2018-07-20 21:06


Victor Ponta vrea să devanseze alegerile parlamentare

 |  00:29
Victor Ponta vrea să devanseze alegerile parlamentare

Premierul Victor Ponta intenţionează să discute cu  toate forţele politice pentru ca alegerile parlamentare să se desfăşoare în luna octombrie, iar noul guvern să-şi poată trece prin Parlament proiectul de buget înainte de sărbătorile de iarnă.

“Intenţionez altceva şi încerc să obţin un acord al tuturor forţelor politice, pentru că aici nu e vorba de a impune ceva, sper să fie până la urmă şi PDL de acord, chiar dacă tactica lor acum e să nu fie de acord cu nimic. Dar eu cred că ar trebui să facem alegerile parlamentare undeva în luna octombrie. Constituţional, este un mic impediment. Este o prevedere constituţională care spune că trebuie în 20 de zile de la alegeri să convocăm noul parlament. Dar, dacă avem un acord politic şi dacă, sigur, întrebăm şi Curtea Constituţională, să nu adoptăm o hotărâre care să fie declarată neconstituţională, cred că e în interesul tuturor ca în luna octombrie, până să vină sărbătorile de iarnă, până să vină zăpada, ploaia, toate celelalte, să avem alegeri. Iar noul guvern, sigur, eu cred că va fi actualul guvern, dar noul guvern să aibă timp să-şi adopte în parlament în luna noiembrie, nu cum am făcut tot timpul, în decembrie, de Crăciun, când nu e nimeni atent, să-şi adopte bugetul, pentru că bugetul pe 2013 va fi un buget care chiar trebuie discutat, nu putem să îl trecem aşa, în două zile: haideţi că vine Moş Crăciun, să plecăm acasă”, a declarat Ponta, pentru postul Realitatea TV, care a adăugat că urmează să discute pe acest subiect şi cu PDL.

“Am discutat şi cu cei din USL, şi cu cei de la UDMR, de la UNPR, n-am apucat să discut cu cei de la PDL, care în acest moment, sigur, sunt şi ei în campanie electorală şi probabil că nici domnul Blaga, nici domnul Boc nu vor să fie consideraţi că se văd cu puterea acum. După 10 iunie sper să se mai tempereze puţin şi să discutăm. E şi în avantajul lor, până la urmă. Ei au zis că o să câştige tot ei, dar să vină mai repede la guvernare”, a mai spus premierul la Realitatea TV.

Șeful Executivului s-a referit apoi la reîntregirea salarială a bugetarilor și, bazându-se pe date concrete, verificate de Fondul Monetar Internaţional şi de Comisia Europeană, România are bani pentru ca în decembrie să  doua tranşă din această reîntregire.

“Haideţi să vă spun de ce cred că se vor da salariile în decembrie. Pentru că pe toate datele macroeconomice verificate de FMI, de Comisia Europeană şi certificate săptămâna trecută, dacă nu mă înşel, de una din agenţiile de rating cele mai exigente, Standard & Poor's, România se încadrează în tot ceea ce s-a angajat, inclusiv cifrele de deficit, venituri bugetare, tot ceea ce trebuia să avem. În al doilea rând - şi acesta, dacă vreţi, este un merit al fostului guvern, nu mă sfiesc să o recunosc - nevoia de finanţare externă a deficitului, banii de împrumutat, faimoşii cinci miliarde, ştiţi, pe care zicea domnul Drăgoi că ni i-a lăsat. Corect, chiar ni i-a lăsat, doar că acei cinci miliarde nu erau de cheltuit să dăm salarii. Acele 5 miliarde făceau parte din planul de împrumut pe tot anul. N-au fost împrumutaţi tot anul, ci au fost împrumutaţi la început, pentru că era o oportunitate, în special, pe piaţa financiară americană. Deci, avem banii - în mare parte, sigur, nu toţi - pentru finanţarea deficitului', a declarat Ponta, citat de Agerpres.

În altă ordine de idei, premierul  susține că are relaţii 'perfect instituţionale' cu preşedintele Traian Băsescu şi că sunt subiecte 'arzătoare' pe marginea cărora comunică, inclusiv la telefon, cu şeful statului.

