2017-01-17 03:01

POLITICA


Violenţele din Grecia, declanşate de noile măsuri de austeritate

 |  13:17
Violenţele din Grecia, declanşate de noile măsuri de austeritate

Noile măsuri de austeritate adoptate de autorităţile elene au declanşat violenţe ample la Atena. Un număr de 150 de magazine au fost vandalizate duminică seara, 48 de clădiri – incendiate, circa 100 de persoane - dintre care 68 de poliţişti - au fost rănite, iar alte 140 reţinute, a declarat luni un oficial din cadrul poliţiei elene.

Ultimele ruine ale unor clădiri care ardeau mocnit, incendiate de protestatarii care manifestau împotriva pachetului de reducere a , pensiilor şi a locurilor de muncă, adoptat duminică de Parlament după zece ore de dezbateri, au fost stinse de pompieri. De asemenea, străzile au fost curaţate de pietre şi geamuri sparte după o noapte de violenţe care le-au semnalat parlamentarilor provocarea cu care se confruntă în implementarea noului pachet de măsuri extrem de impopular.

Pentru deblocarea planului de ajutor de 130 de miliarde de euro de la UE şi FMI, menit a salva Grecia de la faliment, adoptarea pachetului de austeritate este o condiţie necesară. Miniştrii de finanţe din zona euro, care urmează să se întâlnească miercuri cu guvernul condus de Lucas Papademos, cer să se facă economii suplimentare la buget de 325 de milioane de euro. De asemenea, liderii politici trebuie să-şi păstreze angajamentul de implementare a măsurilor de austeritate chiar şi după alegerile programate pentru luna aprilie.

Un indiciu al dificultăţilor susţinerii programului de austeritate de către politicienii greci este tocami faptul că un număr de 43 deputaţi din coaliţia de guvernământ s-au opus pachetului de măsuri, care include o tăiere cu 22% a salariului minim, pachet despre care criticii spun că ar condamna economia la o spirală şi mai adâncă a scăderii.

Însoţite de incendieri şi jafuri, protestele în masă au adunat până la 100.000 de oameni în timp ce în acţiunile violente au fost implicate - conform poliţiei - între 1.200 şi 1.300 de persoane. Un număr de  67 de persoane au fost arestate pentru atac împotriva reprezentanţilor forţelor de ordine, distrugeri de bunuri şi jafuri şi aproximativ 75 au fost reţinute provizoriu, până când va fi verificată implicarea lor în violenţe.

Zeci de magazine şi centre comerciale au fost devastate, iar 45 de clădiri şi magazine au fost incendiate, potrivit unui bilanţ al Ministerului pentru Ordinea Publică de la Atena. Circa 68 de poliţişti au fost răniţi, trebuind să facă faţă unei adevărate ploi de cockteiluri Molotov, pietre din caldarâm şi bucăţi de lemn, iar aproximativ 35 de protestatari au fost spitalizaţi, necesitând asistenţă specializată, potrivit Ministerului elen al Sănătăţii.

Duminică seara, compozitorul grec Mikis Theodorakis s-a alăturat zecilor de mii de manifestanţi care protestau împotriva măsurilor de austeritate în faţa Parlamentului. Theodorakis a declarat că aceste măsuri 'vor duce la moartea Greciei, dar poporul nu va ceda'. Compozitorul, în vârstă de 87 de ani şi personalitate proeminentă a rezistenţei împotriva dictaturii Coloneilor (1967-1974), a venit în faţa Parlamentului împreună cu Manolis Glezos, erou al rezistenţei antinaziste în Grecia. Cei doi au format recent o nouă mişcare, Rezistenţa Popoarelor Democrate Unite (ELADA). Angajaţi ai Parlamentului l-au convins să intre în clădire, după ce, ca şi alţi manifestanţi, Theodorakis a fost afectat de gazele lacrimogene lansate de poliţie.

Glezos a fost reţinut de poliţie în februarie 2012, în cursul manifestaţiilor la Atena, dar eliberat după scurt timp. Manifestul mişcării lor critică sistemul euro: 'Actuala arhitectură a sistemului, bazată pe tratatul de la Maastricht şi pe regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului /OMC/, a stabilit o maşină de produs datorii în Europa. O schimbare radicală a tuturor tratatelor este necesară. Avem nevoie urgentă de o schimbare a paradigmei, de o revenire a stimulării creşterii economice prin cerere, prin noi programe de investiţii europene, o nouă reglementare'.

Prejudiciul cauzat de revoltele din ajun a fost comparat de primarul Atenei, Georgios Kaminis, cu cel al tulburărilor din noiembrie 2008, când după moartea unui adolescent din cauza unui poliţist, jafurile şi incendierile au durat timp de o săptămână în capitala elenă, scrie Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-03-05

TAGURI: Grecia, proteste, violenţe, măsuri, reducere, parlamentComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image