2017-01-20 03:48

POLITICA


Violenţe mai grave decât în timpul regimului Mubarak

 |  17:23
Violenţe mai grave decât în timpul regimului Mubarak

Organizaţia Amnesty International a avertizat că abuzurile comise de armata egipteană sunt „mai grave decât cele comise de autorităţi în timpul revoltelor îndreptate împotriva regimului condus de Hosni Mubarak”. Zeci ce mii de egipteni au ocupat Piaţa Tahrir, simbolul revoluţiei care a condus la înlăturarea fostului preşedinte, iar în ciocnirile violente care au survenit în ultimele zile au rezultat cel puţin 33 de morţi şi aproape 2.000 de răniţi.

Restaurarea democraţiei în Egipt este pusă în pericol cu doar câteva zile înaintea alegerilor generale de sutele de mii de protestatari care manifestă împotriva regimului militar condus de mareşalul Hussein Tantawi, un fost apropiat al lui Hosni Mubarak. Trupele egiptene au folosit gaze lacrimogene şi muniţie de război împotriva civililor care protestau pe străzile din Cairo, provocând panică şi alimentând furia populaţiei împotriva unui regim care promisese iniţial că se va retrage după cel mult şase luni de la preluarea puterii. Acum, la aproape nouă luni de la plecarea lui Mubarak, egiptenii se tem că armata îşi va păstra influenţa asupra viitorului guvern, iar procesele de corupţie şi abuz în care fostul preşedinte, familia sa şi apropiaţii sunt acuzaţi sunt văzute mai degrabă ca o mascaradă fără sfârşit.

Până acum, principala forţă politică egipteană, Frăţia Musulmană, a hotărât să nu se ralieze protestelor, cel mai probabil pentru a nu-şi periclita scorul pe care l-ar putea obţine la alegeri. Organizarea acestora începe să devină nesigură, chiar dacă regimul militar nu a anunţat nimic în acest sens, însă cele mai grave violenţe din ultimele luni din Egipt au năruit încrederea cu care populaţia civilă învestise armata pentru a realiza tranziţia spre democraţie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-02-02Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image