'Singura decizie pe care am luat-o la nivelul USL şi la nivelul PSD şi este sută la sută susţinută de mine, ca lider PSD şi practic de tot PSD-ul, este aceea că-l vom sprijini pe Crin Antonescu la următoarele alegeri prezidenţiale', a declarat Ponta, cu privire la discuţiile din USL cu privire la suspendarea preşedintelui.

Întrebat, în context, dacă se referă la alegeri prezidenţiale la termen sau mai devreme, Ponta a spus că acest lucru depinde de preşedintele Băsescu şi de cum înţelege el să 'redevină preşedinte'.

'Haideţi să nu încurcăm lucrurile', a răspuns premierul, întrebat dacă se condiţionează suspendarea preşedintelui de decizia acestuia privind reprezentarea României la Consiliul European din 28-29 iunie.

Şeful Executivului a precizat că are relaţii 'perfect instituţionale' cu şeful statului şi că vorbeşte cu acesta, inclusiv la telefon, pe subiecte de actualitate.

'Sigur că vorbim, dar sunt probleme de zi cu zi. Am vorbit astăzi la telefon cu domnul preşedinte, deoarece mâine, la Bucureşti, este o întâlnire foarte importantă despre care voiam să afle de la mine, nu din presă. Comunicăm. Sunt subiecte arzătoare, fie că este vorba de Siria, fie că este vorba de taxa de clawback. Comunicăm instituţional. Eu o să fiu foarte mulţumit când o să fie Crin Antonescu preşedintele României, dar asta nu înseamnă că nu pot şi că nu colaborez pe lucruri concrete şi instituţionale cu preşedintele actual', a completat Ponta.

România are 97.000 de bugetari cu venituri de peste 1.000 de euro pe lună, a declarat, joi, premierul Victor Ponta, care a lansat ideea de a taxa suplimentar din anul 2013 bugetarii cu venituri de peste 4.500 de lei pe lună.

'Sunt 97.000 de bugetari care primesc din diverse surse bugetare peste 1.000 de euro. Eu nu cred că 1.000 de euro este o sumă uriaşă, dar 1.000 de euro îţi asigură un trai decent. În acelaşi timp, avem 1,2 milioane de alţi bugetari, plus 6 milioane de pensionari care au venituri mult mai mici. Şi am spus în zona bugetară, pentru că în zona privată nu vreau să mă ating, să ai venituri atât de mari trebuie să existe o posibilitate legală prin care să îndrepţi asemenea lucruri anormale', a spus Ponta.

În context, premierul a indicat că pe lângă bugetari ar urma să fie vizaţi de eventuala taxă pe veniturile mari angajaţii din companiile de stat energetice, iar medicii sau magistraţii care profesează în domeniul lor şi mai predau şi la universităţi nu ar urma să fie afectaţi de suprataxare.

'Nu vorbesc de un şef de spital, care este şi profesor la Facultatea de Medicină şi care câştigă mai mult de 4.000 - bravo lui, e extraordinar, nu trebuie sa-i luăm niciun leu - nu vorbesc de, nu ştiu, un rector care e şi profesor universitar - bravo lui - nu vorbesc de magistraţii de la Înalta Curte sau procurorii de la Parchetul General, care sunt la DIICOT, la DNA - foarte bine, nu trebuie să le tăiem banii. Dar în special cu cei din Hidroelectrica, Rovinari, Turceni, Romgaz, Transgaz, care câştigă 200, 300, 400 de milioane, nu credeţi că trebuie să facem ceva?', a întrebat Ponta retoric.

Referitor la recente observaţii pe care copreşedintele USL Crin Antonescu le-a făcut privind suprataxarea, Ponta a glumit spunând că a hotărât împreună cu liderul liberal să vină împreună cu un conflict intern.

'Am hotărât împreună cu domnul Antonescu, dacă nu avem niciun conflict, îl inventa media. Şi atunci să venim noi cu el', a spus Ponta.

Premierul Victor Ponta a explicat anterior că se gândeşte la o taxă suplimentară pentru bugetarii şi pensionarii cu venituri mari, de 16% aplicată sumei din venit peste pragul de 4.500 de lei.

Premierul Victor Ponta a acuzat-o, joi, pe democrat-liberala Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei, că a distrus tot sistemul restituirii proprietăţilor printr-o lege pe care a iniţiat-o în anul 2005.

