2019-01-19 10:29


Vosganian şi Orban cer congres pentru constituirea alianţei cu PSD

 |  20:14
Vosganian şi Orban cer congres pentru constituirea alianţei cu PSD

Alianţa PNL cu PSD pe care Crin Antonescu o doreşte produce un val de disidenţeprintre liberali. Nemulţumiţii sunt foştii miniştri Varujan Vosganian şiLudovic Orban. Ei au cerut public ca o eventuală înţelegere cusocial-democraţii, fie ea politică ori electorală, să fie decisă de un congres alpartidului, adică forul suprem de conducere al PNL. În replică, Antonescu spunecă alianţa poate fi hotărâtă de Delegaţia Permanentă, adică organismul careasigură conducerea între două congrese. Potrivit statutului PNL, fuziunile şialianţele partidului sunt decise de Delegaţia Permanentă. Concluzie: Vosganianşi Orban se opun unei alianţe PNL-PSD.

Vosganian şi Orban îi pun la încercare autoritatea luiAntonescu. Ei cer un congres extraordinar al PNL pentru a se hotărî dacăliberalii vor merge la drum alături de PSD, aşa cum îşi doreşte preşedinteleliberal. Cei doi nu se află la prima acţiune împotriva viziunii politice a lui Antonescu.În urmă cu doar câteva zile, ei au fost cei care au votat împotriva recentconstituitei alianţe cu PC, alături de Călin Popescu Tăriceanu şi AdrianaSăftoiu.

Direcţia politică este contestată

Ludovic Orban contestă „direcţia politică a partidului”.Fostul ministru al transporturilor spune că Antonescu nu are un mandat pentru ahotărî o alianţă cu social-democaraţii şi că pentru acest lucru este nevoie deconvocarea unui congres extraordinar al partidului. „În PNL, problema emult mai complicată. Crin Antonescu a fost ales în martie 2010 pe baza uneimoţiuni în care nu vorbeşte nici un cuvânt despre alianţă politică cu partidul socialistdin România. Dimpotrivă, vorbeşte despre identitatea de dreapta, vorbeşte despreopţiunea a minim 30 la sută din votul alegătorilor la următoarele alegerilocale şi parlamentare, deci nu există în momentul de faţă, conform moţiuniivotate la Congresul PNL, un mandat acordat conducerii pentru a face un mandatcu PSD. Ba chiar, dimpotrivă, sensul moţiunii votate la Congres este contraracestui pact politic”, a declarat fostul prim-vicepreşedinte liberal.

Crin spune „nu” congresului

CrinAntonescu îi spulberă iluziile lui Orban. Preşedintele liberal declară că nueste nevoie de un congres extraordinar pentru a se hotărî alianţa, fiind suficientvotul din Delegaţia Permanentă a PNL. „Înlegătură cu ideea unui congres extraordinar, trebuie să fac următoareaprecizare: pentru alianţe politice, în conformitate cu statutul nostru, seprecizează foarte clar care sunt forurile îndrituite ale partidului să aprobeastfel de alianţe. E vorba de Delegaţia Permanentă şi nu este nevoie de un congresextraordinar. Ca atare, eu nu intenţionez să fac nici un congres extraordinardacă statutar Delegaţia Permanentă are a se pronunţa asupra unui asemeneasubiect”, a declarat Crin Antonescu.

Alianţa D.A., decisă la congres

Convocarea unui congres extraordinar nu e invocată doarde Orban, ci şi de vicepreşedintele PNL, Varujan Vosganian. El spune că o alianţăcu PSD ar fi o decizie a partidului prea importantă pentru a fi hotărâtăaltfel. Vosganian afirmă că şi atunci când s-a format Alianţa D.A. decizia afost luată în cadrul unui congres. „Atunci când s-a decis alianţa cu PD, s-adecis în urma unui congres al partidului. Aşa e normal. Poate că Antonescu aredreptate când spune că nu e nevoie de un congres, însă o alianţă cu PSD e unmoment mult prea important pentru a nu fi hotărât de un congres”, a declaratVosganian pentru „Puterea”.

Cine are dreptate

Conformstatutului PNL, forul suprem de conducere al partidului îl constituie congresul,care se convoacă o dată la patru ani sau în situaţii excepţionale. Rolul congresuluieste de a stabili viziunea politică liberală. Cităm de pe pagina de internet aPNL: „Congresul adoptă strategia şi programul politic ale partidului prezentatede preşedintele ales”. Între două congrese, acţiunile partidului sunt asiguratede Delegaţia Permanentă. Conform site-ului ,Delegaţia Permanentă „aprobă fuziunile şialianţele cu partide politice, precum şi orice alte înţelegeri politicenegociate şi propuse de Biroul Politic Central”. Spre deosebire de congresulPNL unde se întrunesc şi simpli membri ai partidului, din Delegaţia Permanentănu fac parte decât cei cu funcţii de conducere, fie la nivel central, fie lanivel local, precum şi aleşii locali sau parlamentari.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-02-12

Mai multe imagini:
Vosganian şi Orban cer congres pentru constituirea alianţei cu PSD
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...