2018-07-16 04:15


Victor Ponta: Un stat sau două vor cere amânarea aderării la Schengen pentru octombrie

 |  09:00
Victor Ponta: Un stat sau două vor cere amânarea aderării la Schengen pentru octombrie

Premierul Victor Ponta a afirmat că decizia privind aderarea României la spaţiul Schengen ar putea fi amânată la Consiliul JAI din 7 - 8 martie la cererea unui stat sau două care, în ultimă instanţă, ar putea fi convinse să susţină ţara noastră în acest demers.

"Există opinia unei ţări sau a două ţări care nu vor bloca intrarea, dar care vor cere să se ia decizia în următorul Consiliu JAI care este în luna octombrie. Deci, o nouă amânare. De fapt, în 2011, când a apărut pentru prima dată problema, atunci a cerut Olanda amânarea. Din martie să mută în octombrie. Atâta timp cât este nevoie de unanimitate, degeaba sunt 20 de state pentru, dacă una...", a explicat Victor Ponta, vineri seara, la B1 TV.

El a afirmat că şi preşedintele Traian Băsescu este la curent cu această situaţie, are "aceleaşi semnale" şi că ştia foarte clar că "acea ţară sau acele ţări care ne mai amână habar nu au nici cine e Fenechiu".

"Ştie şi preşedintele care sunt ţările care cer amânarea. Acea ţara sau acele ţări pot fi convinse în extremis să nu se opună", a mai spus Victor Ponta.

Nu mă bucur că preşedintele va rămâne după 2014 în politică, dar mereu am luat în calcul acest lucru

Declaraţia şefului statului potrivit căreia va rămâne în politică şi după 2014, când îi expiră mandatul, nu modifică strategia PSD, a declarat vineri liderul social-democrat, premierul Victor Ponta, precizând că întotdeauna a pornit de la premisa că în următorii ani Traian Băsescu nu se va retrage de pe scena politică.

"Nu mă bucur, dar am luat tot timpul în calcul acest lucru. Nu modifică cu nimic strategia PSD, pentru că strategia mea şi a PSD pe termen mediu şi lung a pornit de la premisa că domnul Băsescu va rămâne în politică. Cel puţin din 2010, de când sunt eu preşedinte, cei din cercul de conducere al PSD, întotdeauna am pornit de la premisa că peste 4-5-7-8 ani nu se va retrage", a afirmat Victor Ponta la B1 TV.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri la Viena că va rămâne activ în viaţa politică după ce îşi va încheia mandatul, susţinând că are de ales între mai multe variante, dar că nu s-a decis încă.

Nu există vreo dovadă că tehnologia de explorare a gazelor de şist afectează mediul

Victor Ponta a declarat vineri că, până la ora actuală, nu există dovezi ştiinţifice că tehnologia de explorare a gazelor de şist afectează mediu.

"Nu tratez în glumă îngrijorările privind mediul şi efecte (n.r. explorărilor) pe termen mediu şi lung. Le tratez foarte serios, citesc tot ce apare din punct de vedere ştiinţific şi până în acest moment nu există niciun fel de dovadă că aceste tip de tehnologie afectează mediul. Însă trebuie să fii foarte atent şi să vezi, să vezi ce se întâmplă în America, unde deja se exploatează pe scară foarte largă, să vezi ce se întâmplă în alte ţări", a spus Victor Ponta, la B1 TV.

Premierul a mai afirmat că nu se va face nicio explorare dacă autorităţile locale se vor opune.

El a mai spus că alimentarea cu gaze a României reprezintă o problemă strategică şi că ţara noastră trebuie să identifice şi alte surse.

"România are de ani de zile are o problemă strategică. O parte importantă din consumul nostru de gaze, şi când vorbesc de gaze - în general deja oamenii de gândesc la gazele cu care se încălzesc iarna şi sunt importante -, dar eu mă gândesc, alături de ceea ce îi costă pe oameni să se încălzească în case, mă gândesc la industrie, pentru în momentul în care creşte preţul la gaze, industria nu mai e competitivă, în momentul în care îţi scade, devine din nou competitivă. Vreau să vă spun că Statele Unite exploatând gaze de şist foarte ieftine, îşi readuc industriile în SUA. Şi atunci ideea noastră - şi aici cred că a tuturor guvernelor, nu doar a mea - este de a găsi alte surse", a susţinut Ponta, potrivit Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639873-11-18

TAGURI: Victor Ponta, Traian Basescu, Schengen, gaze de sist

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova