2017-01-20 11:48

POLITICA


Viitorul lider al Chinei: Cine este Xi

 |  15:48
Viitorul lider al Chinei: Cine este Xi

Oricine este interesat de afacerile mondiale, dimplomaţia chineză şi viitorul Chinei ar trebuie să ştie cine este Xi Jinping, scrie CNN. Vicepreşedintele chinez, care este de aşteptat să preia puterea în China în toamnă, va vizita Statele Unite în această lună. El va fi prezentat politicienilor-cheie de la Washington şi publicului american.

Xi este moştenitorul vechilor lideri ai revoluţiei, naţionalişti, mai conservatori din punct de vedere politic şi liberali din punct de vedere economic, dar nu place tinerilor din cauza experienţei politice limitate şi a unui caracter excesiv de sincer. Xi Jinping aparţine grupului “prinţilor roşii”, format din copiii unor cadre de conducere la nivel înalt (tatăl lui Xi Jinping este Xi Zhongxun, un erou veteran al “Marşului cel Lung”, exilat în timpul Revoluţiei Culturale), un avantaj care-i permite şi astăzi să primească sprijinul deplin al tuturor acelor oficiali legaţi prin relaţii de rudenie cu conducerea partidului. Xi are diplome universitare  în ingineria chimică şi drept şi a servit în Armata de Eliberare a Poporului ca ofiţer şi asistent. El a devenit şeful partidului Comunist din Shanghai în 2007, după demiterea lui Chen Liangyu în urma unui scandal de corupţie. În afară de funcţia de vicepreşedinte, Xi este şi membru al Secretariatului partidului şi şeful Şcolii Centrale de partid, un teren de formare pentru cadrele politice. A fost căsătorit de două ori. Cea din urmă soţie este  Peng Lijuan, o cântăreaţă  folk celebră în China. Fiica lor, Xi Mingze, este înscrisă la Harvard.

Potrivit analiştilor, Xi Jinping este plăcut pentru pragmatismul său, competenţă şi moştenirea trecutului care îi permite să aibă o capacitate flexibilă de negociere. El este perceput ca modest şi nepretenţios, impresionant prin tăria de caracter, în categoria Nelson Mandela. Unii experţi susţin că cea mai mare provocare a lui Xi va fi modul de relaţionare cu social-media, având în vedere opiniile divergente din cadrul partidului comunist. O parte vrea controlul mass-media, în timp ce alta recunoaşte că lumea se schimbă şi că un nou mod de a interacţiona cu social-media şi vizavi de participarea cetăţenilor trebuie să fie găsit, fără a submina poziţia partidului suprem.

Această provocare ar fi fundamentală pentru viitorul partidului, susţin specialiştii.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639553-11-21

TAGURI: xi jinping, china, preşedinte, sua, vizită, Washington, partidul comunistComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image