2017-01-23 12:39


Viziunea USL: Cele opt regiuni de dezvoltare devin şi centre ale administraţiei regionale

 |  14:46
Viziunea USL: Cele opt regiuni de dezvoltare devin şi centre ale administraţiei regionale
Preşedintele social-democrat a precizat că trebuie ca înperioada 2012-1016 să se construiască instituţii noi, una dintreacestea fiind un consiliu regional condus de un preşedinteales, care să reprezinte aleşii locali.

Ponta a spus că trebuie, de asemenea, construită oCameră superioară a Parlamentului, respectivSenatul , care să reprezinte în special interesele politiceale puterilor regionale.

"Senatul va trebui să preia sarcina legiferării în ce priveştedezvoltarea regională", a spus Ponta.

El a spus că şi sistemul judiciar trebuie adaptat, astfel încâtfiecare regiune să aibă o Curte de Apel.

Potrivit viziunii USL, Consiliul regional va avea un preşedinteales direct de cetăţeni, cu membri cu atribuţii în domeniiexecutive şi buget propriu.

Ponta a arătat că Guvernul va desemna opt prefecţi, dar nu caresă fie şefii preşedinţilor de consilii regionale sau judeţene sau aprimarilor, ci să reprezinte Guvernul şi să sprijine regiunile.

Liderul PSD a vorbit şi despre înfiinţarea unui Consiliueconomic şi social regional, cu rol consultativ în luareadeciziilor executive şi cu atribuţii stabilite prin dezbaterepublică.

"Fiecare regiune trebuie să-şi dezvolte un centru economic,cultural, administrativ, o mare universitate, spital regional,insfrastructură rutieră regională, aeroport internaţional, centrusportiv, centru de afaceri, centru cultural", a spus Ponta.

El a arătat că discuţia despre capitala regiunilor este"o nouă diversiune" şi că fiecare regiune trebuie să-şidezvolte un centru economic, unul politico-administrativ, unulcultural şi unul universitar.

Ponta a mai arătat că în 2012 va avea loc trecerea de atribuţiişi de competenţe de la Guvern către regiuni şi se va desfiinţaMinisterul Dezvoltării Regionale.

Ponta a arătat că, în 2014, USL propune ca aleşii locali săaleagă, la rândul lor, un consiliu regional, indirect.

"Vreau ca primarii din România să nu mai fie cerşetorila Guvernul României, ci să fie stăpâni pe banii lor şi pebanii comunităţilor lor", a spus Ponta.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-11-24Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image