'Toate necazurile cu restituirile, toate, această problemă, absolut toate, sunt generate de Legea 247/2005, scrisă de către ministrul Justiţiei din Guvernul Tăriceanu. Doamna Macovei este cea care a distrus, pur şi simplu, tot sistemul. O spun cu timiditate, pentru că nu vreau să fie interpretat ca un atac la guvernul liberal, democrat-liberal, de atunci, dar e o realitate acum', a spus Ponta, la Realitatea TV.

El a arătat că statul are de returnat proprietăţi de 70 de miliarde de lei către proprietarii de drept, deposedaţi abuziv de regimul comunist.

'Să-i iau doamnei Macovei 70 de miliarde? Are bani mulţi, dar nu cred că 70 de miliarde', a mai spus premierul.

Guvernul va merge în instanţă împotriva foştilor miniştri pentru recuperarea prejudiciilor care ar fi fost create inclusiv prin schimbarea ilegală de personal, a mai declarat Victor Ponta.

'Există acţiunea în justiţie împotriva celor care au semnat actele administrative. (...) Eu le-am cerut tuturor miniştrilor şi imediat ce avem datele necesare o vom face, să mergem în instanţă împotriva celor care au produs acest prejudiciu', a spus Ponta.

Şeful Guvernului a susţinut că în aceste şase luni de guvernare, până la alegerile parlamentare, vor fi demarate acţiunile în justiţie.

'În aceste şase luni categoric da. În iulie, august, când lumea e mai liniştită, atunci va fi mai multă activitate aici', a arătat premierul.

În privinţa foştilor miniştri vizaţi, el a dat exemplul lui Traian Igaş, fostul şef de la Interne, despre care Ponta a susţinut că ar fi schimbat abuziv din funcţii salariaţi ai ministerului, care acum pretind drepturile de la stat.

'Nu mă aştept ca domnul Boc personal, cel care a semnat toate actele, o să aibă din averea domniei sale să plătească. Dar trebuie să fie dator Guvernului român, aşa cum trebuie să fie şi alţi miniştri, mă refer la Interne, domnul Igaş a dat afară pe toţi să şi-i pună pe ai lui nerespectând legea. Toţi au câştigat procesele şi acum vin să fie reintegraţi să le dăm şi salariile înapoi. O să mergem şi la domnul Igaş şi la ceilalţi domni care au semnat, pentru că trebuie să fie un capăt în care să nu mai facem', a mai afirmat Ponta.

Un alt exemplu dat de Ponta este legat de fostul ministru al Dezvoltării regionale şi Turismului, Elena Udrea.

'MDRT are de dat înapoi 2 milioane de euro la Uniunea Europeană, pentru că trebuia să acceseze fonduri europene şi le-a accesat ilegal în cazul vestitei gale Bute organizată de doamna Udrea. Sunt 2 milioane de euro pe care i-a pierdut statul român, nu trebuie recuperaţi? Nu ştiu dacă are doamna Udrea 2 milioane, dar trebuie recuperaţi o parte dintre ei de la cei care au semnat acele documente. La fel la PNDI, nu mai vorbesc ce e acolo', a spus Victor Ponta.

De asemenea, prim-ministrul a arătat că le-a cerut miniştrilor săi să scape doar pe cale legală de persoane instalate politic în funcţii.

'La fel le-am spus tuturor miniştrilor: vreţi să scăpaţi de anumiţi oameni evident puşi politic, dar nu o faceţi ilegal', a declarat Ponta.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639566-06-21

TAGURI: victor ponta, alegeri parlamentare, devanseze

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


BEN
06 Iun 2017

Buna, Eu sunt dr. Ben Peterson, un creditor privat de împrumut care oferă împrumuturi pentru oportunități de viață. Sunteți în orice fel de dificultăți financiare? Are nevoie de un împrumut pentru consolidarea datoriilor, la o rată de construcție de 2%, împrumut imobiliar, refinanțare, scop personal, de afaceri sau de urgență? Sunteți un om de afaceri sau femei care se gândesc la extinderea afacerii dvs. oferind împrumuturi de toate tipurile. Dacă sunteți interesat, contactați-ne astăzi prin (24hoursloanservices@gmail.com)
Random imageUltimele stiri

Apa Nova