2017-01-21 21:41

POLITICA


Vidul de putere din Libia. Ţara organizaţiilor tribale şi a clanurilor

 |  18:10
Vidul de putere din Libia. Ţara organizaţiilor tribale şi a clanurilor
Liderul libian Muammar Gaddafi ar fi fugitdin ţară cu destinaţia Brazilia sau Venezuela, iar unul dintre fiii acestuia, Saifal-Islam, care a apărut duminică seară la televiziunea de stat, ar fi preluatconducerea ţării, potrivit unor informaţii neconfirmate din surse oficiale.

HusseinSadiq Al Musrati, diplomat libian cu rangînalt laambasada dinChina, care a anunţat la al-Jazeera că demisionează, ar fi spus că fiii luiMuammar Gaddafi se bat între ei pentru putere şi că într-adevăr,liderullibian ar fi părăsit Libia. Faptul că liderul Gaddafi nu a făcut nici odeclaraţie publică de la începutul violenţelor, dar că fiul Seif al-IslamGaddafi a ieşit la televiziunea de stat, pare să confirme informaţiilevehiculate. Sau că Saif al-Islam a apărut într-o încercare de manipulare pentrucă el este opus tatălui ca imagine şi pare mai deschis la reforme. El a declaratcă Libia este în pragul războiului civil şi ţinta unui complot străin. "Înacest moment, tancuri se deplasează în Benghazi conduse de civili. La Al Baydaoamenii au arme şi numeroase depozite de muniţie au fost jefuite. Avem arme,armata are arme, forţele ce vor să distrugă Libia au arme", a spus el.Potrivit fiului lui Gaddafi, confruntările sunt provocate de elemente libieneşi străine vizând să distrugă unitatea ţării şi să instaureze o republicăislamică, potrivit acestor declaraţii retransmise de televiziunea de statlibiană. "Vom distruge elementele răzvrătirii", a declarat el,promiţând în acelaşi timp "formarea unei comisii pentru a crea oconstituţie".

Pe de altăparte, un lider al opoziţiei a anunţat că toate triburile din ţară s-aualăturat protestelor antiguvernamentale. În încercarea de a pune şi mai multăpresiune asupra guvernului, şeful tribului Al-Zuwayya din estulLibiei,şeicul Faraj al-Zuway, a ameninţat că vaopri exporturile depetrol în reacţiela "oprimarea protestatarilor" şi i-a cerutlui Gaddafi să plece din ţară. De asemenea, membrii unei unităţi a armateicunoscute sub numele de "Fulger" s-ar fi alăturat revoltei populareîmpotriva regimului lui Gaddafi.

“Fără sentimentul de identitate naţională”

Dincolo de Gaddafi şi un cerc apropiat de confidenţi, existădoar un vid enorm politic şi social. Nu există nici grupuri organizate încadrul societăţii libiene, nici tineri conducători care să îşi poată asumasarcinile politice. Nici nu există un sentiment de identitate naţională înorice mod semnificativ. Această anomalie în Libia nu pare de bun augur pentruviitorul său, indiferent de efectele răscoalelor. Oricare ar fi direcţia pecare o iau revoltele din Libia în următoarele zile, haosul va fi considerabil,iar nivelul de violenţă şi vărsare de sânge, probabil, fără egal până înprezent în regiune. Având o prea mică experienţă naţională, în afară decolonialismul italian brutal, libienii tind să se identifice ca membri ai unortriburi sau clanuri, mai degrabă decât ca fiind cetăţeni ai unei ţări. Şi colonelul Gaddafi a guvernat în parte prinmijlocirea unui "comitet de conducere social", compus din aproximativ15 reprezentanţi ai diferitelor triburi. Mulţi dintre reprezentanţii dincomisie sunt, de asemenea, ofiţerii militari, care fiecare reprezintă un gruptribal în cadrul militar. Deci, spre deosebire de militarii tunisieni sauegipteni, militarilor libieni le lipsesc coeziunea şi profesionalismul care arputea permite rezolvarea conflictului cu protestatarii sau de a stabiliza ţara.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-07-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image