2017-01-17 09:36

POLITICA


VIDEO: Îngrijorări privind instaurarea dictaturii în Ungaria

 |  18:15
VIDEO: Îngrijorări privind instaurarea dictaturii în Ungaria

Adoptarea noii Constituţii de către Ungaria, începând cu 1 ianuarie, a provocat o serie de îngrijorări la nivelul comunităţii internaţionale, atât reprezentanţi europeni, cât şi americani atrăgând atenţia asupra prevederilor naţionaliste ale noii Legi fundamentale maghiare şi a faptului că Ungaria tinde să devină o ţară guvernată de o dictatură.

Peste 30.000 de cetăţeni din Budapesta au ieşit pe străzi pentru a manifesta împotriva unor prevederi precum reducerea numărului de religii oficiale recunoscute la doar 14, de la 300. De asemenea, noua Constituţie îi consideră pe membrii Partidului Socialist drept descendenţi direcţi ai foştilor membri ai comuniştilor, făcându-i responsabili de crimele comise de fostul regim înlăturat în 1989. Protestatarii l-au acuzat la rândul lor pe premierul Viktor Orban de tendinţe dictatoriale, strigând sloganuri în care l-au numit pe acesta „Viktator”. Aceştia au mai reclamat şi faptul că Legea fundamentală ar putea facilita împiedicarea avorturilor în viitorul apropiat, dar şi imposibilitatea de a apela la eliberarea condiţionată, pentru condamnaţii la închisoare pe viaţă pentru crime violente.

Actuala constituţie maghiară a putut fi adoptată ca urmare a „supermajorităţii” de două treimi deţinute de partidul FIDESZ în Parlamentul maghiar în urma alegerilor parlamentare din 2009. Chiar dacă opoziţia socialistă şi ecologistă, precum şi societatea civilă au criticat caracterul naţionalist al noii Constituţii, reprezentanţii FIDESZ susţin că aceasta nu reprezintă altceva decât completarea perioadei de tranziţie de două decenii, de la comunism spre o democraţie completă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-09-09

TAGURI: constitutie Ungaria, proteste Budapesta, dictatura Ungaria, majoritate Viktor Orban, dictatura OrbanComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

GEORGE
04 Ian 2012

HAI IN STRADA ROMANI ! SC APATI TARA DE JAVRA ORDIN ARA !
GEORGE
04 Ian 2012

JOS HIDRA BASESCU - BOC !

Adauga un comentariu

Random image