2017-01-20 03:53

POLITICA


Viitorul, înregistrat în ştiri din trecut

 |  21:00
Viitorul, înregistrat în ştiri din trecut

Agenţiile de informaţii sunt tot mai aproape de punctul în care vor putea anticipa viitorul. Alimentarea unui supercomputer cu ştiri ar putea ajuta la prezicerea unor evenimente majore din lume. Un cercetător de la Universitatea din Illinois, Kalev Leetaru, a pus la punct o metodă de prezicere a viitorului pe baza evenimentelor trecute, introducând în supercomputerul său, „Nautilus”, milioane de ştiri din diverse surse.

Pe moment, analizele acestui studiu se aplică unor evenimente care au avut deja loc, dar, potrivit lui Leetaru, un asemenea sistem ar putea fi adaptat cu uşurinţă pentru a lucra în timp real şi a oferi previziuni. Cercetătorul a creat o bază de date alcătuită din trei arhive de ştiri: Open Source Center, principalul furnizor public de informaţii străine al guvernului american, BBC Monitoring, care oferă ştiri din întreaga lume, şi alte surse disponibile online, precum arhivele cotidianului New York Times, începând cu 1945. În total, peste o sută de milioane de articole au fost astfel analizate din punct de vedere emoţional - dacă articolul conţine o ştire pozitivă sau negativă - şi al locului în care s-a derulat evenimentul relatat. Pe baza metodei, care a creat miliarde de conexiuni între evenimente, supercomputerul a identificat deterioararea sentimentului naţional înainte de revoluţiile recente din Libia şi Egipt, un indice prevestitor pentru ceea ce urma să fie. De asemenea, analiza globală a articolelor despre Osama bin Laden ar fi scos la iveală importante indicii despre ascunzătoarea acestuia. Deşi mulţi credeau că liderul al-Qaida se ascundea în Afganistan, informaţiile geografice din rapoartele media indicau constant Pakistanul de Nord. Potrivit lui Leetaru, un singur articol menţiona oraşul Abbottabad.

CIA şi Google

CIA, în colaborare cu Google, investeşte într-o companie care monitorizează internetul în timp real, cu scopul de a folosi aceste informaţii pentru a prezice viitorul.Compania se numeşte Recorded Future şi urmăreşte să găsească „relaţiile invizibile” dintre oameni, organizaţii, acţiuni şi incidente în urma datelor de pe site-uri, bloguri, conturi de Twitte, Facebook etc. pentru a prezice focarele de boli, crizele politice şi tendinţele macroeconomice.

 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-06-20Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image