui este condiţionată de o majoritate parlamentară care să se cuplezela aşa ceva”. Şi liberalii, şi social-democraţii fac presiuni asupra UDMR,ameninţând Uniunea cu neintrarea în Parlament dacă nu li se alătură.

Băsescu ameninţă cu anticipatele

Cotroceniula reacţionat prin vocea consilierului prezidenţial Sebastian Lăzăroiu, care aspus că alianţele pot fi sparte dacă sunt ameninţate cu anticipatele. “În 2004,PSD bătuse palma între tururi cu UDMR şi PC asigurându-şi majoritatea. După aldoilea tur de scrutiny, când preşedintele, ales din tabăra celalaltă, urma sănominalizeze premierul, UDMR şi PC au sărit în barca Alianţei D.A. De ce? Defrica anticipatelor. În 2008, PSD şi PNL se înţeleseseră să formeze majoritateacu câteva zile înainte de alegeri. La câteva zile după alegeri, PSD bătea dejapalma cu PDL pentru a guverna împreună. De ce? De teama anticipatelor. În 2009,Alianţa pro-Johannis era gata să propună un alt cabinet. După ce preşedintele,din tabăra adversă, a fost reconfirmat în funcţie, UDMR a venit alături de PDLla guvernare. De ce? De teama anticipatelor”, a scris pe un blog Lăzăroiu. Elsusţine că există trei puncte comune între aceste situaţii: “Niciodată nu aexistat o alianţă formalizată şi prenegociată a celor care se visau la guvernare,preşedintele era din tabăra cealaltă şi avea prerogativa nominalizăriicandidatului la funcţia de prim-ministru, teama de anticipate”. Lăzăroiu aprecizat că cel mai mare pericol care pândeşte noua Alianţa îl reprezintătocmai “tentaţia trădării”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-02-01
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


MENATWORK
13 Ian 2011

Trebuie facut ceva. Dosarele stapanilor acestora, Patriciu si Nastase, incep sa se incinga, si risca sa nu mai poata fi tinute la arhiva. Nu-si poat pemite sa fie judecati acesti nevinovati, trebuie facut ceva!
Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...